Coronanieuws

De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca heeft zondag surseance van betaling aangevraagd in de Verenigde Staten, nadat 80 procent van de inkomsten zijn weggevallen. Toestellen van Avianca, de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Latijns-Amerika, staan sinds maart aan de grond. Als het bedrijf failliet gaat, zou het de eerste grote luchtvaartmaatschappij zijn die bezwijkt aan de mondiale crisis in de luchtvaart als gevolg van de pandemie.

Cafés en restaurants in het uitgaansgebied van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn per direct gesloten. De autoriteiten vrezen voor een nieuwe uitbraak, nadat een 29-jarige inwoner vorig weekend vijf cafés in het uitgaanscentrum bezocht en later positief is getest. Zaterdag werd bekend dat er 34 nieuwe besmettingen waren vastgesteld, het hoogste aantal sinds 9 april. Volgens lokale media gaat het om ruim 50 besmettingen. De autoriteiten vrezen dat dit relatief hoge aantal terug te voeren is op de feestganger.

De productiviteit van de industrie in Italië heeft een hardere klap gehad dan eerst werd verwacht. In maart daalde de productie, aangepast voor het aantal werkdagen, met 29,3 procent vergeleken met een jaar geleden, blijkt uit cijfers van statistiekbureau Istat. Eerder rekenden experts op een afname van 18,3 procent. In een groot deel van Italië lagen fabrieken volledig stil. Pas sinds deze maand begint de Italiaanse economie langzaam op gang te komen.

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is een militaire parade met zo’n drieduizend deelnemers zaterdag ‘gewoon’ doorgegaan. Net als in buurland Rusland werd in de voormalige Sovjet-republiek Wit-Rusland zaterdag stilgestaan bij het feit dat de Sovjet-Unie precies 75 jaar geleden nazi-Duitsland versloeg. In Moskou werden de feestelijkheden versoberd, maar dat was in Wit-Rusland volgens president Aleksandr Loekasjenko onhaalbaar en niet nodig.

In Nederland waren er zondagmiddag in totaal 5.440 coronapatiënten overleden. Dit weekend werden 81 nieuwe sterfgevallen gemeld, het aantal ziekenhuisopnames was met 22 opgelopen. Zondag lagen er 507 mensen op de IC’s, onder wie 15 patiënten uit Nederland op IC’s in Duitsland. De IC-bezetting ligt landelijk op het „normale” niveau. Maandagmiddag zouden nieuwe cijfers bekend worden gemaakt.

Spelers en begeleiders van Dynamo Dresden moeten 14 dagen in quarantaine nadat twee spelers van de Duitse voetbalclub positief zijn getest. Komend weekend worden in Duitsland de twee hoogste profcompetities na twee maanden hervat – zonder publiek. De Bundesliga is de eerste grote voetbalcompetitie in Europa die doorgaat. De geplande wedstrijd van Dynamo Dresden, dat uitkomt in de Tweede Bundesliga, is afgelast.