Merkel: hard bewijs voor Russische betrokkenheid bij hack

Cybercrime In 2015 maakten hackers onder meer e-mails van de Duitse bondskanselier buit. Volgens Merkel was Rusland betrokken.
Bondskanselier Merkel woensdag in het Duitse parlement.
Bondskanselier Merkel woensdag in het Duitse parlement. Foto Clemens Bilan/EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt „hard bewijs” te hebben dat de Russische staat betrokken was bij een hack op Duitse functionarissen in 2015. Daarbij werden ook mails van Merkel buitgemaakt. De bondskanselier zei in het parlement woensdag dat het de relatie met Rusland „niet makkelijker maakt”, maar zei niet of ze ook stappen zal ondernemen.

Duitse media meldden vorige week dat de Duitse justitie een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd voor een vermoedelijke officier van de GROe, de Russische inlichtingendienst. Die zou verantwoordelijk zijn geweest voor een cyberaanval op de Bondsdag. Merkel zegt blij te zijn dat autoriteiten de verantwoordelijke hebben achterhaald. Daarbij bevestigde ze niet dat het om dezelfde Rus ging als waar Duitse media over berichtten.

„Het doet mij pijn”, zei Merkel. „Ik doe elke dag mijn best om de relatie met Rusland te verbeteren, en tegelijkertijd is er hard bewijs dat Russische eenheden hierbij betrokken zijn. Dat zorgt voor spanning.” Toch zegt Merkel te willen blijven werken aan een goede relatie met Rusland.

Duitse inlichtingendiensten stelden eerder al vast dat de beruchte hackgroep Fancy Bear verantwoordelijk zou zijn voor de aanval. Die groep wordt in verband gebracht met de GROe. Rusland heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Lees ook: Bewijs tegen inlichtingendienst GROe stapelt zich op – Poetin gaat in de tegenaanval