Vrouw na uren uit zendmast in Bemmel gehaald

Gelderland De vrouw die zaterdag in een zendmast klom en daar urenlang bleef zitten, is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.
Een arrestatieteam heeft de vrouw uit de zendmast gehaald.
Een arrestatieteam heeft de vrouw uit de zendmast gehaald. Foto Venema Media/ANP

In het Gelderse Bemmel is een vrouw die zaterdag in een metershoge zendmast was geklommen door agenten naar beneden gehaald. Dat meldt de politie. De vrouw beklom ‘s middags om onbekende redenen de toren en bleef daar enkele uren zitten. Uiteindelijk is een arrestatieteam naar boven gegaan en is de vrouw met een hijskraan naar beneden gebracht. Ze is meegenomen naar het politiebureau waar ze ondervraagd wordt.

Een politiewoordvoerder kan nog niets zeggen over de motivatie van de vrouw. Zij stelt dat de politie zich in eerste instantie heeft ontfermd over de veiligheid van de klimster. Op sociale media wordt gesuggereerd dat de vrouw omhoog klom als protest tegen 5G, maar hier is nog geen bewijs voor.

Lees ook: Brand in zendmasten lijkt gevoed door complottheorieën

De afgelopen weken zijn op verschillende plekken in Nederland zendmasten in brand gestoken. Vermoed wordt dat dit het gevolg is van op sociale media gedeelde complottheorieën over de schadelijkheid van 5G. Gevreesd wordt onder meer dat 5G en de uitbraak van het coronavirus met elkaar in verband staan. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat de theorieën onderschrijft. Ook is 5G nog niet op grote schaal beschikbaar in Nederland en zijn het dan ook vooral normale telecommasten die in brand worden gestoken.

Correctie (9 mei 2020): In een eerdere versie van dit stuk stond dat 5G nog niet beschikbaar is in Nederland. Dat klopt niet. VodafoneZiggo heeft 5G inmiddels in delen van het land beschikbaar gesteld. Hierboven is dat aangepast.