Recensie

Recensie

Moord, vermissing, coke

Podcast Voor de liefhebber van waargebeurde misdaadverhalen, drie nieuwe podcasts: Cokevissers, Cutthroat Inc. en The Dating Game Killer,

The Dating Game Killer

Wondery

6 afl. van gemiddeld 50 min.

●●●●●

The Dating Game Killer is not suitably for everyone’, luidt de disclaimer aan het begin van deze podcast. Met reden: de daden van de Amerikaanse seriemoordenaar Rodney Alcala zijn om koud van te worden. Amateurfotograaf Alcala joeg in de jaren zeventig en tachtig op jonge meisjes die hij meelokte voor fotoshoots en daarna gruwelijk mishandelde en vermoordde. In 1978 deed Alcala mee aan het televisieprogramma The Dating Game – vandaar die bijnaam. Hij had toen al een paar moorden achter de kiezen.

Het verhaal wordt afwisselend door een vrouwelijke en mannelijke voice-over verteld, maar er zijn geen interviews met betrokkenen in verwerkt. Dat maakt The Dating Game Killer wat eentonig. Het helpt niet dat de ronkende mannelijke vertelstem doet denken aan sensationele Discovery Channel-programma’s. Na de zoveelste beschrijving van hoe de „charmante” Alcala naar „tienermeisjes in niksige bikini’s” loert, wordt het ongemakkelijk.

Is The Dating Game Killer dan toch een aanrader? Ja, want natuurlijk wil iedereen weten hoe het kan dat een seriemoordenaar aan een razend populaire spelshow mee kon doen – en hoe de koppeling met zijn date afliep.

Lees ook over de podcast en de miniserie over de verdwijning van een jonge Belgische vrouw: De flirtende verkoper bleek een psychopaat in proeftijd

Cutthroat Inc.

ABC 20/20 en ABC Audio

5 afl. van 40 minuten, elke week een nieuwe aflevering

●●●●

Cutthroat Inc. is geknipt voor de luisteraar die houdt van mysterieuze verhalen met een omlijsting van rariteiten. Denk aan eerdere shows als De Brand in het Landhuis, The Jungle Prince en The Missing Cryptoqueen.

Centraal staat de vermissing van de jonge Californiër Chris Smith, enige tijd nadat deze solo op een zeiltrip naar de Galapagos-eilanden vertrekt. Zijn familie maakt zich aanvankelijk geen zorgen: surfdude Chris is nu eenmaal avontuurlijk en gek op het water. Hij heeft een stressvolle periode achter de rug bij het bedrijf dat hij samen met een partner oprichtte. Zo af en toe moet Chris even off the grid.

Maar dan dwaalt Chris wel erg ver van de gebaande paden. Hij reist naar India en centraal Afrika, laat soms dagenlang niks horen of stuurt verwarrende e-mails over goudhandel en bloeddiamanten. Heeft dit iets te maken met zijn complottheorieën, waar hij voor zijn vertrek vaak over vertelde? Of doet iemand anders zich als Chris voor?

Steeds komen in het spannende Cutthroat Inc. eerdere aannames op losse groeven te staan. Het grondig uitgezochte verhaal is ook verteld in een tv-documentaire, maar die is in Nederland niet volledig te bekijken. En de podcast is toch veel spannender.


Cokevissers

WNL/NPO Radio 1, 5 afl. van gemiddeld 25 min.

●●●●●

Verbazing alom als de politie in het voorjaar van 2017 meer dan 260 kilo cocaïne vindt op een Urker viskotter. Hoe raakten vrome vissers verzeild in hardcore drugssmokkel? Misdaadjournalist Wouter Laumans (bekend van bestseller Mocro Maffia) dook erin en maakte er Cokevissers over.

Direct rijst de vraag: is Cokevissers wel true crime? Het verhaal is waargebeurd, maar wordt verteld door gefictionaliseerde personages, hun stemmen ingesproken door acteurs. Een oplossing voor het feit dat Laumans bronnen niet on the record te spreken kreeg. Het geeft de podcast de kneuterige charme van een ouderwets hoorspel, met een scène waarin een Urker dominee een galmende donderpreek houdt.

Verwarrend is dat sommige personages wel bestaan, maar gefingeerde namen kregen, terwijl andere verzonnen zijn. Welk personage in welke categorie valt, is onduidelijk. Bovendien bleek er een Urker visser te bestaan met exact dezelfde naam en bijna hetzelfde kotternummer als de gefingeerde hoofdpersoon, terwijl die niets met de zaak te maken heeft. Wie zich over deze verwarring en de gekunstelde accenten heen kan zetten, hoort hoe in Cokevissers een intrigerend verbond wordt ontrafeld tussen Urker vissers en de Amsterdamse maffia én steekt iets op over de Urker volksaard.