Europa

Blokken en krassen op een ijsmaan

Foto NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

Zo ziet een reusachtige bekraste ijsbol er van dichtbij uit. Het is een opnieuw bewerkte foto van het oppervlak van de ijsmaan Europa, gefotografeerd vanaf zo’n vierduizend kilometer hoogte, 22 jaar geleden door de NASA-sonde Galileo. De Jupitermaan Europa is iets kleiner dan ‘onze’ maan. Het gebied op deze foto, is ongeveer driehonderd kilometer breed, op zijn kant gelegd zou Nederland er precies in passen. De oorspronkelijke zwartwitfoto is nu ingekleurd met hulp van kleurenfoto’s van lage resolutie die Galileo eerder maakte. Lichtblauw en wit gebied is waterijs, rood zijn niet-ijsmaterialen. Let op de schaduwen van grote blokken links. De grote lijnen zijn breuklijnen in het ijs. Dat ijs is bij de heersende temperaturen van 150 à 200 graden onder nul overigens zo hard als graniet. Hoe dik het ijs is, is onduidelijk, maar waarschijnlijk vele kilometers. De oceaan zelf zou ongeveer honderd kilometer diep zijn. Over een jaar of tien moeten een Europese én een Amerikaanse sonde er nader onderzoek gaan doen.