VVV-Venlo verruilt na zeven jaar kunstgras voor natuurgras

Venlo Vanwege de uitgestelde start van het seizoen is dit volgens VVV-Venlo het juiste moment om terug te gaan naar natuurlijk gras. Het nepgras van de Venlose club is herhaaldelijk bekritiseerd.
Archiefbeeld van een wedstrijd tussen Feyenoord en VVV-Venlo op het gewraakte kunstgras.
Archiefbeeld van een wedstrijd tussen Feyenoord en VVV-Venlo op het gewraakte kunstgras. Foto Olaf Kraak/ANP

De spelers van VVV-Venlo zullen binnenkort na zeven jaar op kunstgras te hebben gevoetbald, weer grassprieten onder hun schoenen voelen. De club heeft dinsdag bekendgemaakt vanaf seizoen 2020-2021 terug te keren naar een natuurgrasveld. Het kunstgrasveld van de Venlose club werd de afgelopen jaren meermaals bekritiseerd.

Algemeen directeur Marco Bogers zegt nu dat natuurgras hoort bij een „nostalgisch stadion” zoals De Koel. Ook zou het een handig moment zijn om de natuurgrasmatten uit te rollen omdat de competitie komend seizoen later begint vanwege de coronacrisis. ADO Den Haag koos eerder om dezelfde reden voor de terugkeer naar natuurlijk gras in het stadion. Ook PEC Zwolle zou overwegen het kunstgras te verruilen voor echte grassprieten.

Twee jaar geleden leek er een verbod op kunst gras te komen, maar de revolutie bleef uit in de eredivisie

Volgens Bogers is in 2013 uit financiële nood gekozen voor kunstgras in De Koel. Voorzitter Hai Berden vertelde eerder aan NRC dat het neppe gras er uit noodzaak ligt, omdat de waterafvoer onder het veld niet goed werkte. Het is onduidelijk of en hoe dat probleem nu wordt opgelost.

Het kunstgras van VVV-Venlo heeft de afgelopen jaren meermaals tot kritiek op de club geleid. Door het gebrek aan echt gras zou niet goed gevoetbald kunnen worden. Ajax-aanvoerder Dusan Tadic noemde het veld afgelopen jaar zelfs „slecht voor het Nederlandse voetbal”.

Twitter avatar VVVVenlo VVV-Venlo De kogel is door de kerk:
𝗡𝗔𝗧𝗨𝗨𝗥𝗚𝗥𝗔𝗦 𝗧𝗘𝗥𝗨𝗚 𝗜𝗡 𝗗𝗘 𝗞𝗢𝗘𝗟! 😍🌱 Vanaf seizoen ’20 | ’21 speelt VVV-Venlo na zeven jaar weer op natuurgras! #VVVSamenSterk