Podcast

Alexander von Humboldt: de laatste homo universalis?

In zijn tijd was hij een beroemde wetenschapper en ontdekkingsreiziger, nu zijn we hem haast vergeten. Toch wordt Alexander von Humboldt (1769-1859) gezien als de grondlegger van de ecologie en inspireerde hij bekende tijdgenoten als Goethe en Darwin. Waarom is hij weggezakt in het collectieve geheugen? En wat kunnen we vandaag de dag leren van deze Pruisische wetenschapsheld?

In een tumultueus Europa en op een breekpunt van de geschiedenis van de wetenschap wordt Alexander von Humboldt geboren. In een welgestelde familie maar met één droom: hij wil de wereld ontdekken en alles onderzoeken wat hij tegenkomt. Uiteindelijk reist deze nieuwsgierige geest de wereld over en legt de basis voor de ecologie. Wie was deze Pruisische wetenschapper en ontdekkingsreiziger?

Luister ook de aflevering van Onbehaarde Apen over James Lovelock: New Age of wetenschap: wat hebben we aan de Gaia hypothese?