Afghaanse leger hervat aanvallen op Taliban na bloedige aanslagen

Ghani Volgens president Ghani moeten zijn troepen weer actief gaan strijden tegen de Taliban om de veiligheid van burgers te kunnen verzekeren.
Afghaanse militairen bij een checkpoint in de provincie Helmand.
Afghaanse militairen bij een checkpoint in de provincie Helmand. Foto Watan Yar/EPA

Het Afghaanse leger gaat weer actief strijden tegen de Taliban. Dat heeft president Ashraf Ghani dinsdagavond aangekondigd, meldt persbureau AFP. Volgens Ghani zal de houding van zijn troepen veranderen van „actieve verdediging” naar „aanvallend”. De president nam het besluit enkele uren na twee bloedige aanslagen waarbij tientallen burgers stierven.

Volgens Ghani is het nodig om de strijd tegen de Taliban te hervatten om „de veiligheid van openbare plaatsen te kunnen garanderen”. Ook hoopt de president met zijn besluit toekomstige „aanvallen en bedreigingen van de Taliban en andere terroristische groeperingen af te wenden”.

Eerder op dinsdag kwamen zestien mensen om het leven bij een aanslag op een kraamkliniek van Artsen zonder Grenzen in Kabul. Onder de doden zouden meerdere pasgeboren baby’s zijn. Later op de dag vond een zelfmoordaanslag plaats tijdens een begrafenis van een politieagent in het oosten van het land. Daarbij kwamen 24 mensen om, 68 anderen raakten gewond.

Lees ook: Het Afghaans vredesproces in zwaar weer door ruzie tussen president en Taliban

Akkoord met VS

De Taliban hebben betrokkenheid bij de aanslagen expliciet ontkend. Terreurgroep Islamitische Staat, die de laatste jaren actiever is geworden in Afghanistan, eiste volgens persbureau AFP dinsdagavond de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op de begrafenis. De groepering zei niets over de aanslag op de kraamkliniek.

Afgelopen februari sloten de Taliban een akkoord met de Verenigde Staten, waarbij de extremistische groepering beloofde geen aanvallen op de VS of bondgenoten meer voor te bereiden op Afghaanse bodem. In ruil daarvoor zouden de Amerikaanse troepen op termijn het land verlaten. De VS hoopten dat het akkoord een begin zou zijn van een vredige toekomst voor het land.

Na een paar dagen maakten de Taliban echter al bekend de gevechten tegen de Afghaanse strijdkrachten wel door te zetten. In de weken die volgden kwam het vredesproces verder in gevaar door onenigheid tussen de Taliban en de regering-Ghani over een gevangenenruil.