Rechter laat strafzaak tegen Flynn nog niet vallen

Een rechter stemt niet zonder meer in met het omstreden besluit van het ministerie van Justitie om de vervolging van Michael Flynn, voormalig Nationale Veiligheidsadviseur van Trump, te laten vallen. Hij staat open voor tegenargumenten.
Michael Flynn, voormalig Nationale Veiligheidsadviseur van president Trump, in december 2017 in Washington.
Michael Flynn, voormalig Nationale Veiligheidsadviseur van president Trump, in december 2017 in Washington. Foto Brendan Smialowski / AFP

Een Amerikaanse rechter heeft dinsdag de weg vrijgemaakt voor juridische argumenten tegen het omstreden besluit van het Amerikaanse ministerie van Justitie om de strafzaak tegen Michael Flynn, de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van president Donald Trump, te laten vallen. Dat meldt AP.

De federale rechter liet blijken dat hij niet bereid is zonder meer in te stemmen met de ongebruikelijke stap van het ministerie, die heeft geleid tot felle kritiek. Hij geeft onafhankelijke groepen en juridische experts de kans te pleiten tegen het besluit van het ministerie om Flynn vrij te spreken. Eerder hadden openbare aanklagers een maandenlange celstraf geëist.

Flynn, die begin 2017 kortstondig diende als Nationale Veiligheidsadviseur, heeft toegegeven dat hij heeft gelogen tegen de FBI over gesprekken met de Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak, voor de beëdiging van Trump tot president. De twee bespraken versoepeling van Amerikaanse sancties tegen Rusland. Flynn deed de bekentenis als deel van het Ruslandonderzoek van de speciale aanklager, Robert Mueller, naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Hij werkte mee aan dat onderzoek in ruil voor strafvermindering.

Het ministerie van Justitie liet vorige week echter onverwacht weten dat het de zaak tegen Flynn liet vallen. De FBI had Flynn volgens het ministerie niet moeten ondervragen. Flynn heeft zijn schuldbekentenissen ingetrokken, en het ministerie heeft dat aanvaard. President Trump en zijn medestanders hebben de ontwikkelingen toegejuicht.

Persoonlijke advocaat

Het opzienbarende besluit van het ministerie heeft geleid tot felle kritiek. Tegenstanders menen dat minister van Justitie William Barr zich opstelt als persoonlijke advocaat van Trump en daarmee de rechtsstaat geweld aandoet. Bijna tweeduizend voormalige werknemers van het departement tekenden bezwaar aan tegen de stap in een openbare brief. Ook oud-president Barack Obama heeft het besluit bekritiseerd.

Rechter Emmet Sullivan wil tegenstanders van het besluit een kans geven hun argumenten te leveren als zogeheten ‘amicus curiae’, ofwel ‘vrienden van de rechtbank’. Hij zal daarvoor binnenkort een datum vaststellen, liet hij weten. Advocaten van Flynn hebben bezwaar aangetekend tegen die stap, waar volgens hen geen plaats voor is.

Ook een woordvoerder van het ministerie van Justitie was het niet eens met het besluit van de rechter. „Wij geloven niet dat deze zaak had moeten worden aangespannen”, zei Kerri Kupec tegen Fox News. „We zijn dat aan het corrigeren en we hopen dat de rechter, in het belang van gerechtigheid, uiteindelijk zal instemmen en de zaak tegen generaal Flynn zal laten vallen.”