Advies: handhaaf veroordeling, heroverweeg straf in zaak Anne Faber

Cassatie Michael P. werd hardhandig aangepakt bij zijn arrestatie, wat niet in de straf werd gecompenseerd. De advocaat-generaal vindt zijn veroordeling terecht, maar stelt dat opnieuw naar de hoogte van zijn straf gekeken moet worden.
Michael P. tijdens een zitting in Arnhem een jaar geleden.
Michael P. tijdens een zitting in Arnhem een jaar geleden. Foto Aloys Oosterwijk/ANP

De opgelegde straf voor Michael P., die in 2017 Anne Faber verkrachtte en daarna doodde, moet opnieuw worden beoordeeld. De veroordeling voor P. kan wel in stand blijven. Dat staat in een advies van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad, dat dinsdag werd gepubliceerd. P. kreeg vorig jaar 28 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De Hoge Raad is niet gebonden aan het advies, maar gaat daar vaak wel in mee.

Volgens de advocaat-generaal heeft de rechtbank niet genoeg duidelijk gemaakt waarom de hardhandige arrestatie van de verdachte niet gecompenseerd is in de lengte van de straf. Omdat de politie vermoedde dat Faber nog leefde, werd P. hardhandig gearresteerd. De dertigjarige verdachte brak daarbij zijn schouder en werd niet op zijn zwijgrecht gewezen.

Het gerechtshof in Arnhem stelde bij zijn veroordeling in 2019 vast dat hij te hard was aangepakt, maar vond strafvermindering toch niet gepast. P. ging daarop in cassatie. De advocaat-generaal stelt nu dat „het hof onvoldoende inzicht heeft gegeven in zijn afweging om het vastgestelde vormverzuim niet met strafvermindering te compenseren”.

Voor de zomer wordt een uitspraak van de Hoge Raad verwacht, die vaststelt of de zaak wordt terugverwezen. Een advocaat van P. noemt het advies van de advocaat-generaal tegenover persbureau ANP „goed nieuws”. Het heroverwegen van de cassatieprocedure zou „het belangrijkste punt” in de cassatieprocedure zijn geweest. De verdediging had ook een klacht over de manier waarop het gerechtshof was omgegaan met het bewijs voor doodslag, daar ging de advocaat-generaal echter niet in mee.

Faber (25) verdween in september 2017 terwijl ze op de fiets zat tussen Soest en Den Dolder. Na een grote zoekactie kwam bij justitie P. naar voren via een dna-spoor. Op aanwijzing van de verdachte, een reeds veroordeelde zedendelinquent, werd het stoffelijk overschot van Faber gevonden in een door hem gedolven graf bij Zeewolde.