Sierteelt

Export planten bijna kwart lager

De exportwaarde van sierteelt, zoals snijbloemen, potplanten en bloembollen, was afgelopen maart 22 procent lager dan in maart 2019. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek zaterdag gemeld. Vooral de uitvoer naar Italië kromp, met 61 procent.

Begin dit jaar ging het juist goed met de bloemensector. De opbrengsten uit de sierteeltexport lagen in januari 10 procent hoger dan een jaar eerder. In maart viel de export terug, en sloeg de bloemensector alarm.

Duitsland was in 2019 verreweg de grootste afnemer van Nederlandse sierteeltproducten, met een exportwaarde van 2,6 miljard euro. De export naar dat land was in maart 16 procent lager. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk importeren elk jaarlijks voor circa 1 miljard euro aan Nederlandse bloemen en planten. In Italië is dat 0,4 miljard.

Sierteelt is de derde exportsector van Nederland, goed voor 35 procent van de wereldwijde export, schrijft veilingcoöperatie FloraHolland. Volgens het CBS waren bloemen en planten in 2018 het op twee na meest profijtelijke exportproduct van Nederland, met verdiensten van 5,5 miljard euro. Alleen machines, en metaal en metaalproducten, leveren meer op. (NRC)