Corporaties bereid om 8.500 Vestia-woningen over te nemen

Sociale huur In Barendrecht, Bergeijk, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zuidplas willen plaatselijke corporaties duizenden woningen van Vestia overnemen. Zo moet worden voorkomen dat de woningen in de vrije sector belanden.
Een kantoor van Vestia in Rotterdam.
Een kantoor van Vestia in Rotterdam. Foto Novi Zijlstra

Woningcorporaties in vijf gemeenten zijn bereid om 8.500 sociale huurwoningen van het noodlijdende Vestia over te nemen. Dat staat in een rapport dat namens de partijen dinsdag aan het kabinet gepresenteerd wordt, door de voormalige Rotterdamse wethouder Hamit Karakus.

Om de geldnood te verlichten, wil Vestia in totaal tienduizend huurwoningen verkopen. Provincies en gemeentes willen dat zo veel mogelijk van die woningen in de sociale sector blijven en niet naar de vrije sector verdwijnen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) heeft Karakus aangesteld om daarvoor te zorgen.

De woningen in kwestie staan in de gemeenten Barendrecht, Bergeijk, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zuidplas. De overeenkomsten tussen Vestia en de plaatselijke corporaties zijn nog niet definitief beklonken. De partijen tekenen een intentieverklaring, maar voordat de woningen daadwerkelijk worden verkocht moeten er nog wat plooien worden gladgestreken. Zo worden de woningen getaxeerd, wat vooral in Bergeijk gevolgen kan hebben voor het doorgaan van de deal. Daarnaast moet minister Ollongren nog besluiten over het kwijtschelden van de overdrachtsbelasting. Daar was door onder meer de gemeenten om gevraagd, omdat zij vreesden dat het overnemen van de woningen inclusief overdrachtsbelasting te duur is voor de corporaties.

Lees meer over de kwestie: Rijkssteun gezocht bij opkopen Vestia-woningen

Ook in de gemeente Brielle wil Vestia van zijn sociale huurwoningen af. Daar is echter nog geen deal gesloten, schrijft Karakus in zijn rapport. Wel zijn drie corporaties in gesprek over een overname van de circa vijftienhonderd Brielse woningen van Vestia, dat met een schuld van 4,5 miljard euro kampt.

Derivaten

Tot nu toe is de verkoop van de woningen aan andere corporaties een lastig dossier gebleken. De corporaties hebben niet veel geld, terwijl Vestia als onderdeel van zijn plan om er financieel bovenop te komen niet ver in prijs kan zakken. Dat de corporaties in principe overdrachtsbelasting moeten betalen, komt daar nog bij. Begin dit jaar riepen Zuid-Holland, Noord-Brabant en de zes gemeenten Ollongren daarom op de overdrachtsbelasting te schrappen.

Vestia kwam in 2012 in grote problemen doordat risicovolle investeringen in derivaten verkeerd uitpakten. Het bedrijf bleef achter met een miljardenverlies. Om de schade te herstellen, hevelt de corporatie nu ook maandelijks rond de tien woningen over naar de vrije sector, waar ze meer opleveren. De zes gemeenten stapten eerder naar de rechter om dat te voorkomen, maar kregen geen gelijk. In december bepaalde de rechter dat Vestia zijn woningvoorraad mag blijven liberaliseren.