ruzie

Öztürk: ‘Ik stap niet op als partijvoorzitter Denk’

Selcuk Öztürk stapt niet op als voorzitter van het partijbestuur van Denk. De leden zullen over zijn toekomst en die van de partij moeten beslissen, zei hij in een tv-optreden bij Buitenhof. Op 6 juni staat een ledenbijeenkomst gepland. „We gaan een ledenvergadering houden, digitaal, conform coronawetgeving, via een advocaat en notariskantoor”, bevestigde Öztürk. „Ik zal het resultaat van de ledendemocratie altijd accepteren.”

Wel zei Öztürk niet terug te keren in de Tweede Kamer na de parlementsverkiezingen volgend jaar. „Dat is bij iedereen bekend”, aldus Öztürk, die zei dat het altijd de bedoeling was dat hij in één termijn de partij zou opzetten.

De afgelopen weken liep een ruzie tussen de drie Tweede Kamerleden van Denk hoog op. Eind maart maakte partijoprichter Tunahan Kuzu bekend zijn fractievoorzitterschap over te dragen aan Farid Azarkan en volgend jaar niet verkiesbaar te zijn. Kort daarna bleek dat hij een stap terug zette, nadat Öztürk hem onder druk had gezet met een buitenechtelijke affaire die Kuzu in 2018 had met een partijlid, die bovendien grensoverschrijdend zou zijn geweest. (NRC)