Laatste nieuws over Covid-19

Kappers kunnen haast niet wachten om weer te beginnen

Het kabinet heeft deze week een stappenplan gepresenteerd voor een uitweg uit de coronacrisis. Volg hier het laatste nieuws.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zondag 10 mei is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 De maatregelen versoepeld: wat kan en mag weer?

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • In Nederland zijn in totaal 5.440 coronapatiënten overleden, zo maakte het RIVM zondag bekend. Sinds zaterdag zijn 18 nieuwe sterfgevallen gemeld, het aantal ziekenhuisopnames is met 22 opgelopen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding liggen er 507 mensen op de IC's, onder wie vijftien patiënten uit Nederland op IC's in Duitsland. De IC-bezetting ligt landelijk op het „normale” niveau.
 • In veel buitenlanden gaat het over versoepelingen: die worden ingevoerd, verwacht of beloofd. In Suriname, dat vorige week 'coronavrij' is verklaard, wordt de avondklok verruimd. Volgens president Bouterse is het land op de goede weg, maar moeten de mensen waakzaam blijven juist vanwege de kritieke situatie rondom de grensgebieden. In Australië stelt de grootste deelstaat New South Wales versoepelingen in: cafés, restaurants en speelplekken mogen vanaf halverwege mei weer open. En hoewel Italianen nog altijd waakzaam moeten zijn, kunnen zij wel in eigen land op vakantie deze zomer, zo heeft de premier Giuseppe Conte laten weten in de krant Corriere della Sera.
 • Boris Johnson maakte zondagavond via een toespraak de exitstrategie voor het Verenigd Koninkrijk bekend. De maatregelen tegen het virus moeten volgens Johnson stap voor stap worden opgeheven. Hij introduceerde een alarmeringssysteem dat aangeeft hoe hoog de besmettingsgraad van het virus is in het Verenigd Koninkrijk en wat dat betekent voor de vrijheden van burgers. Het traceren en testen van het virus is een belangrijk onderdeel van het systeem, dat vijf verschillende niveau's kent. „We moeten alert blijven en het virus blijven controleren”, aldus Johnson.
 • Tegelijkertijd komen er uit andere landen berichten over een toename in de besmettingsgevallen, of een stijging van de reproductiegraad. Dat laatste is het geval in Duitsland, kort nadat daar de coronaregels werden versoepeld. En omdat enkele spelers van de club Dynamo Dresden (uit de Tweede Bundesliga) positief getest zijn op het coronavirus, lijkt er weer een nieuw obstakel te zijn opgeworpen voor hervatting van het Duitse voetbal. De wedstrijd van de club, die volgende week zou zijn, is afgelast.
 • In een aantal landen worden juist extra maatregelen genomen tegen het virus. Zo laat Griekenland de vluchtelingenkampen, die eigenlijk maandag weer opengesteld zouden worden, nog even dicht: de lockdown-maatregelen blijven daar tot 21 mei gelden. Behalve kampmedewerkers mag niemand de vluchtelingenkampen in of uit. In de staat New York heeft gouverneur Andrew Cuomo bekendgemaakt dat medewerkers van verzorgingstehuizen twee keer per week getest moeten worden op het coronavirus. Instellingen die niet aan deze richtlijn voldoen, dreigen hun bevoegdheid te verliezen.
 • Voor iedereen die drukte wil vermijden, hebben Breda en Tilburg manieren bedacht om inwoners inzicht te geven in de bezoekersaantallen op verschillende plekken in die steden. De steden kwamen met eigen 'druktemeters', die inwoners middels stoplichtsystemen (groen, oranje of rood) vertellen hoe druk het op bepaalde plekken is. Breda gebruikt daarvoor camerabeelden van de binnenstad en informatie van handhavers. Tilburg heeft vier poorten geplaatst in de binnenstad, met sensoren die het aantal passanten meten. Op Moederdag bleef het rustig in de steden.
 • Met een speciaal benefietprogramma op NPO1 is zaterdagavond een bedrag van ruim 800.000 euro opgehaald voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Daarmee worden voedselpakketten samengesteld en verdeeld over de bevolking van de eilanden.

Sommige kapsalons al vlak na middernacht open

Na meer dan zeven weken gesloten te zijn geweest, mogen kappers vanaf maandag weer open. Niet alle salons wachten daarmee tot het begin van de werkdag: een aantal kappers in Brabant verwachten de eerste bezoekers al vlak na middernacht, meldt persbureau ANP zondag.

Zo ging in Boxmeer de eerste afspraak via een veiling voor de stichting Vrienden van het Maasziekenhuis naar de hoogste bieder. Het Haaratelier in Den Bosch wordt om twaalf uur geopend door de wethouder van economische zaken van Den Bosch. Medewerkers van het Jeroen Bosch ziekenhuis krijgen er korting.

Een sector die maandag nog niet kan beginnen maar daar wel al om staat de springen, zijn de dansscholen. Die laten zondagavond aan ANP weten een protocol te willen overhandigden aan het kabinet, zodat ze toestemming krijgen om de deuren te openen. Via het platform Dansondernemers, waarbij zich meer dan 1250 ondernemers hebben aangesloten, zijn richtlijnen opgesteld zodat het veilig wordt om weer te beginnen met danslessen.

Kapper Robert Verhulst en zijn personeel treffen voorbereidingen en oefenen voor een eventuele heropening van zijn zaak
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Kapper Robert Verhulst en zijn personeel treffen voorbereidingen en oefenen voor een eventuele heropening van zijn zaak
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Premier Johnson over stappenplan terugdraaien lockdown: 'blijf thuis' wordt 'blijf waakzaam'

De strenge lockdown tegen de verspreiding van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk kan langzaamaan en stap voor stap worden opgeheven. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson zondagavond aangekondigd in een toespraak. Volgens hem is een „totale catastrofe met een half miljoen doden” voorkomen, zijn duizenden levens gered en is het nationale gezondheidssysteem overeind gebleven. „Het zou waanzin zijn als we deze successen negeerden en er niet in slaagden een tweede piek te voorkomen”, zo zei hij. „We moeten alert blijven en het virus blijven controleren.”

Het is nodig om toe te werken naar het heropenen van de Britse maatschappij, zo stelde Johnson, om niet alleen levens te beschermen, maar ook om te zorgen voor een goede economische toekomst. Dat plan is volgens hem „flexibel” te implementeren in delen van het land. Evengoed is het „voorwaardelijk” omdat het onderhevig is aan enkele criteria. Johnson introduceerde namelijk het zogeheten 'COVID Alert Level': een alarmeringssysteem dat aangeeft hoe hoog de besmettingsgraad is van het coronavirus in het VK. Tevens laat dat systeem weten met wat voor beperkende maatregelen die graad gepaard gaat. Het systeem heeft vijf niveaus en lijkt zodoende op de methode die de Britse regering hanteert om terreurdreiging te classificeren. Een belangrijk onderdeel van het 'COVID Alert Level' is het testen en traceren van het virus.

Het VK gaat niet direct open, maar er wordt wel meer mogelijk, zo stelde Johnson. Zo kunnen meer bedrijven open, zolang medewerkers genoeg onderlinge afstand kunnen houden. Mensen mogen vanaf woensdag meer naar buiten en daar sporten samen met leden uit hun huishoudens. Per 1 juni gaan mogelijk de scholen weer open voor de jongste leerlingen. Het terugdraaien van de maatregelen neemt weken tot maanden in beslag; op zijn vroegst in juli kunnen „in ieder geval enkele” uitgaansgelegenheden open.

