Costa Rica onderschept opnieuw drugslading voor Nederland

Drugsvangst In een container met ananassap hebben de Costa Ricaanse autoriteiten een lading van 1.250 kilo cocaïne aangetroffen, die bestemd was voor Nederland. Het is de tweede grote lading in het land dit jaar.
In februari werd de grootste drugsvangst in de geschiedenis van het land gedaan: 5.000 kilo cocaïne.
In februari werd de grootste drugsvangst in de geschiedenis van het land gedaan: 5.000 kilo cocaïne. Foto Juan Carlos Ulate/Reuters

De Costa Ricaanse autoriteiten hebben bij een routinecontrole een lading cocaïne van ongeveer 1.250 kilo aangetroffen in een zeecontainer die voor Nederland bedoeld was. Dat maakte het ministerie van Veiligheid op dinsdagavond lokale tijd bekend.

Lees ook: In Zuid-Amerika stapelt de cocaïne zich op nu het virus ook de drugssmokkel ontregelt

De drugs werden aangetroffen bij een gerichte controle in een container met een lading ananassap. In de haven van de stad Limón vertrekken per maand zo’n 25.000 containers naar verschillende bestemmingen. Daarop voert de politie controles uit, waarbij specifiek wordt gekeken naar containers die naar bestemmingen gaan waar veel drugs worden geïmporteerd, zoals Rotterdam. In dit geval werd de container door een scanapparaat gehaald, waarbij de pakketten cocaïne zichtbaar werden.

De pandemie van het coronavirus heeft ook impact op de schaduweconomie van de drugssmokkel, concludeerde het Drugs- en Criminaliteit-bureau (UNODC) van de Verenigde Naties afgelopen week. Door de reisbeperkingen in landen en de verminderde bedrijvigheid, moeten smokkelaars meer moeite doen om drugs naar de bestemming te krijgen.

In februari werd in Costa Rica ook al een lading van ongeveer 5.000 kilo cocaïne onderschept in een container met een lading bloemen die voor Nederland bedoeld was. De drugsvangst was de grootste in de geschiedenis van het land. In de haven van Rotterdam werd in 2019 een recordhoeveelheid van 38 ton cocaïne onderschept in 2019, een toename van 50 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Twitter avatar seguridadcrc Seguridad Pública #PCDCR impidió que se trasegara un cargamento de 1.250 paquetes con cocaína ocultos en un contenedor. Este se encontraba en #Moín de #Limón y llevaba como producto lícito jugo de piña. El destino final era #Róterdam en #Holanda. @MichaelSoto_CR https://t.co/mNjVamfZHn