Windmolenactivist niet meer verdacht van asbestdumpingen

Rechtszaak Jan H., actievoerder tegen windmolens in Drenthe en Groningen, wordt niet meer verdacht van het dumpen van asbest. De afgelopen jaren zijn drie asbestdumpingen gedaan in het gebied vanwege de komst van windmolenparken.

Een windturbine in Windpark Drentse Monden Oostermoer.
Een windturbine in Windpark Drentse Monden Oostermoer. Foto Vincent Jannink / ANP

De 58-jarige Jan H. wordt niet meer verdacht van het dumpen van asbest bij de bouw van windmolenparken in Drenthe en Groningen. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend tijdens een regiezitting in Assen.

Het OM heeft te weinig bewijs om Jan H. te kunnen veroordelen voor het dumpen van asbest. Eerder werd H. een halfjaar in voorlopige hechtenis gehouden, omdat DNA van hem gevonden was op een tie-wrap bij een asbestdumping in Muntendam vorig jaar. Het OM ging niet in op details rond de asbestdumpingen.

Ook Jan Nieboer, die op eigen verzoek met zijn volledige naam wil worden genoemd, moest dinsdag voor de rechter verschijnen. Jan H. en Nieboer waren beiden voormannen van twee verschillende actiegroepen tegen de komst van windmolens in Drenthe en Groningen. Ze worden allebei nog wel verdacht van het versturen van dreigbrieven en het dreigen met asbestdumpingen.

Lees een reportage over het verzet tegen windmolens in Groningen en Drenthe: Windmolens? ‘Dit is onze Brexit’

In het onderzoek naar de windmolenprotesten zijn 34 dreigbrieven gevonden die verstuurd zijn naar ondernemers, windboeren en de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper. Twee ondernemers besloten na het ontvangen van een dreigbrief te stoppen met de werkzaamheden aan de windmolenparken. Ook zijn drie asbestdumpingen gedaan.

Afgeluisterde gesprekken

Al jarenlang is er verzet tegen de komst van de windmolens. De acties begonnen met posters en spandoeken. Later werden in de maïsvelden waar de windmolens komen, metalen objecten gevonden die landbouwmachines moesten saboteren. Ook werd op pamfletten voormalig PvdA-gedeputeerde William Moorlag afgebeeld als kampbeul uit de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens vorige zittingen zei het OM dat uit afgeluisterde gesprekken bleek dat H. en Nieboer ’s ochtends afspraken maakten en acties bespraken. Die gesprekken zouden gaan over dreigbrieven die op het moment van afluisteren nog niet verstuurd waren. Ook spraken ze over het dumpen van asbest, aldus de officier van justitie.

Aan de provinciegrens tussen Groningen en Drenthe worden twee windmolenparken gebouwd. Het Windpark Drentse Monden en Oostermoer rondom Nieuw-Buinen krijgt 45 windmolens. In het Groningse Meeden komen 35 windmolens. De bouw is al begonnen.

Het is nog onbekend wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak zal plaatsvinden. Naar verwachting gebeurt dat in het najaar.

Luister een podcast van NRC over het gevecht tegen de windmolens.