ABN Amro boekt voor het eerst in 6,5 jaar kwartaalverlies

ABN Amro Onder andere door de uitbraak van het coronavirus boekt ABN Amro een verlies van bijna 400 miljoen euro. De bank gaat de strategie herzien en kritisch kijken naar de zakelijke tak.
De bank had al gewaarschuwd voor negatieve resultaten.
De bank had al gewaarschuwd voor negatieve resultaten. Foto Remko de Waal

Voor het eerst sinds 2013 heeft ABN Amro een nettoverlies geboekt bij kwartaalcijfers. In de eerst drie maanden van 2020 werd 395 miljoen euro verlies geleden, zo maakt de bank woensdag bekend. Vorig jaar boekte de bank nog een winst van 478 miljoen euro in dezelfde periode. De bank heeft tevens aangekondigd naar de strategie van de bank te gaan kijken komende maanden.

ABN Amro had in maart al gewaarschuwd voor negatieve resultaten; de bank heeft te lijden onder de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de olieprijzen. Mede daarvoor zette de bank 1,1 miljard euro opzij om mogelijk latere verliezen op kredieten te kunnen opvangen. Voor heel het jaar verwacht de bank 2,5 miljard euro extra in de stroppenpot te moeten stoppen.

Lees ook: Met welke scenario’s werken de banken in deze zeer onzekere tijden?

Daarnaast zette de flink geld opzij vanwege twee grote klanten in het buitenland. Een daarvan heeft te maken met een mogelijke fraudezaak bij een klant in Singapore, die in olie handelt. De andere individuele verliespost was eind maart al bekendgemaakt: op een beleggingsportefeuille van één Amerikaanse klant boekte de bank een verlies van 183 miljoen euro.

De resultaten waren slechter dan analisten hadden verwacht. Zij hadden gemiddeld gerekend op een verlies van 166 miljoen euro. Het aandeel ABN Amro noteerde even na 12.00 uur bijna 8 procent lager.

De bank kondigde al eerder aan tot zeker 1 oktober geen dividend uit te keren; daarmee gaf de bank gehoor aan de oproep van de Europese Centrale Bank aan alle Europese banken. Het geld dat was gereserveerd voor het dividend over 2019, 68 cent per aandeel, is nog wel opzijgezet. Sinds begin dit jaar daalde de beurswaarde van ABN Amro al met meer dan de helft. De Nederlandse staat is nog voor 56 procent aandeelhouder.

Zakenbank

Bij de eerste kwartaalcijfers van de nieuwe topman Robert Swaak kondigde ABN Amro aan te gaan kijken naar de strategie van de bank. In een toelichting aan de pers specificeerde Swaak dat: de strategische pijlers (duurzaamheid, klantervaring en toekomstigbestendige bank) blijven intact, maar hij wil deze „verfijnen” en effectiever maken. De bank verwacht na de zomer hier meer over bekend te maken.

Lees ook: Robert Swaak: ‘Ik pas goed bij de huidige strategie van ABN Amro’

Bij de cijfers over het vierde kwartaal had ABN Amro al aangekondigd te kijken naar de toekomst van de zakenbank, die ABN Amro Corporate & Institutional Banking (CIB) noemt. Dat is het onderdeel dat zich bezighoudt met beursgangen, overnames en andere bankzaken van grote bedrijven. De afdeling levert volgens de van PwC overgekomen Swaak niet de gewenste resultaten en heeft een risicoprofiel dat „niet overeenkomt” met dat van de bank.

Twee jaar geleden werd al eens gesneden in de afdeling CIB; er werden toen 250 banen geschrapt. Swaak wil in augustus de resultaten presenteren van de huidige ‘heroverweging’.

Swaak zei ook zich de komende maanden te willen concentreren op het verder verbeteren van de screening van klanten en transacties op witwassen en andere criminele activiteiten, naast de strategie-update en de impact van Covid-19. De Nederlandsche Bank heeft ABN Amro vorig jaar op de vingers getikt omdat ze haar poortwachtersfunctie niet goed uitvoerde.

Vorig jaar werd bovendien bekend dat het Openbaar Ministerie de bank strafrechtelijk onderzoekt. ABN Amro zou onder meer verdachte geldstromen rondom onder andere het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht niet genoeg onderzocht hebben. Over daadwerkelijke vervolging is nog geen besluit genomen. Swaak zei hierover woensdag alleen dat „de bank volledig meewerkt”.

Dit bericht is na de persconferentie van ABN Amro op 13 mei 2020 aangevuld en om 12.00 uur nogmaals met de beurskoers. Correctie (13 mei 2020: in een eerdere versie werd gesproken over verlies op een bank uit de Verenigde Staten. Dat moest een klant uit de VS zijn; dat is aangepast.