Coronanieuws

Docent wil voor klas

Bij het RIVM waren vrijdagmiddag 71 nieuwe meldingen van coronadoden binnengekomen ten opzichte van donderdagmiddag. Voor zover bekend zijn er in Nederland nu 5.359 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Van donderdag op vrijdag werden 35 nieuwe ziekenhuisopnamen voor Covid-19 doorgegeven aan het RIVM. Volgens het instituut zijn tot nu toe 10.592 mensen met een coronabesmetting opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de intensive care was vrijdagmiddag afgenomen met 20 ten opzichte van een dag eerder, tot een totaal van 564.

Nederlandse bedrijven hebben inmiddels ongeveer 2 miljard euro aan tegemoetkoming voor hun loonkosten ontvangen van uitkeringsinstantie UWV. Het geld belandde bij 110.000 bedrijven, die gezamenlijk 1,8 miljoen mensen in dienst hebben. Dat heeft het UWV vrijdag laten weten. De zogeheten Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid trad op 6 april in werking. Vanuit de horeca en de detailhandel zijn de meeste aanvragen binnengekomen. De bedrijven die zich hebben aangemeld, kampen gemiddeld met een omzetverlies van zo’n 70 procent.

Van de Nederlandse leerkrachten in het basisonderwijs heeft 80 procent veel zin om na de meivakantie weer voor de klas te staan. Dat blijkt uit een enquête onder 1.250 basisschooldocenten van DUO Onderwijs & Advies in samenwerking met het Algemeen Dagblad. De ruime meerderheid (93 procent) van de ondervraagde basisschooldocenten zal na de meivakantie weer voor de klas staan. Wel is er een groep docenten met twijfels: een derde van de leerkrachten stelt het onverantwoord te vinden dat de basisscholen weer opengaan.

In een asielzoekerscentrum in het Friese Sneek zijn 22 coronabesmettingen vastgesteld. Dat bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Fryslân vrijdag. Begin deze week bleek al iemand in de opvang te zijn besmet, waarna de GGD deze persoon isoleerde en besloot om uitgebreid testen aan te bieden. Geen van hen hoeft opgenomen te worden in het ziekenhuis.

De NS gaat vanaf volgende week een systeem testen waarmee passagiers hun treinreis kunnen aanmelden. Een dergelijk systeem moet helpen de drukte beter te beperken. NS benadrukt dat het niet om een reserveringssysteem gaat. „Het gaat ons er om dat reizigers inzicht krijgen in welke treinen het drukker is of rustig”, aldus het bedrijf. Vanaf volgende maand gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Mondkapjes zijn dan verplicht. Om zo veel mogelijk afstand tussen passagiers te garanderen, kunnen voertuigen maximaal 40 procent bezet zijn.