Belastingdienst

‘Dubbele nationaliteit reden voor extra controle bij aangifte’

De Belastingdienst heeft tussen 2012 en 2015 ruim 11.000 mensen met een dubbele nationaliteit strenger gecontroleerd dan andere Nederlanders. De fiscus bevestigt maandag aan Trouw en RTL Nieuws dat een tweede paspoort een van vijf selectiecriteria was om belastingbetalers aan een extra controle te onderwerpen bij hun aangiften voor de inkomstenbelasting. Als iemand aan alle criteria voldeed, dook de Belastingdienst dieper in diens zaak. Al langer bekend was dat de fiscus gegevens over extra paspoorten een rol heeft laten spelen in risico-inschattingen van mogelijke fraude. Nu spreekt de dienst van vijf selectiecriteria, waarvan afkomst doorslaggevend was. Voldeed je aan vier criteria, maar had je geen dubbele nationaliteit, dan vond er geen extra controle plaats. (NRC)