Dolfijn ‘Zafar’ waarschijnlijk overleden door aanvaring

Zafar De tuimelaar had drie dagen onafgebroken naast een zeilschip gezwommen en was zo in Amsterdam beland. Dinsdag werd hij zonder staart teruggevonden op het strand van Wijk aan Zee.
Zafar in de haven van Amsterdam.
Zafar in de haven van Amsterdam. Foto Jeroen Hoekendijk/SOS Dolfijn

De tuimelaar die anderhalve week geleden in de haven van Amsterdam opdook, is
waarschijnlijk door een aanvaring overleden. De dolfijn die dinsdagavond op een strand werd gevonden, mist zijn staart en had aan zijn linkerzijde een onderhuidse bloeding. Dat zegt bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht, die de autopsie doet van het dier.

Wandelaars troffen Zafar, zoals de tuimelaar werd genoemd, dood aan op het strand van Wijk aan Zee. Uit een CT-scan is onder meer duidelijk geworden dat meerdere wervels waren verbrijzeld. Ook werd in de maag van de dolfijn nog intacte vis aangetroffen, wat erop wijst dat het dier vlak voor het overlijden nog aan het eten was en gezond was.

„Alles wijst op een acute dood”, stelt bioloog IJsseldijk. Waarschijnlijk heeft Zafar „een harde klap” gehad van een schip en is daarbij door een schroef zijn staart verloren.

Lees ook: Op de snijtafel van bioloog Lonneke IJsseldijk

Van de dolfijn was al bekend dat hij graag meezwom met schepen. Zafar kwam vanaf de Franse kust in het kielzog van de schoenerbrik Tres Hombres mee en zwom op vrijdag 1 mei door de sluis van IJmuiden naar Amsterdam. In de hoofdstad hing het dier wat rond, voor hij een dag later door hetzelfde zeilende vrachtschip werd verleid weer mee te komen naar open zee.

Stoffelijk overschot van ‘Zafar’ Foto Lonneke IJsseldijk

Eenmaal de sluis van IJmuiden gepasseerd, zag een vissersboot hem op 5 mei definitief wegzwemmen. Toen Zafar weer naar de Noordzee werd gelokt, was hij volgens SOS Dolfijn kerngezond.

Aanhankelijk

Waarom de dolfijn de Tres Hombres naar Amsterdam was gevolgd, is niet duidelijk. Tuimelaars zijn weliswaar aanhankelijke en nieuwsgierige dieren, maar leven doorgaans in groepsverband en duiken ook niet vaak op voor de kust van Nederland.

Het was zaak de dolfijn snel terug naar zee te geleiden, omdat het zoete binnenwater niet goed is voor de huid van het dier. Dat werd eerder al uitgesloten als doodsoorzaak. „Zijn voorliefde voor schepen is hem fataal geworden”, reageert een woordvoerder van SOS Dolfijn bedroefd.