Vijf surfers overleden voor kust van Scheveningen

Surfdrama Met een harde noordenwind en een zee vol schuim raakten surfers bij Scheveningen in nood. Vijf van hen kwamen om.

Reddingswerkers van de KNRM zoeken naar vermiste windsurfers voor de kust van Scheveningen.
Reddingswerkers van de KNRM zoeken naar vermiste windsurfers voor de kust van Scheveningen. Foto Robin Utrecht

Bij een zoekactie naar een groep vermiste watersporters in Scheveningen zijn dinsdag twee lichamen uit het water gehaald. Een derde lichaam is in het water gevonden, maar dat was kort voor het middaguur nog niet geborgen. Maandag kwamen bij Scheveningen al twee surfers om het leven.

De politie, de kustwacht en de brandweer hadden dinsdagochtend de maandag begonnen zoektocht hervat. De harde noorderwind en dikke schuimlagen op het water maakten de zoektocht naar de vermiste watersporters extra moeilijk.

Zeker drie boten van de reddingsmaatschappij KNRM voeren dicht onder de kust terwijl medewerkers van de reddingsdienst door het schuim zoeken naar mogelijke slachtoffers. Een helikopter van de kustwacht probeerde het schuim weg te blazen.

De hulpdiensten kregen maandag een melding dat een groep personen in het water bij het Noordelijk Havenhoofd in de problemen zou zijn gekomen. Omdat niet bekend is of de surfers en kitesurfers bij elkaar hoorden, kan de politie niet zeggen om hoeveel mensen het precies gaat.

Een aantal watersporters had maandag zelf de wal weten te bereiken. Een van hen is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Twee slachtoffers werden door de kustwacht aan wal gebracht. Pogingen om hen te reanimeren mislukten. De zoekactie werd maandagavond laat gestaakt.

Mensen uit de Scheveningse surfscene reageerden verslagen. De surfers waren ervaren en moeten totaal verrast zijn door de omstandigheden. Niemand heeft het gevaar gezien van het schuim.

„Dit waren geen koekenbakkers”, zei een duidelijk aangeslagen surfer dinsdag tegen persbureau ANP. Bij surfclub The Shore werden bloemen gelegd.

Burgemeester Johan Remkes schreef maandag op Twitter: „Ik spreek namens elke Hagenaar én elke Scheveninger als ik zeg dat we intens meeleven en aan de zijde van naasten staan.”

Zondag kwam in het Zeeuwse Kamperland een kitesurfer om het leven. Het slachtoffer, een 28-jarige inwoner van Den Bosch, was volgens de politie mogelijk gegrepen door een harde windvlaag en ergens tegenaan zijn gekomen.