Vanaf september overvol: dit is de sportkalender van 2020

Sportkalender 2020 Vrijwel alle belangrijke sportevenementen die de afgelopen en komende maanden zouden plaatsvinden, zijn afgelast of uitgesteld. Een aantal hebben een datum gevonden in het najaar of zijn zelfs met een jaar verplaatst. Een overzicht van de belangrijkste sportevenementen dit jaar.
De Olympische ringen in Odaiba Marine Park in Tokyo. De Spelen zijn uitgesteld tot 2021.
De Olympische ringen in Odaiba Marine Park in Tokyo. De Spelen zijn uitgesteld tot 2021. Foto Franck Robichon

Formule 1


Het Formule 1-seizoen had op 15 maart moeten starten met de Grand Prix van Australië. Dit jaar zou er een recordaantal van 22 Grand Prix worden verreden, maar daarvan zijn er inmiddels vijf niet doorgegaan, waaronder de Grand Prix van Zandvoort. Ook de Grand Prix van Frankrijk, die op juni zou plaatsvinden, vindt niet meer plaats.

Op 27 april liet Formule-1 baas Chase Carey in een persbericht weten dat hij „ervan overtuigd is dat het seizoen op 5 juli kan starten in Oostenrijk”. De eerste races vinden dan zonder publiek plaats.

Voor het eerst in 35 jaar zou er weer een Grand Prix in Zandvoort verreden worden. Circuitdirecteur Robert van Overdijk liet aan de NOS weten dat hij geen Nederlandse Grand Prix meer verwacht in 2020. „De kans dat we hier dit jaar in een officiële setting Formule 1-auto’s zien rijden, wordt kleiner en kleiner. Ik verwacht dat het totale contract voor drie Grands Prix een jaar opschuift.”

Grand Prix van Nederland, in Zandvoort
Originele datum: 3 mei
Nieuwe datum: Onbekend

Marathons


Vooralsnog gaan de Big Six Marathons, de zes meest prestigieuze marathons ter wereld, allemaal door. De marathon van Tokio werd in maart al gelopen, de marathons van Boston, Londen en Parijs zijn verplaatst en die van Chicago en New York gaan vooralsnog door op de originele data.

Hoe en of de marathons nog doorgaan is onduidelijk. Zo liet de directeur van de London Marathon, Hugh Brasher, weten dat het mogelijk alleen een wedstrijd wordt voor elitelopers, net als de marathon van Tokio eerder dit jaar. Ook sluit hij niet uit dat de marathon helemaal niet doorgaat. „We moeten naar het totaalplaatje kijken, met 750.000 toeschouwers, de medische kant, de liefdadigheidsinstellingen. Er zijn wel tien scenario’s denkbaar en die veranderen voortdurend.”

Marathon Rotterdam
Originele datum: 5 apr
Nieuwe datum: 25 okt

Marathon Parijs
Originele datum: 5 apr
Nieuwe datum: 18 okt

Marathon Boston
Originele datum: 20 apr
Nieuwe datum: 14 sep

Marathon Londen
Originele datum: 26 apr
Nieuwe datum: 4 okt

Marathon Chicago
Originele datum: 11 okt

Marathon Amsterdam
Originele datum: 18 okt

Marathon New York
Originele datum: 1 nov

Olympische Spelen en Paralympische Spelen (Tokio, Japan)


Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) had lange tijd de hoop dat het grootste sportevenement op aarde deze zomer door kon gaan. Uiteindelijk hakte de organisatie de knoop door en verplaatste zij het evenement met een jaar naar de zomer van 2021. Hetzelfde geldt voor de Paralympische Spelen.

Olympische Spelen
Originele data: 24 juli 2020 – 9 augustus 2020
Nieuwe data: 23 juli 2021 – 8 augustus 2021

Paralympische Spelen
Originele data: 25 aug 2020 – 6 sep 2020
Nieuwe data: 24 aug 2021 – 5 sep 2021

Tennis


De US Tennis Association (USTA) neemt in juni een beslissing over afgelasten, verplaatsen of laten doorgaan van de US Open. Mike Dowse, baas van de USTA, laat weten dat het „hoogst onwaarschijnlijk” is dat het evenement zonder publiek wordt afgewerkt.

