Gesloten liveblog

CPB ziet ‘historische daling’ in aantal gewerkte uren in maart

Vanaf maandag zijn in Nederland meerdere maatregelen versoepeld. Ook in veel andere landen wordt de lockdown in stappen teruggedraaid. Lees in dit blog over de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op donderdag 14 mei de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van vrijdag 15 mei

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Het dodental als gevolg van het coronavirus nam de afgelopen dag toe tot 5.590. Op de intensive care liggen steeds minder Nederlandse coronapatiënten: het zijn er nu nog 410, 22 minder dan gisteren.
 • CPB ziet 'historische daling' in aantal gewerkte uren in maart. Eind maart werkten Nederlanders gemiddeld 13 procent minder uren dan aan het begin van de maand. Ook is er waarschijnlijk sprake van „verborgen werkloosheid”, zegt CPB, want een vijfde van de 9,5 miljoen werkenden in Nederland wordt momenteel gesteund door de staat.
 • Achterstanden bij rechtspraak lopen flink op door coronacrisis. Het aantal strafzaken waarvan de behandeling vertraging oploopt, is door de crisis bijna verdrievoudigd.
 • RIVM past advies voor singles aan: knuffelmaatje of seksbuddy mag. Vrijgezel en behoefte aan lichamelijk contact? Logisch, vindt het RIVM.
 • In een „optimistisch scenario” kan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus over een jaar goedgekeurd worden. Dat zegt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

CPB ziet 'historische daling' in aantal gewerkte uren in maart

Eind maart werkten Nederlanders gemiddeld 13 procent minder uren dan aan het begin van de maand. Het CPB, dat dit cijfer donderdag bekendmaakte, spreekt van een „historische daling”.

De gewerkte uren daalden het hardst in de horeca, detailhandel, vervoer en cultuur. Bij zelfstandigen, veelal werkzaam in de zwaarst getroffen sectoren, was de daling groter dan bij werknemers. Ook opvallend is dat vrouwen meer uren inleverden dan mannen, „waardoor het verschil in formele arbeidsparticipatie weer toeneemt”, schrijft het CPB. In april daalde het aantal gewerkte uren niet verder.

Vooralsnog is het aantal werkenden niet sterk afgenomen en dat komt voornamelijk door de compensatieregelingen van de regering. Een vijfde van de 9,5 miljoen werkenden in Nederland wordt gesteund door de staat. Dit maakt ook dat er „heel veel verborgen werkloosheid” is, zei de directeur van het CPB donderdagavond tegen Nieuwsuur. Mensen die doorbetaald worden terwijl ze eigenlijk geen werk verrichten, zijn formeel nog niet werkloos. Dit kan snel veranderen bij de nieuwe maatregelen, zeker als die zouden inhouden dat bedrijven die steun ontvangen voortaan wél mensen mogen ontslaan.

Omdat belangrijke contactbeperkende maatregelen nog lang van kracht blijven, is „inmiddels duidelijk dat dit geen V-vormige crisis is, met een snel herstel”, stelt het CPB. Oftewel, ondanks de steunmaatregelen kunnen alsnog faillissementen volgen, waarna de werkeloosheid stijgt.

Een lege winkelstraat in het centrum van Nijmegen eind maart. Foto Flip Franssen

Coronavirus vastgesteld in Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh

In een van de vluchtelingenkampen voor Rohingya in het zuiden van Bangladesh is bij twee mensen het coronavirus vastgesteld. Dat heeft de Bengaalse overheid bekendgemaakt, meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR donderdag. Een vluchteling en een lokale bewoner raakten besmet.

De patiënten zijn geïsoleerd, meldt een lokale hulpverlener aan persbureau Reuters. Het zijn de eerste vastgestelde besmettingen in de Bengaalse kampen. In totaal zijn er 1,1 miljoen Rohingya in Bangladesh. De kampen zijn dichter bevolkt dan de meeste drukke steden - een reden dat mensenrechtenorganisaties al sinds het begin van de uitbraak waarschuwen dat de bewoners kwetsbaar zijn voor een uitbraak van het coronavirus.

De gezondheidszorg in Bangladesh is al overbelast, schrijft een gezondheidsdirecteur van Save The Children volgens Reuters. „Er zijn naar schatting slechts tweeduizend beademingsapparaten in heel Bangladesh die een bevolking van 160 miljoen mensen moeten bedienen. In de Rohingya-vluchtelingenkampen waar bijna een miljoen mensen wonen zijn geen intensivecarebedden.” Nu het virus in deze omstandigheden is vastgesteld, is het volgens Save The Children een „zeer reëel vooruitzicht dat duizenden mensen doodgaan aan Covid-19”.

De meeste Rohingya, meer dan 700.000, kwamen in 2017 uit Myanmar naar Bangladesh omdat ze in hun thuisland op grond van hun etniciteit werden vervolgd. Myanmar wordt bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag beschuldigd van genocide. Het leger ontkent die aanklacht en zegt dat het een legitieme strijd voerde tegen Rohingyamilitanten, die volgens Myanmar als eerste aanvielen.

Een Rohingya-kamp in het Bengaalse Cox's Bazar. Foto Ponir Hossain/Reuters

Vliegverbod Bonaire, Sint Eustatius en Saba verlengd tot 15 juni

Het verbod op passagiersvluchten naar de Nederlandse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba is verlengd tot 15 juni. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) donderdag in een Kamerbrief. Het vliegverbod werd twee maanden geleden ingesteld om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

Van Nieuwenhuizen schrijft dat de maatregel volgens het RIVM „onverminderd van belang” is om de overdacht van het coronavirus te beperken. Daarom is besloten het huidige vliegverbod te verlengen.

Momenteel geldt vanaf de eilanden een vliegverbod voor vluchten naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Brazilië, de VS, Mexico, Chili en Ecuador. Deze landen vormen een hoog risico bij de verspreiding van het longvirus. Een uitzondering op het vliegverbod wordt gemaakt voor repatriëringsvluchten.

RIVM scherpt advies voor zangkoren aan

Zolang niet zeker is of zangkoren en bandoptredens veilig zijn, raadt het RIVM voorlopig af om in groepen te zingen. Dit advies is het afgelopen etmaal aangescherpt door het volksgezondheidsinstituut. „Mogelijk geeft het een verhoogd risico op verspreiding van het nieuwe coronavirus als mensen met een groep gaan zingen. Dat wordt nog onderzocht”, schrijft het RIVM.

