Cassatie

Advies: heroverweeg straf Michael P. in zaak Anne Faber

De opgelegde straf voor Michael P., die in 2017 Anne Faber verkrachtte en daarna doodde, moet opnieuw worden beoordeeld. Dat adviseerde de advocaat-generaal bij de Hoge Raad dinsdag. De veroordeling voor P. kan wel in stand blijven. P. kreeg 28 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De Hoge Raad is niet gebonden aan het advies, maar gaat daar vaak wel in mee. Volgens het advies is niet genoeg duidelijk gemaakt waarom de hardhandige arrestatie van P. niet gecompenseerd is in zijn straf. Omdat de politie vermoedde dat Faber nog leefde, werd P. zo hardhandig gearresteerd dat hij daarbij zijn schouder brak. Het gerechtshof in Arnhem stelde in 2019 vast dat hij te hard was aangepakt, maar vond strafvermindering ongepast. P. ging daarop in cassatie. Voor de zomer wordt een uitspraak verwacht. (NRC)