Interview

Ronald Snijders: ‘Tegen corona valt voor een absurdist niet op te werken’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? Absurdist Ronald Snijders was bezig met try-outs voor een nieuwe show. Nu test hij nieuwe grappen op Twitter en Facebook.

Foto Bob Bronshoff

„Wat wordt het nieuwe normaal? Het antwoord op die vraag is voor mij nogal belangrijk. Ik ben geen cabaretier die een avond coronagrappen gaat maken. Ik ben absurdist, ik wijk af van het gangbare. Maar hoe doe ik dat in een tijd waarin zelfs de meest basale dingen anders gaan? Tegen corona valt voor een absurdist niet op te werken. Ik ben dus even gestopt met schrijven aan mijn nieuwe voorstelling Een avond met mij. In try-outs zou ik nu allerlei dingen testen, in november staat nu nog de première gepland. Eerst maar eens afwachten wat de nieuwe patronen worden.

„Mijn laatste optredens waren op 29 februari: het slot van mijn tournee met Groot Succes 2. Van die voorstellingen zijn televisieopnamen gemaakt. Die ben ik nu aan het monteren. Een geschenk uit een andere wereld. Een volle zaal en je hoort mensen lachen en hoesten. En sommige grappen uit die voorstelling lijken ineens te slaan op de situatie waarin we nu zitten.

„Naast surrealist ben ik ook realist. Een avond met mij is momenteel Een avond zonder mij. Ik zie mij voorlopig geen voorstellingen spelen. Ik ben meer gaan schrijven. Scènes voor De Boterhamshow, het kinderprogramma, een vervolg op mijn boek De Alfabetweter, een plan voor podcasts.

„In de aanloop naar een nieuwe show, bij de try-outs, is het toneel voor mij een laboratorium. Daar test ik nieuwe grappen. Nu doe ik dat op microniveau op Twitter en Facebook. Als een grap succesvol wordt opgepikt, herhaal ik het credo van columnist en schrijver Martin Bril: ‘Move the product.’ Die grappen bewaar ik voor later.”

In deze videoboodschap vertelt Ronald Snijders hoe hij voorkomt dat zijn gezin hem zat wordt.