Tijdens het zingen komen mogelijk druppels vrij die een besmetting met het coronavirus kunnen veroorzaken. Zo raakten begin maart 102 van de 130 leden van het Amsterdams Gemengd Koor besmet met het virus, nadat ze de Johannes-Passion van Bach hadden gezongen in het Concertgebouw. Eén koorlid en drie partners van koorleden overleden. Ook in de VS werden zo'n vijftig koorleden ziek na een tweeënhalf uur durende repetitie waarbij één zanger achteraf Covid-19 bleek te hebben.

Of samen zingen de oorzaak is van deze 'superverspreidingen' wordt nog onderzocht. Voor nu is voorzichtigheid dus geboden. Om de risico's ook bij kleine bijeenkomsten te beperken, moet gedacht worden aan de ruimte ventileren, regelmatig pauzeren en terughoudend zijn met grote repetities, zeiden infectiedeskundigen en een RIVM-woordvoerder woensdag tegen NRC.

Lees ook: Koren zijn mogelijk superverspreiders van coronavirus.

Kabinet: studenten moeten niet reizen tijdens de spits

Scholieren en studenten moeten de komende periode zo min mogelijk gebruikmaken van het openbaar vervoer en sowieso niet tijdens de spits reizen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) heeft daarover afspraken gemaakt met het onderwijs, schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer.

Wat de afspraken precies inhouden en hoe ov-gebruik door studenten in de spits moeten ontmoedigen, zegt de minister niet. Volgens een woordvoerder moet de overeenkomst nog uitgewerkt worden.

Van Veldhoven schrijf ook in gesprek te zijn met werkgevers om afspraken te maken over thuiswerken en openingstijden. Ook dat moet helpen bij het spreiden van de drukte in het ov. „De publieke werkgevers geven hierin het goede voorbeeld: thuiswerken blijft de komende maanden voor kantoorwerk het uitgangspunt”, aldus de staatssecretaris.

Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer grotendeels volgens de normale dienstregeling draaien. Wel zal maar ongeveer 40 procent van de normale capaciteit beschikbaar zijn. Niet iedereen kan straks weer met ov reizen. „Het blijft cruciaal om de komende tijd de vraag te beperken”, schrijft Van Veldhoven. Ook mogen er voorlopig geen fietsen meer mee in de trein.

Aangezien het houden van anderhalve meter afstand in het ov soms niet mogelijk is, wordt het dragen een van niet-medisch mondkapjes vanaf 1 juni verplicht. Reizigers moeten die al op doen vóór de zin de trein, bus, tram of metro stappen, werd donderdag duidelijk.

Een monteur van de NS plakt donderdag een sticker bij een stoel waarop straks nog passagiers mogen zitten. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Cambuur en De Graafschap verliezen kort geding tegen KNVB

SC Cambuur en De Graafschap hebben hun kort geding tegen de KNVB verloren. De clubs maakten bezwaar tegen het besluit van de voetbalbond om dit seizoen geen promotie en degradatie te laten plaatsvinden tussen de eredivisie en de eerste divisie. De voorzieningenrechter in Utrecht gaf hen donderdag echter geen gelijk.

De clubs zijn boos op de KNVB, omdat zij door de beslissing van de bond promotie mislopen. Cambuur en De Graafschap stonden ruimschoots bovenaan toen de competitie werd stilgelegd vanwege de corona-epidemie. Volgens de clubs heeft de KNVB zich niet aan de eigen regels gehouden en heeft de bond zijn besluit niet op de juiste wijze genomen.

Lees ook: De Graafschap en Cambuur eisen bij de rechter een plek op in de eredivisie

Daar is de rechter het niet mee eens. Volgens hem was de keus voor wel of niet promoveren en degraderen „aan de KNVB”. Beide opties waren „verdedigbaar”, zei de rechter, die vindt dat de bond correct heeft gehandeld. „Welk besluit de KNVB ook had genomen, er zijn altijd clubs die pech hebben. Het is heel zuur voor Cambuur en De Graafschap, maar dat is geen reden om het besluit terug te draaien.” De voetbalverenigingen uit Leeuwarden en Doetinchem kunnen in beroep gaan tegen de uitspraak. De advocaat van de clubs overweegt nog of dat zin heeft.

Hans Martijn Ostendorp (m), de directeur van De Graafschap, en Cambuur-directeur Ard de Graaf (r) arriveren donderdag bij de rechtbank in Utrecht. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

IOC stelt 800 miljoen dollar beschikbaar voor uitstel Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat 800 miljoen dollar (740 miljoen euro) bijdragen aan de kosten voor het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft IOC-voorzitter Thomas Bach donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. In maart besloten het IOC en de Japanse regering om de Spelen, die in juli zouden beginnen, naar 2021 op te schuiven.

„We houden er rekening mee dat we tot 800 miljoen dollar zullen moeten uitgeven voor ons deel van de organisatie”, aldus Bach. Het genoemde bedrag gaat enkel over de bijdrage van het IOC. Hoeveel de verplaatsing van het grootste sportevenement ter wereld de Japanse staat zal kosten, is nog niet bekendgemaakt.

Verder weigerde Bach te speculeren of de Spelen verder uitgesteld gaan worden als het virus ook volgend jaar nog rondwaart. „We zijn nu een jaar en twee maanden weg van de opening van de uitgestelde spelen. We moeten niet verder speculeren over toekomstige ontwikkelingen.”

RIVM past advies singles aan: knuffelmaatje of seksbuddy mag

Vrijgezel en behoefte aan lichamelijk contact? Logisch, vindt het RIVM. De organisatie heeft donderdag zijn advies over seksualiteit ten tijde van de huidige coronamaatregelen aangepast. Een knuffelmaatje of seksbuddy hebben, is nu weer oké. Eerder luidde het advies dat mensen vanwege de anderhalvemeterregel beter alleen nog seks konden hebben met hun vaste partner, met wie ze een huishouden vormden. Wel adviseert de organisatie het risico op verspreiding van Covid-19 zo klein mogelijk te houden.

Het RIVM doet alvast een suggestie om dat verspreidingsrisico te beperken: „[Neem] een knuffelmaatje of seksbuddy.” De organisatie stelt voor met eenzelfde vaste persoon af te spreken om lichamelijk of seksueel contact te hebben, mits beiden klachtenvrij zijn. „Maak met deze persoon ook goede afspraken hoeveel andere mensen u beiden ziet. Hoe meer mensen u ziet, hoe groter de kans op (het verspreiden van) het coronavirus.”

Eerder bepleitte socioloog Linda Duits versoepeling van de RIVM-maatregelen voor singles in Het Parool. Ze stelde: „Huidhonger is veel meer dan een geinig woord om het leed van singles te beschrijven: aanraking is levensnoodzakelijk.”

Foto Getty Images Een datingapp op een mobiele telefoon.

Achterstanden bij rechtspraak lopen flink op door coronacrisis

De hoeveelheid strafzaken waarvan de behandeling vertraging oploopt, is bijna verdrievoudigd. Half maart ging het nog om twintigduizend zaken, nu zijn het er 55.000. Ook met de aanpassingen die rechtbanken nu treffen om de behandeling te kunnen hervatten, zullen de achterstanden verder groeien. Dit schrijft advocaat-generaal bij het Openbaar Ministerie Joep Simmelink in de Togacolumn van NRC.

De verlenging van de openingstijden van rechtbanken helpt niet omdat zaken ook langer gaan duren. Verder is er meer personeel nodig dat er niet is. De oplossing zit volgens Simmelink in meer alleensprekende rechters, ook in hoger beroep. Een andere optie is volgens hem om bijzondere ‘consensuele’ strafdeals te sluiten met verdachten en hun advocaten, die achteraf kunnen worden (goed)gekeurd door strafrechters. Ook pleit hij voor meer strafbeschikkingen door het OM in lichtere zaken die anders zittingstijd zouden vragen. Jaarlijks handelt de rechtspraak ongeveer negentigduizend strafzaken af.

Lees hier de column van advocaat-generaal Simmelink: De achterstand is alleen buiten de strafrechter om op te lossen

De dag tot nu toe

Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van donderdag:

 • Het dodental als gevolg van het coronavirus nam de afgelopen dag toe tot 5.590. Op de intensive care liggen steeds minder Nederlandse coronapatiënten: het zijn er nu nog 410, 22 minder dan gisteren.
 • In een „optimistisch scenario” kan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus over een jaar goedgekeurd worden. Dat zegt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). „Bij vaccins moeten we, aangezien de ontwikkeling ervan vanaf nul moet beginnen, als we optimistisch zijn, denken aan een periode van een jaar”, aldus EMA-directeur Marco Cavaleri.
 • De NS heeft donderdag laten zien hoe reizen met de trein eruit ziet na 1 juni, als het ov weer met een normale dienstregeling gaat rijden. De vervoerder verwacht nog ongeveer de helft van de zitplaatsen te kunnen gebruiken.
 • KLM-passagiers van wie de vlucht is geannuleerd, kunnen toch direct hun geld terugkrijgen. Zij hebben aanvankelijk een tegoedbon gekregen, maar die mogen ze van de luchtvaartmaatschappij nu omzetten in contanten. Het kabinet heeft donderdag besloten het uitsluitend aanbieden van vouchers door luchtvaartmaatschappijen niet langer te gedogen.

Daling IC-bezetting door coronapatiënten blijft doorgaan

Het aantal Nederlandse Covid-19-patiënten dat op de intensive care ligt, is in de afgelopen 24 uur met 22 gedaald naar 410. Zeven van hen liggen in Duitse ziekenhuizen, drie minder dan een etmaal geleden. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding donderdag bekend.

„De percentuele daling blijft deze week harder gaan dan in de afgelopen drie weken. Dat is een goede ontwikkeling. De vrijgekomen IC-capaciteit wordt volledig gebruikt voor overige zorg”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Er liggen momenteel 497 niet-coronapatiënten op de IC. Buiten de IC's liggen er nog 1.029 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, dat zijn er twee minder dan woensdag.

TicketSwap ontslaat 32 mensen vanwege nagenoeg stilvallen evenementen

Bijna een derde van de werknemers van TicketSwap van wordt ontslagen. 32 mensen raken hun baan kwijt, heeft het kaartverkoopplatform donderdag bekendgemaakt. De meeste ontslagen vallen bij de marketing- en supportafdeling. Door de coronacrisis zijn veel evenementen dit jaar afgelast en is de uitruil van kaartjes bijna volledig stilgevallen.

Topman Hans Ober noemt het een „intens treurige dag" voor het bedrijf. „Maar we weten dat niet alleen wij deze pijn voelen. Festivals, locaties, organisatoren, artiesten, en iedereen achter de schermen voelt deze pijn."

Bij TicketSwap kunnen mensen die kaartjes voor een evenement willen kopen overnemen van anderen die kaartjes over hebben. Het bedrijf was juist bezig meer mensen aan te nemen. Met de toename van het aantal festivals en evenementen dit jaar hoopte het bedrijf verder door te groeien en ook internationaal uit te breiden.

Trump 'teleurgesteld' in China vanwege virusuitbraak

Donald Trump is „erg teleurgesteld” in China vanwege de uitbraak van het coronavirus, zo snel nadat de twee landen een handelsverdrag wisten te sluiten. Dat zei de Amerikaanse president in een interview met televisiezender Fox News dat donderdag werd uitgezonden. In januari dit jaar beëindigden de grootmachten hun twee jaar durende economische strijd, door een handelsakkoord te tekenen.

Ook stelde Trump te geloven dat zijn politieke tegenstanders een langzamere opheffing van de coronamaatregelen voorstaan, enkel om hem schade toe te brengen in aanloop naar de de presidentsverkiezingen in november. „Ik denk dat het een politieke kwestie is”, aldus Trump. De president is een voorstander van het zo snel mogelijk heropenen van bedrijven en winkels, om de economische schade te beperken. In de Verenigde Staten zijn het de gouverneurs van de staten die over de bestrijding van de pandemie gaan en beslissingen nemen over lockdownmaatregelen.

RIVM meldt 28 nieuwe doden door corona

Het afgelopen etmaal zijn er 28 nieuwe gevallen gemeld van patiënten die in Nederland aan het coronavirus zijn bezweken. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. In totaal zijn er nu ten minste 5.590 mensen overleden door Covid-19.

Verder zijn er 27 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn in totaal 11.457 patiënten met het longvirus opgenomen (geweest). Het aantal meldingen van coronabesmettingen in ons land nam met 270 toe tot 43.481. Dit cijfers passen volgens het RIVM bij het beeld dat de maatregelen tegen de verspreiding werken. Het werkelijke aantal ziekte- en sterfgevallen ligt hoger dan de cijfers laten zien omdat niet iedereen getest wordt.

Op de intensive cares in Nederland lagen woensdag 422 coronapatiënten, 31 minder dan dinsdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding maakt later donderdag bekend hoeveel dit aantal nu is.

Europees medicijnagentschap: in optimistisch scenario begin 2021 vaccin tegen Covid-19

In een „optimistisch scenario” kan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus over een jaar goedgekeurd worden. Dat stelt het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) donderdag, meldt persbureau Reuters. De EMA beoordeelt geneesmiddelen voor de Europese Unie.

„Bij vaccins moeten we, aangezien de ontwikkeling ervan vanaf nul moet beginnen, als we optimistisch zijn, denken aan een periode van een jaar, dus begin 2021", zei directeur Marco Cavaleri van de EMA. De organisatie is in gesprek met 33 vaccinontwikkelaars en stelt alles in het werk om het proces te versnellen, zei Cavaleri.

115 verschillende therapieën en behandelingen voor Covid-19 worden onderzocht, waarvan sommigen deze zomer al in Europa kunnen worden goedgekeurd. Cavaleri specificeerde niet on welke dit gaat. Wereldwijd zijn inmiddels bijna 300.000 mensen aan het longvirus bezweken.

Tijdens een recente persconferentie heeft premier Mark Rutte laten weten dat de maatregelen in Nederland tegen de verspreiding van Covid-19 blijven gelden totdat er een vaccin beschikbaar is. De bekendmaking van de EMA betekent dus dat maatregelen die bepaalde samenscholingen, evenementen of andere groepsactiviteiten verbieden nog een jaar van kracht kunnen blijven.

Tientallen (oud-)wereldleiders, onder wie de Pakistaanse premier Khan en de Nederlandse ex-premier Jan Peter Balkenende, bepleitten donderdag dat een eventueel corona-vaccin aan „alle mensen in alle landen” verstrekt zal worden. In een open brief stellen ze dat een vaccin patentvrij op grote schaal en gratis beschikbaar gesteld moet worden, als het er is.

De Europese Commissie laat donderdag weten dat de toegang tot het vaccin tegen Covid-19 „eerlijk en universeel” moet zijn. Dat deed de organisatie na aankondiging van de Franse medicijnontwikkelaar Sanofi dat het vaccin als eerste beschikbaar gesteld zal worden aan patiënten in de Verenigde Staten. De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Veran heeft de directeur van het bedrijf erover gebeld. Dat gesprek was voor de minister een geruststelling. „Ik geloof dat het slechts een uitspraak was, een beetje onhandig, en mogelijk uit de context gehaald”, zei Veran tegen televisiezender CNews.

Lees ook wat we eerder schreven over de ontwikkeling van een vaccin: Er zijn vijf wegen naar een vaccin - en ze duren allemaal lang

Geen corona, wel in quarantaine op Antarctica

Strikt genomen is het het enige continent zonder bevestigde coronabesmettingen. En toch zitten de teams die onderzoek doen op Antarctica momenteel in lockdown. Als er toch een geval van Covid-19 wordt vastgesteld, kan dat rampzalig zijn, zegt Pradeep Tomar, een dokter op de Indiase Bharati-basis op Antarctica donderdag tegen de BBC. „Als je besmet bent kan je nergens anders naartoe buiten de basis. En de kans dat je op dit kleine oppervlak snel iemand anders besmet is groot."

Onderzoekers van verschillende bases gaan normaal gesproken vaak bij elkaar op bezoek, volgens Tomar. Dat mag al twee maanden niet meer. „We zijn geïsoleerd binnen het isolement", zegt hij. Iedereen die naar Antarctica afreist wordt twee weken in quarantaine gehouden. Krijgt iemand van het team symptomen, dan wordt diegene direct geïsoleerd. Dat is nog niet het geval.

De 29 landen die een onderzoeksbasis op Antarctica hebben, hebben verschillende maatregelen genomen om de gezondheid van de medewerkers te waarborgen. Zo maken de Australische en Duitse teams sinds maart gebruik van gasmaskers, meldde The Washington Post eerder. Een Australisch cruiseschip dat vorige maand het poolgebied hoopte te bereiken, maakte rechtsomkeert, omdat meer dan 60 procent van de passagiers positief testte op het coronavirus.

Over de invloed van lockdowns in andere landen krijgt Tomar, die onderzoek doet naar het psychologische effect van poolexpedities op onderzoekers, niet veel mee, zegt hij tegen de BBC. De sfeer op de basis is volgens de dokter totaal anders dan toen hij in november vorig jaar arriveerde. Het gebrek aan informatie over het coronavirus voedt angst en de zorgen over de familie thuis.

De Russische basis Bellighausen en bases van de Chileense krijgsmacht op Antarctica, begin vorige maand. Foto Reuters

Frankrijk komt met Marshallplan voor het toerisme

De Franse premier Édouard Philippe heeft donderdag een pakket maatregelen aangekondigd voor de noodlijdende toeristische sector. Alles samen gaat het om zo’n 18 miljard euro.

Philippe kondigde ook aan dat de Fransen in juli en augustus met vakantie kunnen in eigen land, inclusief in de Franse overzeese gebieden.
De cafés en restaurants mogen wellicht op 2 juni heropenen – een definitieve beslissing daarover wordt in de week van 25 mei genomen, afhankelijk van de verdere ontwikkeling van het nieuwe coronavirus.

Philippe sprak zich niet uit over de mogelijkheid voor buitenlandse toeristen om deze zomer naar Frankrijk te komen. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner heeft eerder gezegd dat de grenzen zeker tot half juni gesloten blijven behalve voor grensarbeiders.

De toeristische sector vertegenwoordigt in Frankrijk rond de 8 procent van het bnp en is goed voor twee miljoen jobs. De sector ging meer dan andere gebukt onder de onzekerheid over het komende seizoen. Philippe omschreef de noodmaatregelen als „ongezien, massief en noodzakelijk”. Het gaat om een combinatie van gewaarborgde leningen, toegang tot de tijdelijke werkloosheid en het kwijtschelden van werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid.

De huidige beperking op verplaatsingen verder dan honderd kilometer van de eigen woning zal deze zomer ook wegvallen, aldus Philippe. Hij hield wel een slag om de arm: als er een tweede golf aankomt gaat het allemaal niet door.

Hetzelfde geldt voor het heropenen van cafés en restaurants. Die mogen vanaf 2 juni heropenen maar alleen in die departementen die op dat moment „groen” zijn. Frankrijk hanteert een kaart van groene en rode departementen, afhankelijk van de besmettingsgraad en de druk op de ziekenhuizen. De Parijse regio is vooralsnog rood ingekleurd.

