Ombudsvrouw EU

‘Overstap naar bankenlobby had niet gemogen’

De Europese Bankenautoriteit (EBA) had de overstap van directeur Adam Farkas naar AFME, de belangenorganisatie van de financiële sector in Europa, moeten verbieden. Dat oordeelt de ombudsvrouw van de Europese Unie, Emily O’Reilly, na onderzoek naar de omstreden ‘draaideuraffaire’ bij de in Parijs gevestigde banktoezichthouder.

Farkas kwam eerder dit jaar in opspraak met zijn carrièrestap. „Het gaat hier om een directeur van een agentschap dat zich bezighoudt met de regulering van en het toezicht op de Europese banken, die overstapt naar een lobbygroep die invloed wil op het opstellen van die bankregels”, aldus O’Reilly.

Volgens haar heeft de EBA daarnaast ook te laks gereageerd toen eenmaal duidelijk was dat Farkas zou overstappen naar de AFME. Op dat moment had hem de toegang tot vertrouwelijke informatie moeten worden ontzegd, zegt O’Reilly. Dat is niet gebeurd.

Het Europees Parlement heeft in januari de toegang aan de Hongaar ontzegd voor twee jaar vanwege de affaire. Ook blokkeerde het parlement de benoeming van zijn beoogde opvolger bij de EBA, Gerry Cross. Die was juist eerder lobbyist voor AFME. Europarlementariër Paul Tang (PvdA) spreekt van een „harde tik op de vingers van de EBA” en dringt erop aan dat ook de Europese Commissie de toegang aan Farkas ontzegt.

De ombudsvrouw beveelt de EBA aan criteria op te stellen voor ongewenste banenwissels en die te verbieden voor de duur van twee jaar.

Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van een klacht van actiegroep Change Finance over mogelijke belangenverstrengeling vanwege de overstap. De uitspraak van de ombudsvrouw is niet bindend. (ANP)