Twee surfers overleden voor de kust van Scheveningen

Reddingsactie Er is door een helikopter en meerdere reddingsboten gezocht naar een groep watersporters. Meerdere personen zouden nog vermist zijn.
Foto Eric Brinkhorst

Bij Scheveningen zijn maandagavond twee surfers om het leven gekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie Haaglanden aan NRC. De surfers maakten onderdeel uit van een groep van zo’n negen of tien personen die rond zeven uur ‘s avonds in de problemen raakte bij het Noordelijk Havenhoofd. De twee slachtoffers zijn door de kustwacht aan wal gehaald. Reanimatiepogingen waren vergeefs.

Wat voor problemen precies waren ontstaan, was tegen tien uur ’s avonds nog niet duidelijk. Het grootste deelte van de groep was volgens de brandweer op dat moment aan wal. Een aantal watersporters kon daar zelf geraken, anderen werden uit zee gehaald door reddingboten. Volgens de eigenaar van een lokale surfschool die met het AD sprak, bestaat de groep uit „bekenden uit de Scheveningse surfwereld”. De groep surfers was vaste klant bij de surfschool.

Twitter avatar Kustwacht_nl Kustwacht Nederland Momenteel is er een zoekactie gaande naar meerdere surfers bij Noordelijk Havenhoofd bij Scheveningen. Meerdere reddingboten @KNRM ter plaatse, Kustwachthelikopter en hulpdiensten op het land @VRH_Haaglanden zoeken ook mee. https://t.co/OsUCR7lPjn

Een aantal surfers is ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel. Eén van hen is naar het ziekenhuis gebracht, anderen konden volgens de brandweer zelfstandig naar huis. Omdat tegen tienen het vermoeden bestond dat nog één of twee personen al dan niet levend in het water lagen, werd op dat moment nog gezocht. De kans dat dat maandag nog resultaat oplevert, is volgens de brandweer erg klein. Mogelijk wordt de zoektocht dinsdag hervat, hoewel de brandweer de kans op slagen ook dan klein acht: „Het zoekgebied wordt ook steeds groter.”

Onstuimig weer

Bij de operatie heeft de kustwacht maandag een helikopter en vier reddingboten ingezet. Vanuit Amsterdam en Rotterdam zijn meerdere ambulances en traumahelikopters ingeschakeld. Het onstuimige weer bemoeilijkt de zoektocht, aldus de kustwacht. Er staat bij Scheveningen maandagavond windkracht 6 en er is een stevige stroming. Er lag daarnaast een dikke laag schuim op het water, die moest worden weggeblazen door een laaghangende helikopter.

Zondag kwam bij het Zeeuwse Kamperland een kitesurfer om het leven. Die werd mogelijk geschept door een harde windvlaag en is vervolgens met hoge snelheid ergens tegenaan gekomen. De politie Zeeland gaat er hoe dan ook van uit dat de 28-jarige inwoner van Den Bosch door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen.