China boycot Australisch vlees

handelsbeperkingen Australië wil een internationaal onderzoek naar de oorsprong van de coronapandemie. China komt met een boycot.

Corona begon vermoedelijk met een uitbraak op een markt in China.
Corona begon vermoedelijk met een uitbraak op een markt in China. Foto Alex Plavevski/EPA

Het is zeker geen straf van China, verzekerde de Australische minister van Handel dinsdag toen bekend werd dat China een boycot heeft ingesteld tegen vier grote Australische rundvleesleveranciers. De aanleiding van de ban was technisch, verklaarde hij, iets met etikettering en gezondheidsverklaringen. Ook het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken hield het erbij dat de boycot nu eenmaal nodig was voor de bescherming van Chinese consumenten.

De maatregel heeft dus níéts te maken met het dreigement, vorige maand door de Chinese ambassadeur in Canberra, dat China zijn belangstelling voor wijn en rundvlees uit Australië kan verliezen als de regering van premier Scott Morrison blijft aandringen op een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de oorsprong van de coronapandemie. De Chinese regering gaf Australië dinsdag nog wel te kennen dat het moet ophouden met „politieke manipulatie” op dit onderwerp.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne stak vorige maand haar nek uit toen ze pleitte voor een onderzoek. Want hoe neutraal het verzoek ook mag klinken, de regering in Beijing kan het alleen als een aanval op de Chinese soevereiniteit en de Communistische Partij zien.

„Australië staat altijd klaar om voor problemen te zorgen”, schreef journalist Hu Xijin van de Engelstalige overheidsspreekbuis Global Times op het sociale medium Weibo. „Het is als kauwgum onder China’s schoenen.”

China is de belangrijkste handelspartner van Australië, goed voor omgerekend zo’n 90 miljard euro export per jaar. Zo bezien is de boycot van vier vleesbedrijven een bescheiden straf: zij leveren 20 procent van de 1,8 miljard euro aan rundvlees aan China. De veel grotere export van steenkool, ijzererts en vloeibaar aardgas is ongemoeid gelaten. Het komt wel bovenop een voorgestelde heffing van 80 procent op Australische gerst, die volgens China gedumpt wordt op de Chinese markt.

China duldt geen kritiek maar biedt ook geen transparantie, terwijl de oorsprong van het virus en de eerste Chinese respons de hele wereld aangaan als we een volgende pandemie willen voorkomen, is Morrisons redenering. Hij heeft de leiders van de G20 gevraagd zijn oproep tot een onderzoek te steunen. Volgende week komt het onderwerp ter sprake bij de jaarvergadering van de lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Wellington ook gewaarschuwd

Ook Nieuw-Zeeland kreeg maandag een waarschuwing van China, nadat het had gepleit voor toelating van Taiwan tot die jaarvergadering van de WHO. Het kan de onderlinge relatie schaden, was de boodschap uit Beijing, dat Taiwan als Chinese provincie beschouwt. Volgens de Chinese regering probeert Taiwan onafhankelijkheid te bewerkstelligen onder het mom van pandemiebestrijding.

„We moeten voor onszelf opkomen”, reageerde de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken Winston Peters. Taiwan heeft Covid-19 voorbeeldig bestreden – het dodental staat er op zeven – en het moet die kennis met de wereld kunnen delen.

China kan zowel Australië als Nieuw-Zeeland treffen met handelsbeperkingen, maar zal daar ook niet te ver mee willen gaan. Beide landen zijn ver met het inperken van de pandemie en laten eerder dan andere landen de coronamaatregelen los. Dat betekent dat zij ook de handel met China kunnen hervatten, terwijl de rest van de wereld nog niet aan opstarten toe is. En het is juist het gebrek aan internationale vraag dat de Chinese economie momenteel het hardst treft.

Ontsnapte het virus uit een Chinees lab, wil de regering-Trump weten