De Franse tennisbond FFT overweegt Roland Garros dit jaar toch zonder toeschouwers te organiseren. Dit ondanks dat de Franse Minister van Sport Roxana Maracineanu eerder liet weten dat het toernooi alleen doorgaat als er wel publiek aanwezig mag zijn. Ook wordt het Grand Slam-toernooi mogelijk nog een week opgeschoven. De Franse regering heeft bepaald dat alle evenementen met meer dan 5.000 mensen tot september zijn afgelast, maar deze termijn wordt mogelijk verlengd.

Roland Garros
Originele data: 24 mei – 7 juni
Nieuwe data: 20 sep – 4 okt

Wimbledon
Originele data: 29 juni - 12 juli
Afgelast

US Open
Originele data: 24 aug – 13 sep

Voetbal (12 steden in Europa)


Halverwege maart besloot de Europese voetbalbond UEFA om het EK Voetbal met een jaar te verplaatsen naar de zomer van 2021. Het concept blijft ongewijzigd: voor het eerst wordt het Europese toernooi niet in één of twee, maar in twaalf landen gespeeld. Nederland speelt zijn drie poulewedstrijden in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam, tegen Oekraïne, Oostenrijk en een nog onbekende derde tegenstander.

EK Voetbal (mannen)
Originele data: 12 juni 2020 – 12 juli 2020
Nieuwe data: 11 juni 2021 – 11 juli 2021

Wielrennen


Doordat de grote wielerrondes en voorjaarsklassiekers voorlopig zijn verzet, is de wielerkalender in september en oktober overvol. Dit betekent onder meer dat de Vuelta overlapt met de laatste zes dagen van de Giro d’Italia. De Ronde van Spanje is daarnaast ingekort van 21 naar 18 dagen.

De eerste etappes van de Vuelta, die door Utrecht, Breda en Den Bosch zouden gaan, zijn geschrapt. Javier Gullién, directeur van de Vuelta, laat weten ”niets liever te willen dan een start in Nederland” en hoopt dat deze er in 2022 alsnog gaat komen. Ook etappe 15 en 16, die in Portugal verreden zouden worden, zijn geschrapt.

Ook voor de „vijf monumenten”, de meest prestigieuze klassiekers in het wielrennen, zijn nieuwe data gevonden, net als voor de Amstel Goldrace, namelijk 10 oktober. Volgens koersdirecteur Leo van Vliet kon de organisatie uit verschillende datums kiezen, deze noemde hij „de mooiste”.

Milaan-Sanremo
Originele datum: 21 mrt
Nieuwe datum: Onbekend

Ronde van Vlaanderen
Originele datum: 5 apr
Nieuwe datum: 18 okt

Parijs-Roubaix
Originele datum: 12 apr
Nieuwe datum: 1 nov

Amstel GoldRace
Originele datum 19 april
Nieuwe datum: 10 okt

Luik-Bastenaken-Luik
Originele datum: 26 apr
Nieuwe datum: Onbekend

Giro d’Italia
Originele data: 9 mei – 31 mei
Nieuwe data: 3 okt – 25 okt

Tour de France
Originele data: 27 juni – 19 juli
Nieuwe data: 29 aug – 20 sep

Vuelta (Ronde van Spanje)
Originele data: 14 aug – 6 sep
Nieuwe data: 20 okt – 8 nov

WK Wielrennen
Originele data: 20 sep – 27 sep

Ronde van Lombardije
Originele datum: 10 okt

Zwemmen


Het EK Zwemmen in de Hongaarse hoofdstad werd al snel verplaatst van 11- 24 mei naar augustus van dit jaar. Die inschatting bleek niet realistisch, waardoor het toernooi uiteindelijk met een jaar is verplaatst naar mei 2021.

EK Zwemmen Boedapest
Originele data: 11 – 24 mei
Nieuwe data: 10 – 21 mei 2021