Recordaantal meldingen van antisemitische incidenten in Verenigde Staten

Antisemitisme De Anti-Defamation League registreerde onder meer meldingen van intimidatie, vandalisme en gewelddadige aanvallen.
Een joodse man loopt langs politieagenten in het orthodox-joodse gedeelte van de wijk Williamsburg in Brooklyn, New York.
Een joodse man loopt langs politieagenten in het orthodox-joodse gedeelte van de wijk Williamsburg in Brooklyn, New York. Foto Caitlin Ochs/Reuters

Het aantal meldingen van antisemitische incidenten in de Verenigde Staten is vorig jaar met 12 procent gestegen tot recordhoogte. In totaal werden in 2019 ruim 2.100 antisemitische daden geregistreerd, meldt de joodse mensenrechtenorganisatie Anti-Defamation League (ADL) dinsdag. In 2018 telde de organisatie bijna 1.900 antisemitische incidenten.

De ADL, die in 1979 begon met het bijhouden van antisemitische incidenten, registreerde nog nooit zoveel incidenten in één jaar tijd. Zeker 270 daden werden uitgevoerd door groepen of individuen waarvan bekend is dat ze extremistische ideologieën aanhangen. De ADL heeft niet bekendgemaakt om welke ideologieën het gaat.

Het gaat om verschillende soorten incidenten. Zo zijn er meldingen gemaakt van intimidatie, vandalisme en gewelddadige aanvallen tegen joodse burgers en gemeenschappen met een antisemitisch motief. De ADL registreert zowel strafbare als niet-strafbare daden. In het land is het openlijk vertonen van een hakenkruis bijvoorbeeld niet strafbaar, zoals dat in veel Europese landen - waaronder Nederland en Duitsland - wel het geval is.

Lees ook dit interview met politicoloog Nonna Mayer: ‘Het antisemitisme is niet terug, het was nooit weg’

Vooral geweld

Het aantal geweldplegingen nam het afgelopen jaar het sterkst toe in de VS, met 56 procent. In 2019 werden 61 gewelddadige antisemitische aanvallen geregistreerd. Bij elf daarvan werden dodelijke wapens gebruikt, zoals messen of vuurwapens. Vijf van de in totaal 95 slachtoffers kwamen om het leven. Vandalisme gericht op joodse Amerikanen steeg met 19 procent naar 919 geregistreerde incidenten. Bij 746 gevallen werden hakenkruizen gebruikt. In alle Amerikaanse staten, behalve Alaska en Hawaii, vonden antisemitische daden plaats. De helft van alle gewelddadige aanvallen gebeurde in de stad New York.

Afgelopen weekend bleek dat het aantal meldingen van antisemitische misdrijven in Duitsland eveneens is gestegen. In dat land werden vorig jaar 13 procent meer incidenten geregistreerd. In totaal werden ongeveer tweeduizend antisemitische misdrijven geregistreerd, waaronder de aanslag op een synagoge in Halle, tegenover 1.800 in 2018. Het grootste deel van de misdrijven, waaronder bespugen, aanvallen, uitschelden en vandalisme, wordt in Duitsland gepleegd door mensen met extreem-rechtse ideeën.