NS: 50 procent van stoelen in treinen beschikbaar vanaf 2 juni

De NS verwacht vanaf dinsdag 2 juni ongeveer 50 procent van de stoelen in treinen te kunnen gebruiken. Vanaf die datum, de dag na Pinksteren, geldt een verruimde dienstregeling met een maximaal aantal treinen dat mogelijk is onder corona-omstandigheden, meldt het spoorbedrijf donderdag. Daarmee volgt de NS het protocol dat de OV-sector donderdag publiceerde en weergeeft hoe er vanaf 2 juni in Nederland in het openbaar vervoer gereisd moet worden. Reizigers zijn vanaf dan verplicht een mondkapje te dragen. Op stations blijft de anderhalvemetermaatregel gelden. Winkels en servicediensten zullen van 20 mei geleidelijk open gaan.

In de treinen zullen alleen stoelen aan de raamzijde beschikbaar zijn, die worden met een groene sticker beplakt. Is er geen groene stoel meer vrij in de trein, dan worden reizigers verzocht de trein te verlaten. Fietsen zijn voorlopig niet toegestaan. De NS gaat dagelijks bijhouden hoeveel mensen er in de trein zitten. Vanaf 2 juni geldt voor zover mogelijk de reguliere dienstregeling, schrijft de NS, met uitzondering van nachttreinen. Wel rijden op enkele trajecten ook vanaf 2 juni minder treinen dan voor de coronamaatregelen het geval was. Het internationale treinverkeer zal langzaam op gang worden gebracht. Begin juni gaan in ieder geval de intercity's naar Brussel en Berlijn weer volgens dienstregeling rijden. De Thalys volgt mogelijk later die maand.

Sinds 21 maart rijdt de NS in de basisdienstregeling met een sterk verminderd aantal treinen. Reizigers wordt sindsdien gevraagd alleen te reizen als dat echt nodig is. Dat advies geldt nog steeds.

Geld terugkrijgen bij geannuleerde KLM-vlucht toch mogelijk

Het wordt voor reizigers wier KLM-vlucht geannuleerd is toch mogelijk geld terug te krijgen. De vliegtuigmaatschappij gaf de laatste maanden vouchers uit voor geannuleerde vluchten, maar geeft reizigers nu de mogelijkheid deze coupons om te zetten in cash. Reizigers wier toekomstige vluchten worden geannuleerd, mogen vanaf nu kiezen tussen een voucher en geld.

KLM reageert met de beslissing op het kabinetsbesluit van donderdag om het enkel uitdelen van luchtvaartvouchers niet langer te gedogen. Het kabinet besloot hiertoe omdat de Europese Commissie had geoordeeld dat het Nederlandse gedoogbeleid in strijd is met Europese wetgeving. Volgens Europese regels moeten passagiers kunnen kiezen voor de optie hun geld terug te krijgen als hun vlucht is geannuleerd.

Hoewel het nu weer mogelijk is geld terug te krijgen, hoopt KLM dat veel gedupeerde passagiers zullen kiezen voor een voucher. De vliegtuigmaatschappij wil deze optie aantrekkelijker maken door de coupons meer waard te maken dan het geldbedrag dat reizigers zouden terugkrijgen. Hoeveel deze „extra waarde” wordt, is nog niet bekend. Vanwege de coronacrisis is het aantal vluchten dat KLM uitvoert, met 90 procent afgenomen.

5 procent Spanjaarden heeft antistoffen, reproductiegetal in Duitsland weer gedaald

 • Ongeveer twee miljoen Spanjaarden, zo'n 5 procent van de bevolking, hebben antistoffen tegen het coronavirus opgebouwd. Dat blijkt woensdag volgens El País uit eerste cijfers van een onderzoek ingesteld door het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. De cijfers laten grote verschillen tussen de regio's zien: in de noordelijk gelegen provincie Soria werd het hoogste percentage besmettingen vastgesteld (14,2 procent). Van de Madrileense bevolking heeft 11,3 procent antistoffen tegen het virus. In een aantal gebieden, waaronder Murcia, Asturië en de Canarische Eilanden, werd bij minder dan 2 procent van de bevolking antistoffen gevonden. Voor het onderzoek werden bijna 70.000 participanten getest.

  Het dodenaantal in Spanje als gevolg van Covid-19 is het afgelopen etmaal met 217 mensen toegenomen tot 27.321, melden de Spaanse gezondheidsautoriteiten donderdag. Het is voor het eerst sinds een aantal dagen dat het aantal sterfgevallen er weer boven de 200 ligt. Verder zijn er donderdag 229.540 gevallen van coronabesmettingen bekend geworden.

 • Het reproductiegetal van het coronavirus in Duitsland, dat eerder opliep tot 1,1, is de afgelopen dagen weer gedaald. Het getal stond woensdag op 0,81, heeft het Robert Koch-Institut bekendgemaakt, meldt persbureau DPA. Het reproductiegetal geeft aan hoeveel mensen gemiddeld besmet raken door één virusdrager. Critici vreesden dat versoepeling van de coronamaatregelen het getal verder omhoog zou stuwen.
 • In België werkt de overheid aan een lijst met groepen mensen die voorrang zullen krijgen bij het toedienen van vaccins tegen corona, zodra die beschikbaar komen. Dat heeft de voorzitter van de afdeling vaccinatie van de Hoge Gezondheidsraad Yves Van Laethem donderdag tegen de Belgische persgroep Sudpresse gezegd. „Wat zeker is, is dat er niet genoeg vaccin zal zijn voor iedereen”, waarschuwde de epidemioloog. In de eerste plaats krijgen 65-plussers, mensen met een hoge bloeddruk en diabetes voorrang, evenals medisch personeel.
 • Het is „onwaarschijnlijk” dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, gepland voor september dit jaar, door zal gaan. Dat heeft secretaris-generaal van de VN António Guterres donderdag gezegd tegen het Franse tijdschrift Paris-Match, meldt persbureau AFP. Guterres stelt dat de VN andere „digitale alternatieven” bekijkt om de top, waar wereldleiders van over de hele wereld bijeenkomen, toch doorgang te laten vinden. Het is vrijwel zeker dat procedures dit jaar „atypisch, hybride en anders” zullen zijn, aldus Guterres.

Mondkapje op vóór je de trein instapt en niet met meer dan twee in de lift

Nederlanders die na 1 juni met de bus, trein of tram willen reizen, moeten al voordat ze het voertuig instappen een zelf meegenomen (liefst niet-medisch) mondkapje dragen. Ook moeten ze in stations vier treden afstand houden op (rol)trappen en zo min mogelijk contant betalen. In liften mogen maximaal twee personen tegelijk. Bus- en tramreizigers moeten verder voorlopig achterin blijven instappen; mogelijk verandert dat als er veilige spatschotten worden ontwikkeld voor chauffeurs.

Het is een greep uit de regels die zijn opgesteld in de werkinstructie voor het openbaar vervoer in de „tweede fase” van de coronacrisis die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat donderdag heeft gepubliceerd. Buitengewone opsporingsambtenaren zullen overtreders van de coronaregels niet actief opsporen, maar houden wel toezicht. Mensen die zich niet aan de richtlijnen houden, kunnen een boete krijgen.

De regels gelden voor iedereen die het ov gebruikt. Het ministerie vraagt Nederlanders dit alleen te doen als het strikt noodzakelijk is, om te voorkomen dat het onmogelijk wordt om afstand te bewaren. Afstanden tot acht kilometer kunnen beter per fiets afgelegd worden.

Medewerkers
Niet alleen voor reizigers verandert er veel. Ook openbaarvervoermedewerkers moeten per 1 juni niet-medische mondkapjes dragen als het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand tot collega's of reizigers te bewaren. Verder mogen zij reizigers alleen in geval van nood aanraken en moeten extra hygiënemaatregelen getroffen worden op stations, in winkels, wc's en voertuigen.

In de werkinstructie staat verder dat stations worden heringericht om „loopstromen” te scheiden. Zo komen er op drukke plaatsen eenrichtingsverkeerbanen. Stationsgebouwen krijgen mogelijk aparte in- en uitgangen. De bedoeling is dat al het materieel vanaf 1 juni weer nagenoeg rijdt. De verwachting is dat vanwege de afstandsregels zo'n 40 procent van de zit- en staplekken beschikbaar zal zijn.

Vervoersorganisatie OV-NL zegt dat het protocol duidelijkheid moet verschaffen voor vervoerders, personeel, reizigers en maatschappelijke partijen. De organisatie benadrukt dat het een „levend document” is en dat maatregelen kunnen veranderen.

Reizigersvereniging Rover zegt teleurgesteld te zijn over het nieuwe protocol. Volgens Rover zijn de regels op punten niet concreet genoeg. Zo is er onder meer geen besluit genomen over waar reizigers kunnen plaatsnemen. Ook zouden eerder ontstane verschillen tussen vervoerders tot verwarring leiden onder reizigers.

Tuberculosefonds: coronavirus zorgt ook voor meer doden onder tbc-patiënten

Door het coronavirus zullen de komende jaren wereldwijd miljoenen mensen meer tuberculose krijgen en aan de infectieziekte overlijden. Daarvoor waarschuwt het KNCV Tuberculosefonds donderdag. Tbc-patiënten zijn, omdat hun longen vaak al zijn beschadigd, extra kwetsbaar voor het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt.

Door lockdowns en verregaande veiligheidsvoorschriften lukt het volgens het fonds minder goed om mensen met klachten te testen en tbc op tijd te diagnosticeren. Mensen gaan met klachten minder snel naar het ziekenhuis, uit angst besmet te raken met het coronavirus. Bij een tijdige ontdekking is tbc in veel gevallen goed te behandelen.

Ook is de productie en het aanleveren van medicijnen op verschillende plekken haast onmogelijk geworden. Gevolg is dat patiënten hun behandeling niet goed kunnen voortzetten, de klachten verergeren en zij zo besmettelijk blijven voor anderen, aldus het fonds. Vooral in armere landen in Afrika en Azië hebben patiënten nauwelijks meer toegang tot testen, medicijnen en zorg.

Jaarlijks overlijden wereldwijd nu zo'n 1,5 miljoen mensen aan tuberculose. Het fonds verwacht dat tussen nu en 2025 20 procent meer tbc-patiënten zullen overlijden als gevolg van het coronavirus. Nederland telde vorig jaar volgens het RIVM 759 tuberculosepatiënten.

Een tbc-patiënt onder behandeling in een ziekenhuis in Pakistan. Foto Bilawal Arbab/EPA

WHO: coronavirus gaat mogelijk 'nooit meer weg'

Het is mogelijk dat het coronavirus „nooit meer weggaat” uit onze maatschappij. Dat stelde Mike Ryan, directeur gezondheidscrises van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), woensdag tijdens een persconferentie. Er bestaat een kans dat het een endemisch virus wordt, dat net als de griep op min of meer constant niveau rond blijft circuleren door de samenleving.

Voorspellingen over het einde van het virus zijn moeilijk te maken, aldus Ryan, waarbij hij het voorbeeld van hiv aanhaalde. „Het is belangrijk dat we realistisch zijn en ik denk niet dat iemand kan voorspellen wanneer deze ziekte verdwijnt. Hiv is niet verdwenen, maar dat virus hebben we geaccepteerd”, aldus Ryan. Door de ontdekking van preventiemethoden en therapieën tegen hiv zijn „mensen minder bang en kunnen we ze een lang, gezond leven bieden”.

„Ik vergelijk de twee ziekten niet, maar ik denk dat het belangrijk is dat we realistisch zijn”, aldus Ryan. „Eén grote houvast” ziet hij in het vinden van een vaccin. „Als we dat wereldwijd kunnen distribueren aan iedereen die het nodig heeft, maken we een kans om het virus te elimineren.”

Lees ook: Viroloog Marion Koopmans: ‘Dit coronavirus komt in ons vaste winterpakket’

Aanhoudingen bij actie Greenpeace op Schiphol

De marechaussee heeft donderdagochtend elf mensen aangehouden op de Aalsmeerbaan op Schiphol. Het gaat om aanhangers van milieubeweging Greenpeace die protesteerden tegen de miljarden euro’s die het kabinet heeft toegezegd om KLM te helpen de coronacrisis door te komen. Onder het motto „Geen poen zonder groen” vindt Greenpeace dat er klimaatvoorwaarden moeten worden gesteld aan de staatssteun.

De actie was live te volgen via de Facebook-pagina van Greenpeace. De actievoerders, die op de fiets waren en een groot spandoek bij zich droegen, hadden hun actie minutieus voorbereid, aldus een woordvoerder van de marechaussee. Hoe ze precies op de start- en landingsbaan konden komen wordt nog onderzocht. De Aalsmeerbaan is momenteel in gebruik als parkeerplaats voor vliegtuigen, dus van direct gevaar voor het vliegverkeer was geen sprake.

Aanhangers van milieubeweging Greenpeace protesteren op de Aalsmeerbaan van Schiphol.Foto Marten van Dijl/ANP

Hooggerechtshof Wisconsin verwerpt verlenging lockdownmaatregelen

Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Wisconsin heeft een verlenging van de lockdownmaatregelen in de staat verworpen. Daarmee lijkt onmiddellijk een einde te komen aan de verplichting in Wisconsin om zoveel mogelijk thuis te blijven, melden Amerikaanse media woensdagnacht. De rechters noemden de beperkingen in de staat „onwettig, ongeldig en niet te handhaven”.

De verlenging werd aangevochten door politici van de Republikeinse partij, die vinden dat de gouverneur niet de juiste procedure had gevolgd bij het instellen van de verlenging. Vier van de zeven rechters van het hooggerechtshof in Wisconsin waren het daarmee eens. Daarbij brachten zij ook hun ongenoegen over de beperkingen zelf over. Het „beheersen van vrijwel elk aspect van iemands leven” hoorde volgens rechter Daniel Kelly bij „een gevangenis, niet een vrije samenleving die onder de rechtsstaat valt”.

De eerste maatregelen tegen het coronavirus in Wisconsin gingen op 25 maart in. Inwoners moesten waar mogelijk thuisblijven en groepen vermijden. Scholen werden gesloten en afgezien van vitale sectoren gingen de meeste bedrijven en winkels dicht. Ook niet-noodzakelijke reizen werden verboden. Op 16 april verlengde Democratisch gouverneur Tony Evers deze maatregelen tot 26 mei.

Gouverneur Evers zegt teleurgesteld te zijn over de uitspraak en roept inwoners van zijn staat op ondanks de uitspraak van het hooggerechtshof thuis te blijven. „We kunnen niet toestaan dat de uitspraak van vandaag alle opofferingen van Wisconsonites ongedaan maakt”, aldus Evers. „Dodelijke virussen wachten niet tot politici en bureaucraten hun meningsverschillen hebben opgelost.”

Twitter avatar GovEvers Governor Tony Evers And just because the Supreme Court says it’s okay to open, doesn’t mean that science does. We need everyone to continue doing their part to keep our families, our neighbors and our communities safe by continuing to stay safer at home, practice social distancing, and limit travel.

In de Verenigde Staten zijn staten en gouverneurs verantwoordelijk voor de bestrijding van de pandemie. Ook andere delen van het land ervaren de afgelopen weken onrust over de maatregelen en de economische gevolgen ervan, die nu al vergelijkbaar is met de Grote Depressie in de jaren dertig. In april verloren 20,5 miljoen Amerikanen hun baan. In verschillende plaatsen protesteerden inwoners tegen de coronamaatregelen.

Lees ook deze analyse over de bestrijding van het virus in het land: Wie pakt de coronaregie in de VS?

Nauwelijks minder verkeersdoden ondanks coronamaatregelen

Het aantal verkeersdoden is nauwelijks afgenomen in de eerste weken dat in Nederland coronamaatregelen van kracht waren. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de politie en een analyse door verkeersdatabureau VIA. Hoewel het op de Nederlandse wegen een stuk rustiger was door de coronamaatregelen, vielen tussen 16 maart en 26 april dit jaar 62 verkeersdoden. In dezelfde periode in de afgelopen drie jaar overleden gemiddeld 65 mensen als gevolg van een ongeluk in het verkeer.

Het totale aantal ongelukken halveerde in deze periode, volgens de politie hoofdzakelijk doordat er nauwelijks files op de wegen stonden sinds de invoering van de eerste coronamaatregelen. Daardoor vonden minder lichte ongelukken met blikschade plaats. Bij de ongelukken raakten gemiddeld meer mensen gewond en vielen meer dodelijke slachtoffers. Zo steeg het gemiddelde aantal gewonden per ongeluk met 14 procent in deze periode, tegenover dezelfde periode in de afgelopen drie jaar.

Vooral onder fietsers, voetgangers en kinderen steeg de kans op een dodelijk ongeluk. Dit wijt de politie deels aan de coronamaatregelen: vermoedelijk speelden meer kinderen buiten door het sluiten van de scholen en maakten volwassenen door het dichtgaan van horeca, winkels en musea vaker een fietstocht. Verder gebeurden er meer ongelukken met bestelauto's, volgens de politie doordat Nederlanders meer online zijn gaan winkelen en er meer bezorgers de weg op gaan.

Ook onder jonge automobilisten, tussen 18 en 20 jaar, steeg het aantal ongelukken. Het aantal rijbewijzen dat na „extreme snelheidsovertredingen” bij deze leeftijdsgroep werd ingevorderd nam eerder al toe, zegt Paul Broer, projectleider Infrastructuur bij de politie. „Misschien grijpt een deel van die groep de rustige wegen aan om hard te gaan rijden.”

De politie doet nader onderzoek naar de precieze oorzaak van het relatief hoge aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer. „Het verkeer is anders dan normaal, maar niet minder gevaarlijk”, aldus Broer.

In Australië verdwenen in een maand tijd 600.000 banen, lockdown Nieuw-Zeeland voorbij

In Australië zijn in april bijna 600.000 mensen hun baan kwijtgeraakt. Volgens het Australische Bureau voor de Statistiek (ABS) gaat het om de grootste stijging van het aantal werklozen in meer dan veertig jaar. Premier Scott Morrison waarschuwde inwoners voor „meer slecht nieuws" en noemde het een „zeer zware dag".

Het werkloosheidscijfer steeg in Australië naar 6,2 procent. Economen voorspelden eerder een werkloosheidspercentage van 8,3 procent voor Australië, meldt persbureau Reuters. Het cijfer valt tot nog toe lager uit, omdat een deel van de Australiërs noodhulp ontvangt van de overheid en - voor nu - niet op zoek is naar een baan. Als die mensen ook zouden worden meegeteld, zou het werkloosheidscijfer volgens het ABS stijgen tot 9,6 procent, het hoogste percentage sinds 1997.

In Nieuw-Zeeland is de lockdown sinds donderdag voor een groot deel opgeheven. Winkelcentra, bioscopen en restaurants mogen weer klanten ontvangen en werknemers mogen weer naar kantoor. Ook kapperszaken en sportscholen zijn sinds donderdag weer geopend. Wel moeten mensen afstand van elkaar houden.

