Twee surfers overleden voor kust van Scheveningen

Reddingsactie Een groep surfers is in de problemen gekomen door hevige wind. Twee van hen kwamen om. Er zouden nog enkele vermisten zijn.

Een dikke laag schuim op het water bemoeilijkte het zoeken naar de watersporters. Een helikopter blaast het schuim weg.
Een dikke laag schuim op het water bemoeilijkte het zoeken naar de watersporters. Een helikopter blaast het schuim weg. Foto Eric Brinkhorst

Bij Scheveningen zijn maandagavond twee surfers om het leven gekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie Haaglanden aan NRC. De surfers maakten deel uit van een groep van zo’n negen of tien mensen die rond zeven uur ’s avonds in de problemen raakten bij het Noordelijk Havenhoofd. De twee slachtoffers zijn door de kustwacht aan wal gehaald. Reanimatiepogingen waren vergeefs.

In wat voor problemen de surfers precies waren gekomen, was maandagavond tegen 22.00 uur nog niet duidelijk. Het grootste gedeelte van de groep was volgens de brandweer op dat moment weer aan wal. Een aantal watersporters kon daar zelf geraken, anderen werden uit zee gehaald door reddingboten. Volgens de eigenaar van een lokale surfschool die met het AD sprak, bestaat de groep uit „bekenden uit de Scheveningse surfwereld”. De groep surfers was vaste klant bij de surfschool.

Een aantal surfers werd ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel. Een van hen is naar het ziekenhuis gebracht. Anderen konden volgens de brandweer zelfstandig naar huis. Omdat tegen tienen vermoed werd dat nog één of twee mensen al dan niet levend in het water lagen, werd er op dat moment nog gezocht, ook al was de kans op succes volgens de brandweer klein. Mogelijk wordt er dinsdag verder gezocht, hoewel de brandweer de kans op slagen ook dan klein acht: „Het zoekgebied wordt steeds groter.”

Op Twitter spreekt waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag van een drama.
“Dit is op de eerste plaats een persoonlijk drama voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor naasten die nu nog in onzekerheid verkeren. Toen aan het begin van de avond een groep mensen ging surfen, had niemand verwacht dat een deel niet thuis zou komen”, schrijft hij.

Bij de zoekactie werden een helikopter en vier reddingboten ingezet. Vanuit Amsterdam en Rotterdam werden ambulances en traumahelikopters ingeschakeld. Het onstuimige weer bemoeilijkt de zoektocht, aldus de kustwacht. Er stond bij Scheveningen windkracht 6 en er was een stevige stroming. Een dikke laag schuim op het water moest worden weggeblazen door een helikopter.

Zondag kwam bij het Zeeuwse Kamperland een kitesurfer om het leven. Die werd mogelijk geschept door een harde windvlaag en is vervolgens met hoge snelheid ergens tegenaan gekomen. De politie Zeeland gaat er hoe dan ook van uit dat de kitesurfer, een 28-jarige inwoner van Den Bosch, door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen.