Oud-buitenlandminister Oostenrijk aan de slag voor Russia Today

Russische tv-zender De Oostenrijkse minister die op haar bruiloft danste met president Poetin wordt nu columnist bij de Russische propagandazender RT.

De toenmalige Oostenrijkse minister Karin Kneissl (Buitenlandse zaken) danst op haar bruiloft in augustus 2018 met de Russische president Vladimir Poetin.
De toenmalige Oostenrijkse minister Karin Kneissl (Buitenlandse zaken) danst op haar bruiloft in augustus 2018 met de Russische president Vladimir Poetin. Foto EPA

Dat de Oostenrijkse oud-minister van Buitenlandse Zaken, Karin Kneissl, een voorliefde voor Rusland koestert, is bekend. In 2018 veroorzaakte de politicus een rel door de Russische president Poetin als eregast op haar bruiloft te noden.

Afgelopen week werd bekend dat de partijloze politicus aan de slag gaat als columnist bij de Russische propagandazender Russia Today (RT). Dat maakte RT-hoofdredacteur Margarita Simonjan vrijdag via Twitter bekend.

Het nieuws werd op sociale media ontvangen met hoon en kritiek. „Weer iemand, verdomme, die op onze belastingcenten komt teren”, gromde een twitteraar. Een ander uitte naar aanleiding van haar eerste bijdrage, over de toekomst van de autoindustrie, twijfel over haar kwaliteiten als auteur.

Wals

In 2018 veroorzaakte Kneissl, toen minister in de rechts-populistische en pro-Russische FPÖ-regering, een rel door president Poetin als eregast op haar bruiloft uit te nodigen en met hem de wals te dansen. Vooral de kniebuiging die zij na afloop maakte, kwam haar op kritiek te staan en leidde tot opgetrokken wenkbrauwen in Europese hoofdsteden.

Lees ook dit profiel van Karin Kneissl

Welke vergoeding RT Kneissl betaalt voor haar columns, is niet bekend. De oud-minister maakte er vorige maand geen geheim van wel wat extra inkomen te kunnen gebruiken. „Door de coronamaatregelen zijn al mijn optredens afgezegd, ik heb nul inkomen”, schreef ze in april in een bijdrage in de Oostenrijkse krant Der Standard.

Ook privé lijkt haar situatie weinig opbeurend. Haar huwelijk met de zakenman Wolfgang Meilinger werd in april ontbonden.