22 doden bij gevechten in Syrische provincie Idlib

Oorlog Syrië Het zijn de hevigste gevechten sinds op 6 maart een staakt-het-vuren werd afgekondigd.
Een Turks-Russische patrouille afgelopen donderdag in de Syrische regio Idlib.
Een Turks-Russische patrouille afgelopen donderdag in de Syrische regio Idlib. Foto Omar Haj Kadour/AFP

In de Syrische regio Idlib zijn 22 strijders om het leven gekomen bij gevechten tussen het regeringsleger en rebellen. Dat meldt het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zondag. Het zijn de hevigste gevechten sinds op 6 maart een staakt-het-vuren werd afgekondigd.

Zondagochtend vielen Syrische rebellen het leger aan op verschillende plaatsen. Vijftien militairen kwamen om, zeven rebellen sneuvelden. De afgelopen weken waren er ondanks de wapenstilstand ook al sporadisch gevechten.

Het staakt-het-vuren was tot stand gebracht door Moskou, een bondgenoot van het regime, en Turkije, dat enkele rebellengroepen steunt. Het werd aangenomen na een langdurig Syrisch machtsoffensief, dat werd gesteund door de Russische luchtmacht.

Die operatie, die gepaard ging met bijna dagelijkse luchtaanvallen, zorgde volgens de Verenigde Naties voor bijna een miljoen ontheemden. Volgens het Observatorium werden er ook ten minste vijfhonderd burgerslachtoffers gemaakt. Tienduizenden mensen zijn volgens de VN sinds de wapenstilstand in maart weer teruggekeerd naar huis.