Opinie

Levenslied

Marcel van Roosmalen

René Froger passeerde op de radio, weer dat lied over z’n eigen huis en die plek onder de zon. Zijn doorbraak was meteen ook zijn hoogtepunt, dat hij wonderwel jaren uitsmeerde. Gek hoe dat gaat: nog niet zo lang geleden wekte hij vooral weerzin op als hij de getapte Amsterdammer of de volkszanger speelde. Of als hij met z’n gezin zogenaamd ging leven van een uitkering.

Sinds corona overheerst het mededogen.

Zo val je omhoog, zo kom je met een rotgang naar beneden. Juist in deze zwarte periode komt René Froger erachter dat hij een bal is die niet stuitert.

Hij is het spoor compleet bijster.

Aan het begin van de crisis zat hij publiekelijk te collecteren namens de voedselbanken, vorige week liet hij zich bij Shownieuws ontvallen dat de artiesten „van alle sectoren het zwaarst getroffen zijn van iedereen”.

Geweldige oneliners: „Weet je, wij mogen pas aan de bak als er een vaccin komt en dat is natuurlijk verschrikkelijk.”

In Blaricum halen ze misschien hun schouders op over zoveel waarheid en onbenul, maar de volksgunst verlies je natuurlijk wel. René Froger ontdekte dat niemand medelijden had. Op Instagram kwamen de omslachtige excuses.

Prachtige zinnen.

„Gestructureerd praten is niet mijn sterkste kant.”

„Wij worden het hardst geraakt” is zeker geen uitlating die betrekking heeft op mijzelf, al kan het wel zo uitgelegd worden door onhandige woordkeuzes van mijn persoon.”

Ik geloof dat dit het ergste stadium van vernedering is. Zelf vaststellen dat je het goed bedoelt, maar dat je gewoon niet in staat bent om het goed te verwoorden.

Die uitsmijter ook: „Beter zeg ik maar helemaal niets meer.”

Wat hij eigenlijk zegt: „Ik ben niet voor rede vatbaar, luister niet naar mij, vergeef me: ik kraam alleen maar onzin uit.”

We hebben mijn moeder voor minder naar een verzorgingstehuis gebracht.

Bij nader inzien vind ik het opeens wel knap dat hij met behulp van pillen tien of twintig kilo is afgevallen. En al die kutreclames voor Eyelove… Ach, het kan ook zijn dat hij ons juist wilde waarschuwen. Hij deed maar wat.

Voortschrijdend inzicht: René Froger is weliswaar geen volkszanger, al denkt hij zelf van wel, maar hij is nu wel het levenslied.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.