CDA-raadslid stapt op vanwege omstreden plaatjes in appgroep JOVD

Nazi-uitingen In een appgroep van JOVD’ers werden rechts-extremistische plaatjes en teksten gedeeld. Maar wie plaatste ze? Ook mensen van buiten de JOVD: in elk geval één CDA’er, een gemeenteraadslid.

Foto Peter Hilz / HH
Foto Peter Hilz / HH

VVD, CDA en hun jongerenorganisaties JOVD en CDJA zijn in verlegenheid gebracht door racistische en antisemitische uitlatingen in een appgroep. Het twintigjarige CDA-raadslid Hugo Westerlaken liet woensdag weten dat hij opstapt vanwege „domme berichten” die hij heeft geplaatst in de WhatsAppgroep.

Die was in oktober opgericht voor het 70-jarig jubileum van de JOVD. De Telegraaf meldde woensdag dat er een afbeelding in werd geplaatst van PVV-leider Geert Wilders in een Duits uniform met een hakenkruis. Ook werden foto’s en plaatjes gedeeld van Hitler, een Hitlergroet, Wilders, FVD-leider Thierry Baudet bungelend aan een galg, en een zwart jongetje op een fietsje, met daarbij de tekst ‘Harder fietsen, de eigenaar komt eraan’.

Website De Dagelijkse Standaard meldde later op de dag dat CDA’er Hugo Westerlaken, onder de naam ‘Hucheaux’, de „grofste” plaatjes had gedeeld. Westerlaken was gemeenteraadslid namens het CDA in Lopik. Eerder zat hij in het dagelijks bestuur van het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA. Hij zou in de appgroep terecht zijn gekomen doordat de uitnodigingslink was gedeeld met andere groepen, die losstaan van de VVD en de JOVD. Woensdagmiddag liet Westerlaken via zijn LinkedIn-pagina weten dat hij per direct stopt met zijn werk als raadslid. Hij zegt „spijt” te hebben en hij biedt zijn „oprechte excuses” aan aan „de mensen die ik hiermee gekwetst heb”. „Ik ben te ver gegaan.”

Een woordvoerder van het landelijke partijkantoor van het CDA noemt het besluit van Hugo Westerlaken „terecht en ook de enige optie”. „Inhoudelijk staan de berichten zover af van het CDA-gedachtengoed, dat hij onze partij niet langer kan vertegenwoordigen.” De integriteitscommissie van het CDA zal onderzoek doen naar het handelen van Westerlaken.

Ook bij de VVD volgt er een onderzoek. Een VVD-woordvoerder noemt de uitlatingen „walgelijk” en „afschuwelijk”, maar zegt dat de partij eerst zal onderzoeken hoe de kwestie precies in elkaar steekt, voordat er een nadere reactie komt. „De JOVD staat best ver bij ons vandaan en is met zijn eigen dingetje bezig. Iemand die lid is van de JOVD hoeft niet per se lid te zijn van de VVD, dus we weten nog niet of het om VVD-leden gaat.” Of royement volgt, is vooralsnog dus onduidelijk.

Appgroep snel opgeheven

In een schriftelijke verklaring neemt de JOVD „resoluut afstand” van de uitingen in de appgroep. „De WhatsAppgroep is ongecoördineerd en spontaan aangemaakt door losse JOVD-congresgangers. Echter is de groep via een uitnodigingslink grootschalig gedeeld, waardoor voor de JOVD onbekende externen massaal toegang kregen tot de groep. [...] Vervolgens zijn binnen enkele minuten onacceptabele en uiterst ongepaste afbeeldingen in de groep gedeeld. Om deze reden is de groep binnen ongeveer een kwartier na het rondgaan van dergelijke berichten opgeheven door de huidige landelijk vicevoorzitter, die zich toen met dat doel beheerder heeft laten maken. De Appgroep heeft niet langer dan enkele uren bestaan.”

In De Telegraaf stelt JOVD-voorzitter Rick Oudshoorn dat de JOVD’ers die lid waren van de appgroep „hier stevig op aangesproken” zijn.

Binnen de JOVD bestaan al langer app-groepen waarin racistische en antisemitische taal wordt gebruikt, zo blijkt uit onder meer een chatgeschiedenis van de JOVD Rijnmond, in handen van NRC. Daarin gaat het bijvoorbeeld over het wegpesten van een zwart lid binnen de afdeling, de vermeende superioriteit van ariërs en de zwakte van Joden. Het gaat om chats uit 2017. Eén van de toenmalige deelnemers aan het gesprek, Lex Cornelissen, werd kort daarop verkozen in het landelijk bestuur van de JOVD. Hij is nu fractiemedewerker van FVD in Zuid-Holland.

FVD royeerde drie jonge leden

Eind vorige maand bleek uit een publicatie in HP/De Tijd dat leden van JFVD, de jongerenbeweging van Forum voor Democratie, in WhatsApp-groepen rechts-extremistische uitspraken hadden gedaan. „Ik zou letterlijk iedere ideologie aanhangen die Nederland weer 95 procent blank maakt met 0 procent moslims”, luidde een van de teksten. Een ander schreef: „Nationaal-socialisme heeft van het meest armoedige land van Europa het rijkste land van Europa gemaakt in een paar jaar (…) Beste economische formule ooit.”

Het hoofdbestuur van FVD stelde een onderzoek in naar de uitingen en noemde die „volstrekt onacceptabel”. Twee dagen later maakte FVD bekend dat de partij drie jonge leden had geroyeerd. Drie andere leden waren geschorst. Niet alle app-schrijvers bleken lid van JFVD of FVD.

Update (13 mei 2020): vlak na publicatie van dit artikel maakte het CDA-raadslid Hugo Westerlaken bekend dat hij opstapt. Dat is hierboven toegevoegd.