Het land ging al snel na de uitbraak van het coronavirus over tot een strenge lockdown waarbij onder meer de grenzen werden gesloten. In totaal is van een kleine 1.500 mensen bekend dat zij besmet zijn geweest met het virus. In Nieuw-Zeeland zijn 21 mensen overleden aan de ziekte Covid-19. Woensdag werd bekend dat er in de afgelopen twee dagen geen besmettingen zijn vastgesteld.

In Nieuw-Zeeland mogen restaurants vanaf donderdag weer open. Foto Mark Baker/AP

'Zo'n 55.000 Nederlandse kinderen nog thuisgebleven van school'

In de eerste dagen sinds de heropening van de basisscholen zijn volgens een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zo'n 55.000 kinderen thuisgebleven uit angst voor het coronavirus, meldt de Telegraaf. In totaal maakt 90 procent van de ondervraagde basisscholen melding van kinderen die niet naar school zijn gekomen.

„Veel scholen maken zich zorgen over het begeleiden van deze leerlingen als het hele team al wordt ingezet om het dagelijks onderwijs op school in te richten”, zegt voorzitter Petra van Haren van de AVS tegen de krant. Volgens de schoolleiders blijven vooral kinderen met een verhoogd gezondheidsrisico thuis. Bij 8 procent van de scholen gaat het om meer dan 10 procent van het totaal aantal leerlingen dat niet is komen opdagen.

Ook blijven op de helft van de 1.100 ondervraagde scholen een of meerdere leraren uit voorzorg thuis. Op 5 procent van de scholen waren er daardoor niet voldoende leraren aanwezig om alle klassen naar school te laten komen.

Uit dezelfde peiling blijkt volgens de NOS dat 97 procent van de schoolleiders met een goed gevoel terugkijkt op de eerste lesdagen en dat het overgrote deel ook tevreden is met hoe er met de hygiëne wordt omgegaan.

Trump noemt waarschuwingen Fauci tegen heropenen economie „onacceptabel”

De Amerikaanse president Donald Trump vindt het „onacceptabel” dat medisch topadviseur Anthony Fauci, die hem vaak terzijde staat op persconferenties, heeft gewaarschuwd voor het te snel heropenen van de economie en scholen. De directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases zei dinsdag tegen de Senaat dat te snelle versoepeling van de maatregelen kan leiden tot nieuwe uitbraken van het coronavirus.

„Voor mij is dat een onacceptabel antwoord”, zei Trump tijdens een persbriefing in het Witte Huis over de adviezen van Fauci. De president wil de economie snel weer aanzwengelen om de financiële schade te beperken. „We willen dat op een veilige manier doen, maar wel zo snel mogelijk”, zei Trump woensdagochtend tegen Fox News.

Trump had vooral ook kritiek op het advies van Fauci om de scholen voorlopig nog dicht te houden. Hij zou het alleen acceptabel vinden als leraren „boven een bepaalde leeftijd” nog even geen lessen geven.

President Donald Trump en medisch topadviseur Anthony Fauci tijdens een persconferentie in het Witte Huis op 22 april 2020. Foto Michael Reynolds/EPA

Anthony Fauci ligt onder vuur van uiterst rechts Amerika en complotdenkers, omdat hij Trump af en toe openlijk tegenspreekt en ook groot voorstander is van strenge lockdowns om het coronavirus in te dammen. President Trump moedigt staten juist aan zo snel mogelijk het bedrijfsleven en scholen hun activiteiten weer te laten hervatten, maar de beslissing daarover ligt bij de gouverneurs en burgemeesters.

De Verenigde Staten zijn met ruim 1,4 miljoen bevestigde besmettingen wereldwijd het zwaarst getroffen door het coronavirus.

Recordaantal nieuwe besmettingen in Brazilië

Het aantal coronabesmettingen in Brazilië blijft steeds sneller stijgen. Het afgelopen etmaal zijn er 11.385 nieuwe gevallen geregistreerd, een recordaantal nieuwe besmettingen in een dag. Daarnaast zijn 749 mensen overleden bij wie het coronavirus is vastgesteld. Omdat niet iedereen getest wordt, liggen de daadwerkelijke cijfers waarschijnlijk een stuk hoger.

In totaal zijn er 188.974 besmettingen vastgesteld en daarmee is Brazilië het zwaarst getroffen land van Latijns-Amerika. Het totale aantal coronadoden staat op ruim 13.000.

Premier Jair Bolsonaro wuift de ernst van het coronavirus steevast weg en stelt dat de strenge lockdownmaatregelen die gouverneurs en burgemeesters hebben ingesteld rampzalig zijn voor de economie.

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Het afgelopen etmaal zijn 52 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld bij het RIVM, waarmee het officiële dodental is opgelopen tot 5.562. Het werkelijke aantal dodelijke slachtoffers ligt hoger, aangezien niet ieder sterfgeval door Covid-19 als zodanig wordt herkend. Ondertussen is het aantal Covid-19-patiënten op intensive cares opnieuw afgenomen tot 432.
 • De Tweede Kamer hervat per maandag zo veel mogelijk werkzaamheden op het Binnenhof. Wel worden maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus onder de parlementariërs tegen te gaan.
 • Het onderwijs op afstand tijdens de coronacrisis is tekortgeschoten, dat heeft de Onderwijsinspectie geconcludeerd in een woensdag verschenen rapport. Het onderwijs op afstand is met name een probleem voor groepen die al een achterstand hebben.
 • Vanaf volgende week maandag worden de coronabeperkingen in België iets versoepeld. Musea, historische gebouwen, bibliotheken en dierentuinen gaan weer open. Wel moeten bezoekers vooraf reserveren en voldoende afstand houden. Ook kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer aan het werk.
 • Wie niet kan vliegen vanwege reisbeperkingen in verband met Covid-19, heeft recht op volledige restitutie van het geboekte ticket. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. Passagiers mogen zelf bepalen of zij met een voucher of financiële vergoeding tegemoet gekomen worden. Luchtvaartmaatschappijen hekelen het besluit, en spreken van een 'gebrek aan leiderschap' van de Europese Commissie.
 • Ondanks dat Mexico dinsdag het hoogste aantal doden tot nu toe heeft gerapporteerd (353 in een dag) zijn ook daar versoepelingen van de lockdown aangekondigd. Nadat de automakers uit de VS aandrongen de Mexicaanse fabrieken weer te openen heeft het Midden-Amerikaanse land woensdag een stappenplan gepresenteerd. Vanaf maandag worden de mijnbouw, bouw, fabrieken en het vervoer beschouwd als 'essentiële activiteiten' en opnieuw opgepakt.
Lees hier het hele coronablog van woensdag 13 mei terug