Kraamkliniek in Kabul en begrafenis doelwit aanslagen

Afghanistan Bij drie bloedige aanslagen, waarvan één werd opgeëist door IS, vielen dinsdag tientallen doden en gewonden in het land.

Een met kogels doorzeefd raam van de kraamkliniek in Kabul.
Een met kogels doorzeefd raam van de kraamkliniek in Kabul. Foto Rahmat Gul/AP

In de Afghaanse hoofdstad Kabul hebben schutters dinsdag een kraamkliniek aangevallen van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen, die is gehuisvest in een ziekenhuis. Dertien mensen kwamen om het leven, onder wie twee jonge moeders en hun pasgeboren baby’s.

Bij een tweede aanval dinsdag in de oostelijke provincie Nangarhar blies een zelfmoordterrorist zich op tijdens een begrafenis van een politiechef. Daarbij werden 24 mensen gedood en vielen 68 gewonden. In de provincie Khost doodde een bom in een marktkar een kind en verwondde tien mensen.

Terreurgroep Islamitische Staat, die de laatste jaren actiever is geworden in Afghanistan, eiste volgens persbureau AFP dinsdagavond de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op de begrafenis. De groepering zei niets over de aanslag op de kraamkliniek. Maandag hadden veiligheidsdiensten de leider van IS in Kabul en enkele vertrouwelingen gearresteerd. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanslagen in Kabul. De Taliban hebben betrokkenheid bij de aanslagen expliciet ontkend.

Vredesproces

Op dinsdagavond kondigde president Ashraf Ghani aan dat het Afghaanse leger de actieve strijd tegen de Taliban hervat, zo meldde persbureau AFP. Dit om „de veiligheid van openbare plaatsen te kunnen garanderen”, aldus de president, en toekomstige „aanvallen en bedreigingen van de Taliban en andere terroristische groeperingen af te wenden”.

Hij zei dat de paraatheid van de troepen wordt opgeschroefd.

In februari beloofde de Taliban in een akkoord met de Verenigde Staten zich te onthouden van aanvallen op de VS of bondgenoten op Afghaanse bodem. In ruil daarvoor zouden de Amerikaanse troepen op termijn het land verlaten. Kort daarop kwam het vredesproces alweer in gevaar.