Arno Verkade: ‘Online veilen gaat tot 1 miljoen euro’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? De veilingzaal is dicht, maar Christie’s-directeur Arno Verkade heeft het drukker dan ooit.

Foto Maurice Boyer

‘Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zit ik in mijn werkkamer, ik heb het drukker dan ooit. De helft van de dag ben ik bezig met team calls. De zes Duitse en het Nederlandse kantoor van Christie’s gingen al snel op slot. Het thuiswerken vergde een hoop geregel. En nu we de kantoren weer deels bezetten, moet ik opnieuw van alles organiseren. In Duitsland verschillen de veiligheidsmaatregelen per staat: wel of geen mondkapjes, de regels voor werkende moeders, enzovoorts.

„Onze live veilingen zijn stilgevallen. De trend nu is online veilingen met objecten tot 1 miljoen euro. Boven het miljoen, daar zijn klanten nog niet toe bereid. Wijn, design, horloges, moderne- en hedendaagse kunst doen het online goed. Maar lukt dat ook met oude meesters, waar klanten de conditie graag met eigen ogen willen beoordelen?

„Wat in deze tijd ook beter gaat zijn de private sales, het bemiddelen bij onderhandse verkopen. Maar de extra omzet online en met private sales compenseren bij lange na niet wat we normaal omzetten. Ook voor veilinghuizen zijn het pittige tijden.

„Wat ik vroeger zelden deed en nu regelmatig: even bellen met collega’s, gewoon vragen hoe het gaat. Een collega verloor haar oma aan corona. Een ander is alleenstaande moeder met een gehandicapt kind. Voer je opeens een gesprek over luiers die in Frankfurt een week niet te koop waren.

„Om fit te blijven loop ik hard en heb ik na jaren mijn rollerskates weer uit de kast gehaald. Na drie rondjes door het Vondelpark werd ik natuurlijk overmoedig en ging ik ongenadig hard op mijn snufferd. De dag begint dus met wonden verzorgen. Haha.”

In deze videoboodschap laat Arno Verkade zijn werkplek zien.