Oud-topvrouw Proximus verdacht van handel met voorkennis

Dominique Leroy Kort voordat zakenvrouw Leroy overstapte naar KPN, verkocht ze haar aandelen in Proximus, het bedrijf waar ze aan het hoofd stond.
Dominique Leroy werd vanwege de aandelenkwestie uiteindelijk niet de topvrouw van KPN.
Dominique Leroy werd vanwege de aandelenkwestie uiteindelijk niet de topvrouw van KPN. Foto Olivier Hoslet/EPA

De Belgische zakenvrouw Dominique Leroy wordt verdacht van handel met voorkennis. Dat zegt de advocaat van de voormalige bestuursvoorzitter van telecombedrijf Proximus woensdag tegen persbureau Belga. Leroy zou vorig jaar overstappen naar branchegenoot KPN, en verkocht kort voor haar vertrek Proximus-aandelen ter waarde van ruim 285.000 euro.

Zowel beurswaakhond FSMA als de Belgische justitie besloten onderzoek te doen naar de transactie. Bij het Proximus-kantoor en het huis van Leroy werden huiszoekingen gedaan. De zakenvrouw hangt mogelijk een gevangenisstraf van maximaal vier jaar en een boete van 80.000 euro boven het hoofd. Het vooronderzoek is nu afgerond en overgedragen aan het parket in Brussel, dat moet beslissen of het overgaat op vervolging.

Leroys advocaat spreekt van „een belangrijke fase” in de procedure. „Dit laat mevrouw Leroy toe kennis te nemen van het dossier en alle twijfels van justitie weg te nemen.” Leroy heeft altijd ontkend iets fout te hebben gedaan.

Toen Leroy de aandelen verkocht zou ze nog niet bezig zijn geweest met de onderhandeling met KPN, maar met Proximus hebben gesproken over de verlenging van haar contract. „De beslissing om de aandelen te verkopen was al veel eerder genomen”, zegt haar advocaat.

De overstap naar KPN ging uiteindelijk niet door. Het Nederlandse telecombedrijf besloot vanwege de aandelenkwestie af te zien van de aanstelling van Leroy. In december werd uiteindelijk Joost Farwerck topman van KPN.

Lees meer over de kwestie: KPN wilde niet wachten op onderzoek naar Leroy