Hoogovens

‘Tata Steel spreekt over splitsing van Britse en Nederlandse staalbedrijven’

Binnen het staalconcern Tata Steel wordt gesproken over ontvlechting van de Britse en Nederlandse tak. Dat meldde de Volkskrant afgelopen zaterdag op basis van anonieme ingewijden.

De voormalige bedrijven Hoogovens en British Steel fuseerden twintig jaar geleden. In 2007 werd het fusiebedrijf Corus overgenomen door Tata Steel Europe.

Het Britse onderdeel heeft om staatssteun gevraagd om de coronacrisis door te komen, voor een bedrag van 500 miljoen pond (570 miljoen euro). Met de huidige constructie zou dat betekenen dat Brits belastinggeld gedeeltelijk in Nederland terecht kan komen. Dat zien de bronnen met wie de krant heeft gesproken niet voor zich.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk kennen verschillende nationale steunpakketten voor bedrijven, waardoor niet één beslissing genomen kan worden over bijvoorbeeld de omgang met de werknemers. De tak in IJmuiden heeft eerder de Britse kant ondersteund, maar kan dat nu niet. Ook vanuit India, waar het moederbedrijf gevestigd is, komt geen hulp: dat bedrijf heeft flinke problemen met andere bedrijfsonderdelen, zoals de vliegtuigmaatschappijen Vistara en AirAsia. En dan heeft ook de Brexit nog extra druk gezet op de Nederlands-Britse samenwerking.

Een bron bevestigde tegenover de Volkskrant dat binnen het bestuur van de Europese holding wordt gesproken over „een zelfstandige toekomst van de onderdelen en een deconfiture [bankroet] van het Britse deel”.

Tata Steel Nederland, de staalfabriek in IJmuiden, zag tijdens de coronacrisis de omzet met 20 procent dalen. De in Wales gevestigde tak van Tata Steel Europe lijdt al jaren grote verliezen. De Europese tak van Tata Steel kondigde eind vorig jaar een grote reorganisatie aan. Daarbij zouden ook in IJmuiden 1.250 banen verdwijnen. Begin april maakte het bedrijf bekend dat de reorganisatie tot de zomer wordt uitgesteld vanwege de coronacrisis.