In beeld

Wereldwijde protesten tegen lockdown

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het openbare leven vrijwel overal ter wereld in meer of mindere mate beperkt. Zo eensgezind als die maatregelen zijn ingevoerd, groeit daar nu ook overal onvrede over. De redenen daarvoor lopen uiteen: van een roep om meer autonomie en persoonlijke vrijheden in het ene land, tot heel specifieke economische of politieke eisen in het andere.
In Duitsland is in verschillende steden tegelijk gedemonstreerd. In Stuttgart kwamen honderden mensen naar een festivalterrein.
Foto Markus Riedle/ AFP
Op een aantal plekken, zoals hier in de Libanese hoofdstad Beiroet, kwam het tot confrontaties tussen demonstranten en ordetroepen.
Foto Bilal Hussein/ AP
In het Zwitserse Bern werd daarentegen een 'ouderwetse' sit-in gehouden.
Foto Peter Klaunzer/ EPA
Protesten hebben vaak ook een lokale motivatie. Zo is in Spanje voor ongeveer 50 procent van het land versoepeling van de maatregelen aangekondigd.
Foto Manu Fernandez/AP
In Nepal gingen studenten de straat op uit protest tegen de eenzijdige sluiting van de grens door India.
Foto Navesh Chitrakar/ Reuters
Die zou door al langer betwist gebied lopen.
Foto Navesh Chitrakar/ Reuters
In Mexico-Stad verzamelden leden van inheemse stammen zich. Zij beschuldigen president Andrés ManuelLópez Obrador er van hen te passeren. 'Nee tegen overheidsdiscriminatie.'
Foto José Méndezagegt/ EPA
In de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito gingen honderden studenten –ondanks het samenscholingsverbod – de straat op uit protest tegen bezuinigingen op het onderwijs.
Foto Jose Jacome/ EPA
In Nairobi vroegen inwoners van de wijk Eastleigh de overheid om voedselhulp. De wijk is twee weken afgesloten in verband met een 'zeer lokale' uitbraak van het coronavirus.
Foto Brian Inganga/ AP
In het Australische Melbourne raakten antilockdownprotesten verweven met andere boodschappen.
William West/ AFP
In de Amerikaanse staat Massachusetts verzamelden demonstranten zich bij de woning van gouverneur Charlie Baker, die persoonlijk verantwoordelijk wordt gehouden voor het beleid.
Foto Steven Senne/AP
In Clearwater, Florida hadden mensen hele andere redenen om de straat op te gaan (still uit video van social media).
Foto Jozef Gherman/Reuters