Dubbele nationaliteit 11.000 belastingbetalers reden voor extra controle

Fiscus Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën, D66) bevestigt dat een extra paspoort tussen 2012 en 2015 één van vijf criteria was voor een strengere controle.
De kwestie rondom afkomst en extra controles van de Belastingdienst speelt al langer, ook rondom de toeslagenaffaire.
De kwestie rondom afkomst en extra controles van de Belastingdienst speelt al langer, ook rondom de toeslagenaffaire. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Belastingdienst heeft tussen 2012 en 2015 bij ruim 11.000 mensen met een dubbele nationaliteit de aangifte voor inkomstenbelasting strenger gecontroleerd dan bij andere Nederlanders. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën, D66) bevestigt maandag na berichtgeving van Trouw en RTL Nieuws per Kamerbrief dat een tweede paspoort een van vijf selectiecriteria was om belastingbetalers aan een extra controle te onderwerpen. Als iemand aan alle criteria voldeed, dook de Belastingdienst dieper in diens zaak.

Het is al langer bekend dat de fiscus gegevens over extra paspoorten een rol heeft laten spelen in risico-inschattingen van mogelijke fraude. Zo zei de dienst vorig jaar tegen NRC dat tot 2015 gegevens over (tweede) nationaliteit in de Basisregistratie Personen zaten en dat deze BRP werd gebruikt voor controles. Toen zei de fiscus dat er „tientallen indicatoren” waren voor risicoselectie.

Nu spreekt de dienst van vijf selectiecriteria, waarvan afkomst doorslaggevend was. Voldeed je aan vier criteria, maar had je geen dubbele nationaliteit, dan vond er geen extra controle plaats, schrijven Trouw en RTL Nieuws. Het is bovendien nieuw dat de dienst details bevestigt over de grootte van de groep benadeelden en de periode waarin de strengere controles plaatsvonden.

Lees ook: Kabinet gaat verder in compensatie gedupeerden toeslagenaffaire dan commissie-Donner

Toeslagenaffaire

De kwestie rondom afkomst en extra controles kwam aan het licht door onderzoek van RTL Nieuws en Trouw naar een groep van zo’n driehonderd ouders rondom een gastouderbureau in Eindhoven. Ze werden door de dienst valselijk beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslagen. De fiscus vorderde grote bedragen terug en zette hun toeslagen stop. De afdeling van de Belastingdienst die zich bezighoudt met deze toeslagen ontkent al langer - en ook maandag weer - dubbele nationaliteit mee te hebben gewogen in risico-analyses.

Toenmalig staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) stapte vorig jaar december op om de zogeheten toeslagenaffaire. In maart werd bekend dat het kabinet voor een half miljard euro ouders compenseert die gedupeerd zijn. De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt momenteel discriminatie van de Belastingdienst bij het opsporen van fraude.