Opinie

Een bakplaat voor bejaarden

Dagboek Coronavirus

Voor aanstaande maandag 18 mei is in het plan van de centrale regering in Rome de eerste significante versoepeling van de quarantaine voorzien. Dan mogen de winkels weer open. De afgelopen dagen is de centrum-linkse regering blootgesteld aan stevige pressie van de regio’s, en met name van de regio’s die bestuurd worden door centrum-rechts, die de autonomie voor zichzelf opeisen om van de regeringsrichtlijn af te wijken. Ze willen sneller meer toestaan, want de volksgezondheid is natuurlijk best belangrijk, maar de publieke opinie is net even iets belangrijker.

Voor zover de publieke opinie is gebaseerd op feiten, kan men begrip opbrengen voor de publieke opinie. De verwachting was dat de Italiaanse industrie door de sluiting van het land 18 procent minder zou produceren. Volgens recente berekeningen van het Italiaanse statistische instituut Istat is de werkelijke productiedaling nu al 30 procent.

Onze regio Ligurië is in handen van centrum-rechts en bovendien zijn er in juli verkiezingen, als die doorgaan. Onze regiopresident Giovanni Toti heeft de afgelopen maanden geen minuut besteed aan beheersing van de crisis en zijn volledige denkkracht geïnvesteerd in zijn Facebook-account en strategieën om electoraal munt te slaan uit de noodsituatie.

Hij wil de stranden weer openen, want Ligurië ligt aan zee en het begint warm te worden. Voor de weinige gratis stranden wordt reservering verplicht. Badhanddoeken moeten twee meter van elkaar worden neergevlijd. Mondkapjes zijn verplicht.

Voor de strandtenten gelden nog strengere regels. Er zal een elektronische armband worden ingevoerd om sociale distantie te garanderen. Badmeesters mogen na eventuele reddingsoperaties geen mond-op-mondbeademing meer toepassen.

„Imbecielen”, zegt Stella. „Hebben ze nog niet begrepen dat er dit jaar niemand naar het strand kan? Het is een bakplaat voor bejaarden.”

Veel uitbaters hebben al aangekondigd dat ze niet heropenen, omdat ze bang zijn voor schadeclaims als iemand besmet raakt.

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer woont in Genua.