De nagelstylist is helemaal volgeboekt, tot haar eigen verbazing

Handen en voeten Nagelstudio’s en pedicuresalons zijn sinds deze week weer open. Nails it iss in Groningen zat direct vol, maar voor hoelang? Want ook nagelstudio’s kennen een ‘hoogseizoen’, en festivals en feesten gaan niet door.

Zoë Hoogbruin ontvangt klanten met een scherm ertussen, in haar nagelstudio Nails it iss.
Zoë Hoogbruin ontvangt klanten met een scherm ertussen, in haar nagelstudio Nails it iss. Foto Kees van de Veen

Alsof ze de coronapandemie zag aankomen. Op 15 februari, een maand voordat Nederland in lockdown ging, opende Sarah Kampinga (32) naar eigen zeggen de eerste do-it-yourself-nagelsalon van het land: LAK-IT, een zuurstokroze salon in de binnenstad van Groningen. Geen fysiek contact met personeel, de klant alleen op een roze stoel en aan een eigen roze tafel, met daarop een instructiekaart, glitters, steentjes, lakjes en zelfs een kleine printer om patroontjes op de nagels aan te brengen.

Nu nagelstudio’s sinds maandag hun deuren weer mogen openen, komt het concept van Kampinga als geroepen.

Toch overviel de boodschap van premier Mark Rutte haar nogal. Ze wilde er juist deze week eens goed voor gaan zitten, om na te denken over een veilige manier om haar salon te heropenen. De plexiglazen schermen die ze had besteld voor tussen de tafeltjes waren maandag nog niet geleverd, de schermen die voor de toonbank moeten hangen evenmin. Echt klaar om klanten te ontvangen was ze nog niet.

Nederland begon haast te vermoeden dat Rutte zelf frequent de nagelstylist bezoekt – zo vaak kwam de beroepsgroep de afgelopen weken in zijn persconferenties voorbij, vaak in één adem genoemd met de kapper, de schoonheidsspecialist en de pedicure. Sinds deze week mogen handen en voeten weer behandeld worden, tot grote blijdschap van zowel ondernemer als klant.

Lees ook: Bijknippen is een vak, dus halen veel mensen de tondeuse erover

Afkijken bij de kappers

Terwijl hun branchevereniging de kappers de afgelopen weken goed op de hoogte hield van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus, missen de nagelstylisten zo’n actieve vereniging.

Zoë Hoogbruin (23) heeft een eigen nagelsalon – Nails it iss – in een kapperszaak en kreeg, anders dan de kappers om haar heen, geen mails of updates. Dat ze op 11 mei weer aan het werk kon, verraste Hoogbruin niet, maar de manier waarop ze dat moest aanpakken was nog een hele zoektocht.

De nagelstylisten missen een actieve vereniging die hen van updates voorziet

Ze keek af bij haar knippende collega’s, verzamelde tips op internet, en las zorgvuldig de richtlijnen van het RIVM. Van een vaste klant kreeg ze een doorzichtig scherm dat tussen haar en de klant ingezet kan worden, klanten mogen tijdens de behandeling hun mobiele telefoon niet aanraken, voor mensen die dat willen heeft Hoogbruin een setje met eigen vijlen klaarliggen, en ze zorgt dat er maximaal één klant in haar salon aanwezig is.

Dinsdagochtend ontving ze „goed voorbereid” haar eerste klanten. Die konden niet wachten, merkte Hoogbruin. Vlak nadat ze haar klanten via sociale media had laten weten dat haar salon weer openging, stond haar telefoon roodgloeiend. Deze en volgende week zit ze helemaal vol, tot haar eigen verbazing. Lachend: „Zelfs ík zou zeggen dat je nagels laten doen nu niet een eerste levensbehoefte is.”

Ergernis bij de pedicuren

Tijdens de persconferenties noemde Rutte de nagelstylisten inderdaad regelmatig in een opsomming met de schoonheidsspecialisten en manicure- en pedicurepraktijken. Dat leidt tot grote ergernis bij Provoet, de branchevereniging voor pedicuren. Het contrast kan volgens deze club haast niet groter.

Een nagelbehandeling is een cosmetische ingreep, maar veel pedicurebehandelingen zijn van medische aard, en dus volgens Ron Verschuren, directeur van Provoet, „meer dan een lekker verwenmomentje”.

Diabetische tenen, oncologische voeten, patiënten met MS of de ziekte van Parkinson – medisch pedicure Marijke van der Veen (40) van Marijkes Pedicuresalon ziet ze regelmatig voorbij komen. De sluiting van de praktijk bezorgde veel cliënten grote zorgen, zag ze. Van der Veen behandelde daarom de afgelopen tijd sporadisch patiënten die volgens de huisarts urgente zorg nodig hadden, maar er bleven mensen tussen wal en schip vallen, merkte ze. „Een cliënt met diabetes heeft nu een ontsteking aan haar teen. Dat was niet gebeurd als ze regelmatig door ons behandeld had kunnen worden. Zo’n ontsteking kan grote gevolgen hebben voor diabetespatiënten.”

Lees ook: Kapsalons: ‘Ik vind dit heel moeilijk te behappen’

Een ding hebben de nagelstylisten en de pedicurepraktijken wel gemeen: de agenda’s zijn goed gevuld. Van der Veen werkt de komende zaterdagen over, en levert haar vrije dagen met Hemelvaart en Pinksteren in om cliënten te kunnen helpen.

Ook nagelstylist Hoogbruin zit de komende twee weken vol, maar ze vraagt zich af wat er daarna gebeurt. Ook de wereld van de nagels kent een ‘hoogseizoen’, weet Hoogbruin uit ervaring. Maar de festivals, feestjes en zomervakanties waarvoor mensen mooie nagels willen, gaan voorlopig niet door.