Raket Iran raakt per abuis eigen schip: 19 doden

Militaire oefening In de Golf van Oman raakte de Iraanse marine per ongeluk een schip dat net het doelwit voor een oefening had geplaatst. Het aanzien van de Iraanse strijdkrachten lijdt daarmee opnieuw schade.

Beeld van een gezamenlijke militaire oefening van Iran, Rusland en China, eind vorig jaar.
Beeld van een gezamenlijke militaire oefening van Iran, Rusland en China, eind vorig jaar. Foto AFP

Een Iraans marinevaartuig heeft zondag bij een militaire oefening in de Golf van Oman per ongeluk een schip van de eigen vloot met een raket geraakt. Daarbij zijn zeker negentien doden en vijftien gewonden gevallen. Dit hebben Iraanse staatsmedia maandag gemeld.

Een raket die door het Iraanse fregat Jamaran was afgevuurd raakte de Konarak, een marinevaartuig dat eind jaren zeventig op een Nederlandse werf was gebouwd en aan het toenmalige regime van de sjah was geleverd. Dit schip, dat ook zelf kruisraketten kan afvuren, had net een doelwit in de buurt geplaatst dat de Jamaran had moeten treffen, maar om nog onbekende reden ging dit verkeerd. Gewoonlijk telt het een bemanning van zo'n twintig mensen. Op later verspreide beelden was te zien dat het schip zwaar beschadigd was, al zonk het niet.

Het is de tweede keer in enkele maanden tijd dat de Iraanse strijdkrachten een pijnlijke fout begaan. Begin januari, kort nadat de Verenigde Staten de Iraanse generaal Qassem Soleimani hadden geliquideerd, schoot de Revolutionaire Garde per abuis een net opgestegen Oekraïens verkeersvliegtuig met 176 inzittenden neer. Een militair van de Iraanse luchtafweer zag het aan voor een Amerikaanse raket in de veronderstelling dat de VS een vergeldingsactie zouden uitvoeren na een Iraanse raketaanval op bases met Amerikaanse militairen in Irak.

Het getroffen schip was in de jaren zeventig in Nederland gebouwd voor de sjah

Ook de laatste weken staat de al jaren gespannen relatie tussen Iran en de VS weer onder druk. Marineschepen van beide landen raakten herhaaldelijk bijna met elkaar in botsing in de Golf en beide landen uitten dreigementen aan elkaars adres.

Het nieuwe incident schaadt het aanzien van de Iraanse strijdkrachten en de Revolutionaire Garde en roept vragen op omtrent hun professionaliteit. De Garde had bij een groot deel van de Iraanse bevolking toch al veel prestige verloren door eerst dagenlang te ontkennen dat het Oekraïense vliegtuig door een eigen fout uit de lucht was gehaald.

Ook verdenken veel Iraniërs de overheid ervan de werkelijke omvang van de corona-uitbraak in het land te verzwijgen.