Coronanieuws

Groot banenverlies in de VS

De VS hebben in april het grootste maandelijkse banenverlies ooit moeten incasseren. De werkloosheid verdriedubbelde als gevolg van de coronacrisis tot 14,7 procent, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd maandoverzicht. Dat is het hoogste percentage sinds de economische recessie van de jaren dertig. Zo’n 20,5 miljoen banen verdwenen. Het aantal banen „nam sterk af in alle grote sectoren, en vooral in de vrijetijdssector en de horeca”, schrijft het ministerie van Werkgelegenheid. Ter vergelijking: na de crisis van 2008 verdwenen 8,7 miljoen banen in twee jaar.

De Europese Commissie wil het inreisverbod voor niet-EU-burgers in stand houden tot zeker 15 juni. Het gaat om de tweede verlenging sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De situatie blijft „zowel in Europa als wereldwijd fragiel”, schrijft de Commissie vrijdag in een verklaring. Naar verwachting zullen de meeste EU-landen instemmen met de verlenging.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft gewaarschuwd voor een „tsunami aan haat en xenofobie” die door het coronavirus op gang is gekomen. Volgens Guterres keren veel mensen zich online en op straat tegen buitenlanders en migranten en leven ook antisemitische complottheorieën op.

China steunt het opzetten van een WHO-onderzoek naar de aanpak van de corona-uitbraak. Het land vindt, net als enkele andere landen, dat er na de epidemie een onderzoek moet komen naar de manier waarop het coronavirus is aangepakt. Zo’n onderzoek zou gedaan moeten worden onder auspiciën van de WHO. Dat meldde AFP vrijdag op basis van een woordvoerder van de Chinese regering vrijdag. Beijing wil wel dat een onderzoek zich richt op „de wereldwijde reactie” op de uitbraak.

De Wereldbank komt met een noodlening van 506 miljoen dollar om Ecuador te helpen met de bestrijding van het coronavirus en de economische crisis. Afgelopen week keurde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al een pakket met noodfinanciering van 643 miljoen dollar goed voor het zwaar getroffen Zuid-Amerikaanse land. Het noodpakket is bedoeld om gaten in de Ecuadoraanse begroting te dekken en economisch herstel te bevorderen. Ook is een deel bedoeld om de voornamelijk Venezolaanse migrantenbevolking in Ecuador te steunen.

Specialisten in een ziekenhuis in het Oostenrijkse Graz hebben drie Covid-19-patiënten genezen door ze bloedplasma toe te dienen van mensen die hersteld waren van het virus. Hoewel grootschalig onderzoek naar de effectiviteit van bloedplasma’s ontbreekt, wordt er in Oostenrijk op grotere schaal mee geëxperimenteerd.