Interview

Tim Knol: ‘De situatie leek me uitzichtloos’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? Singer-songwriter Tim Knol heeft De Wandelclub opgericht. Hij neemt zijn fans mee de natuur in en treedt daar voor ze op.

Foto Melle Boersma

„Direct na de lockdown voelde ik me ellendig. Mijn inkomen komt vooral uit optredens. Ik heb net een huis gekocht, zat midden in een theatertour en deze zomer zou ik op allerlei festivals optreden. De situatie voor muzikanten leek me uitzichtloos. Dat gaf stress, van mijn plan om een nieuw album te schrijven kwam daardoor niets terecht. Ik dacht zelfs: misschien moet ik wel op zoek naar een baan.

„Ik ben gaan ondernemen. Heb van mijn recente tour een livealbum samengesteld dat je op mijn site kunt downloaden, en driehonderd kaartjes verkocht voor optredens in het najaar, in een klein kerkje in de Zaanstreek. Dat leverde voor mij en mijn geluidsman Patrick een paar duizend euro op.

„Dat kleine evenementen binnenkort weer mogen, is een onverwacht lichtpuntje. De sector heeft er niet zo veel aan, maar ik heb De Wandelclub opgericht. Een paar jaar terug was ik ongezond en ongelukkig en woog ik 120 kilo. ‘Tim Knol is vet’ stond op T-shirts. Na een afvalrace ben ik veertig kilo kwijtgeraakt. Ik ben veel gaan wandelen; twee, drie uur verdwalen in de natuur, het is verslavend.

„Vanaf juli organiseer ik wandeltochten. Voor een man of vijftig, met ‘time slots’. Ik ben geen boswachter, maar ik kan wel goed vertellen wat me emotioneert aan de landschappen die ik al wandelend heb ontdekt. En ik neem mijn gitaar mee, voor een openluchtvoorstelling. Na zo’n tijd zonder livemuziek gaat dat denk ik goed werken. Toen ik vorige week in een tv-studio een strijkkwartet live hoorde spelen, kwam dat bij mij in elk geval knoerthard binnen. Ik verheug me er enorm op: mensen blij maken, het is mijn beroep.”