Uit de lockdown: wat gaat er open?

Vanaf maandag openen basisscholen hun deuren. Ruim 96 procent van de basisscholen gaat vanaf 11 mei hele dagen open. Ook de kinderopvang, buitenschoolse opvang en speciaal onderwijs openen de deuren weer.

Lees ook: Wat weten we nu van de besmettelijkheid onder kinderen?

In 25 verpleeghuizen wordt de bezoekregeling versoepeld. Het gaat om een proef waarbij onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker per verpleeghuisbewoner wordt toegestaan. De deelnemende verpleeghuizen zijn over het hele land verspreid: in elke GGD-regio gaat het om één verpleeghuis.

Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat onder meer om kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures. Ook de (para)medische beroepen vallen hieronder, zoals diëtisten, masseurs, ergotherapeuten en aanbieders van alternatieve geneeswijzen. Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd. Werken op afspraak is verplicht en vooraf moet worden besproken of het bezoek een risico oplevert.

In het openbaar vervoer in Amsterdam (GVB) en Den Haag (HTM) wordt de basisdienstregeling iets uitgebreid. Er zullen wat meer bussen, trams en metro’s rijden. De ov-bedrijven in de andere twee grote steden Rotterdam (RET) en Utrecht (U-OV) hebben nog geen uitbreiding van de dienstregeling aangekondigd. De NS heeft de dienstregeling al weer uitgebreid maar die is nog wel beperkt.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) start weer met het afnemen van praktijkexamens voor de bromfiets en het motorexamen voertuigbeheersing. Het is nog niet bekend wanneer de overige praktijk- en theorie-examens beginnen.

De bibliotheken openen weer de deuren. Daarbij dienen wel maatregelen te zijn genomen zodat bezoekers anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden.

Voor mensen van alle leeftijdsgroepen is het weer toegestaan om buiten te sporten. Ook hier is de voorwaarde: afstand houden moet. Wedstrijden, gezamenlijke kleedkamers of douches blijven nog verboden.

Het dragen van gezichtsbescherming (mondkapjes) aan boord en bij boarding van KLM-vliegtuigen is vanaf maandag verplicht.

Correctie (11 mei 2020): In een eerdere versie van dit artikel Correctie (11 mei 2020): In een eerdere versie van dit stuk stond dat groepen van maximaal tien personen vanaf maandag weer bijeen mogen komen. Dat klopt niet en is hierboven weggehaald. Dat is hierboven aangepast.