Weekend van aanvallen op Tripoli, strijd om luchthaven

Libië De strijd tussen de internationaal erkende regering en de soldaten van generaal Khalifa Haftar gaat door. Ankara waarschuwt Haftars LNA-troepen niet meer Turkse belangen te bestoken.
De door de VN gesteunde regering gaf zaterdagavond deze foto vrij: brandweermannen die een brand blussen op het vliegveld Mitiga na een bombardement.
De door de VN gesteunde regering gaf zaterdagavond deze foto vrij: brandweermannen die een brand blussen op het vliegveld Mitiga na een bombardement. Foto AFP via GNA

De Libische hoofdstad Tripoli had het afgelopen weekend opnieuw flink te verduren van de hernieuwde strijd in het land. Het leger (LNA) van generaal Khalifa Haftar, dat al langer dan een jaar probeert de stad in haar geheel te veroveren op de door de Verenigde Naties erkende regering (GNA), voerde meerdere artillerie-aanvallen uit op buitenwijken. Dat melden internationale persbureaus zondag. Inwoners beschreven het bombardement aan persdienst Reuters als het ergste van de afgelopen weken.

De milities van Haftar moesten enkele weken geleden grondgebied uit handen geven als gevolg van een nieuw offensief door de troepen van de erkende premier Fayez al-Sarraj.

Zowel zaterdag als zondag werd Mitiga, het enige nog in gebruik zijnde vliegveld bij de Libische hoofdstad, doelwit van raketten. Op persfoto’s en via sociale media verspreide beelden is te zien dat beschietingen brandstoftanks hebben vernield. Ook zou een klein passagiersvliegtuig zijn geraakt.

In enkele buitenwijken werd ook gevochten tussen troepen, lieten bronnen van regeringsleger LNA weten aan Reuters en AP. Daar kwam nog bij dat gewapende mannen op zondag een belangrijke watervoorzieningsinstallatie bestormden. Dat liet het beheerbedrijf zondag weten: een belangrijk reservoir in het zuiden zou zijn veroverd. Er zou moeten worden onderhandeld met de vooralsnog ongeïdentificeerde groep mannen om te zorgen dat de inwoners van Tripoli niet zonder water komen te zitten.

VN en Turkije veroordelen geweld en LNA

Het geweld van de afgelopen dagen is scherp veroordeeld door de internationale gemeenschap. Zo keurt de VN-missie in Libië de „willekeurige aanvallen” af. Volgens de instantie zijn voornamelijk de LNA-troepen schuldig aan dergelijk geweld, stelde ze begin dit weekend in een verklaring.

Turkije verweet de VN zondag te weinig te doen om het geweld van Haftars militie tegen te gaan. Ankara steunt de GNA en sloot een overeenkomst tot militaire samenwerking met die partij. Volgens een verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is het bombardement op de Mitiga-luchthaven een „oorlogsmisdaad”. Als de LNA van generaal Haftar meer aanvallen uitvoert tegen Libische doelwitten en locaties die Turkije zelf van belang vindt, zal de groepering voortaan worden beschouwd als een „legitiem doelwit” voor het eigen leger, waarschuwde Ankara.

De verklaring van de UNSMIL, de VN-missie in Libië:

Twitter avatar UNSMILibya UNSMIL 1/4 According to reports and in what has become an all too familiar but frightening spectacle, forces affiliated to the LNA bombarded Mitiga airport today as a civilian plane was preparing to depart Tripoli. https://t.co/1o4rH4TuYw