Rechtbank versoepelt coronamaatregelen in proces Taghi

Marengo Advocatenkantoor Ficq & Partners had gedreigd niet op te komen dagen als verdachten in het proces rondom Ridouan Taghi niet ook welkom waren.
Advocate Bénédicte Ficq bij de rechtbank op Schiphol tijdens een eerdere zittingsdag in Marengo.
Advocate Bénédicte Ficq bij de rechtbank op Schiphol tijdens een eerdere zittingsdag in Marengo. Foto Remko de Waal/ANP

Er worden deze maand niet twee, maar vier pro-formazittingen gehouden in het meervoudige liquidatieproces Marengo. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank woensdag aangekondigd. Daarmee geeft de rechtbank gehoor aan protest van advocatenkantoor Ficq & Partners. Dat had maandag gezegd onder de huidige omstandigheden niet naar de zittingen van aanstaande maandag en dinsdag te willen komen.

Juridisch commentator Folkert Jensma vertelde in NRC Vandaag hoe coronamaatregelen tornen aan de grondrechten van de verdachte: het recht op een eerlijk proces.

Mede daarom heeft de rechtbank besloten om op 27 en 28 mei extra inleidende zittingen te houden, speciaal voor verdachten in het proces die vastzitten maar aanwezig willen zijn bij de behandeling van hun zaak. Nu het kabinet heeft aangekondigd de maatregelen tegen het coronavirus te zullen versoepelen, is daar volgens de rechtbank weer ruimte voor. Verdachten kunnen eind mei weer fysiek aanwezig zijn in de zaal en daar vertrouwelijk overleg voeren met hun advocaat.

‘Beknot’

Dat moest in eerste instantie via videoverbinding, omdat in verband met het coronavirus maar een beperkt aantal mensen in de rechtszaal mocht zijn. Voor Ficq & Partners was dat reden niet te willen komen. „De verdediging is zo beknot dat we zo ons werk niet kunnen doen”, zei advocaat Christian Flokstra daarover namens Ficq en Partners.

Marengo is het meervoudige liquidatieproces tegen een groep verdachten rondom de vorig jaar gearresteerde Ridouan Taghi en draait om grootschalige drugshandel en zeker elf moorden of pogingen daartoe. De verwachting is dat het proces jaren in beslag zal nemen.

Anouar T.

Woensdag werd in de rechtbank op Schiphol een tussentijdse zitting gehouden tegen Taghi’s neef Anouar T. (26), die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Die werd in september vorig jaar doodgeschoten in Amsterdam-Buitenveldert. Hij verdedigde op dat moment kroongetuige Nabil B.

Op Schiphol maakte justitie volgens persbureau ANP bekend de aanklacht tegen T. verder uit te breiden. De neef van Taghi wordt nu ook verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie die „de voorbereiding van moorden en zware mishandelingen, het uitlokken van moord en het helen en stelen van voertuigen” tot doel had.