De strekking van Johnsons boodschap was eerder op zondag al bekend. Het kabinet heeft afgelopen week overlegd over het terugdraaien van de maatregelen en de inhoud van die overleggen was deels uitgelekt. Weliswaar werden de daarin besloten nieuwe richtlijnen opgesteld door het kabinet: de overheden van de andere delen van het land - Wales, Schotland en Noord-Ierland - mogen anders besluiten. Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland, heeft al laten weten kritisch tegenover het plan te staan. Het Schotse parlement gaat volgens haar nog niet over op de slogan „blijf waakzaam”, maar houdt zich aan „blijf thuis”, het devies dat eerder gold.

As we start to recover from #coronavirus, we all need to play our part by following the rules.

This is how to #StayAlert ⬇️ pic.twitter.com/h3zsa6rRdq

— Boris Johnson (@BorisJohnson) May 10, 2020

WHO staakt activiteiten in Houthi-gebied in Jemen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alle activiteiten van medewerkers in de Jemenitische gebieden in handen van de Houthi-rebellen zaterdag stopgezet. Dat blijkt uit een richtlijn van de organisatie aan het eigen personeel, meldt persbureau Reuters zondag op basis van de ingeziene richtlijn.

De WHO heeft vergaderingen, reizen in en naar Houthi-gebieden en andere activiteiten van personeel tijdelijk opgeschort vanwege „geloofwaardige bedreigingen en vermeende risico's” voor de veiligheid van het personeel. Het zou om een tijdelijke stop van de WHO-operaties gaan.

De Houthi's hebben vooralsnog melding gemaakt van twee besmettingsgevallen en één dode als gevolg van het coronavirus. De WHO gaat ervan uit dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, en adviseert „al weken lang systematisch” over een transparantere rapportage van de verspreiding van het virus. De uiteindelijke beslissing over hoe om te gaan met het virus ligt bij lokale autoriteiten, benadrukt de organisatie.

In Jemen woedt al ruim vijf jaar oorlog tussen de soennitische regering met bondgenoot Saoedi-Arabië enerzijds, en de Houthi-rebellen anderzijds. De Houthi's hebben een groot deel van het noorden in handen, waaronder stedelijke gebieden als hoofdstad Sana'a en havenstad Hodeida. De Jemenitische regering zetelt in havenstad Aden.

De Verenigde Naties noemt de gevolgen van de Jemenitische oorlog „een van ergste humanitaire crises” wereldwijd. Eerder riep de organisatie op tot een staakt-het-vuren in Jemen om „een tweede front” in de vorm van het coronavirus het hoofd te kunnen bieden. „De nieuwe strijd waarmee Jemen wordt geconfronteerd in de vorm van het coronavirus zal allesverslindend zijn”, aldus de Verenigde Naties.

Langere lockdown in Griekse vluchtelingenkampen, New York gaat medewerkers verzorgingstehuizen structureel testen

Een greep uit de coronagerelateerde ontwikkelingen in het buitenland:

 • Griekenland verlengt de lockdownmaatregelen voor vluchtelingenkampen, die aanvankelijk maandag opgeheven zouden worden, tot 21 mei. Dat heeft de minister van Migratie en Asiel bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Onder de maatregelen zijn de kampen afgesloten en mogen alleen medewerkers de vluchtelingenkampen in en uit. Het ministerie heeft geen uitleg gegeven voor het langer sluiten van de kampen. Ook in Griekenland worden maatregelen momenteel in fases opgeheven, voor het eerst sinds de totale lockdown op 23 maart inging. Kinderen mogen vanaf 4 mei weer naar school, vanaf maandag mag ook een deel van de winkels en bedrijven weer open.
 • Alle medewerkers van verzorgingstehuizen in de Amerikaanse staat New York moeten twee keer per week getest worden op het coronavirus. Zorginstellingen die zich niet aan deze regel houden, kunnen hun bevoegdheid kwijtraken. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo zondag in zijn dagelijkse persconferentie bekendgemaakt. Patiënten mogen bovendien alleen nog teruggestuurd worden naar verzorgingstehuizen als ze negatief op het virus zijn getest. Deze nieuwe maatregelen moeten betere bescherming bieden voor bewoners van verzorgingstehuizen, de meest kwetsbare groep voor Covid-19. Ook maakte Cuomo bekend dat de eerste versoepelingen voor sommige regio's in zijn staat vanaf 15 mei in zullen gaan. Wat en voor wie deze versoepelingen zullen zijn, is nog niet bekend.
 • De Zuid-Europese landen, die zwaar zijn getroffen door de uitbraak van het coronavirus, melden zondag opnieuw minder nieuwe sterfgevallen in de dagelijkse reportages. Franse autoriteiten melden zondag zeventig nieuwe doden, waardoor het officiële dodental oploopt tot ruim 26.000. In Italië zijn 165 nieuwe sterfgevallen genoteerd, het laagste aantal sinds op 9 maart strenge maatregelen van kracht werden. Het aantal bevestigde besmettingen nam met 802 toe tot 219.070.
  Zondagochtend werd bekend dat in Spanje in de afgelopen 24 uur 143 nieuwe sterfgevallen zijn gemeld. Zaterdag waren dat er nog 179. Covid-19 heeft in Spanje tot nu toe aan 26.621 mensen het leven gekost. Vanaf maandag wordt in grote delen van Spanje de lockdown versoepeld.

Bewoners van het vluchtelingenkamp Moria (op het eiland Lesbos) werden begin mei naar een andere, minder overbevolkte, locatie bij Piraeus gebracht. Foto Louisa Gouliamaki/AFP

NRC-correspondent in Duitsland over protesten tegen de coronamaatregelen

Dit weekend protesteerden tienduizenden Duitsers tegen de coronamaatregelen vanwege Covid-19. Vooral leden van extreem-rechts en complotdenkers lopen mee. Volgens de demonstranten worden de burgerrechten te veel ingeperkt door de regels. In Berlijn kwam het tot confrontaties met de politie, in München kwamen in het centrum ongeveer drieduizend mensen samen.

Lees meer in het artikel van correspondent Juurd Eijsvoogel

Indiase autoriteiten stellen richtlijnen voor heropenen van fabrieken op

De Indiase regering heeft richtlijnen opgesteld voor het veilig heropenen van fabrieken in regio's die uit de lockdown komen. Dat heeft de Nationale Autoriteit voor Rampenbeheer (NDMA) dit weekend bekendgemaakt. Door de lockdown zijn vermoedelijk niet alle standaardprocedures en werkinstructies gevolgd in Indiase fabrieken in de afgelopen weken, schrijft de autoriteit. De richtlijnen moeten daarom met name in fabrieken die met chemische goederen en gevaarlijke stoffen werken de risico's verkleinen.

De richtlijnen bevatten onder meer aanwijzingen over de schoonmaak van machines voor het gebruik ervan, over de opslag van goederen en over werkomstandigheden van fabrieksarbeiders. De Indiase autoriteiten brengen de richtlijnen uit nadat vrijdag honderden mensen opgenomen moesten worden in het ziekenhuis en zeker twaalf mensen omkwamen bij een gaslek in een chemische fabriek in de oostelijke havenstad Visakhapatnam. Vermoedelijk was Het gas was waarschijnlijk afkomstig van de stof styreen.

Lees ook de reportage over modefabrieken van correspondent Eva Oude Elferink: Die stapel minirokjes blijft liggen in de fabriek in Delhi

Indiase fabrieksarbeiders werken al onder zware omstandigheden. Doordat de fabrieken in het land sinds 25 maart zijn gesloten in verband met de coronacrisis, hebben velen ook nog hun enige bron van inkomsten verloren. Verschillende sectoren in India gaan nu geleidelijk weer open, afhankelijk van de regio.

Arbeiders in een textielfabriek helpen elkaar bij het aantrekken van beschermende kleding, in Amritsar. Foto Raminder Pal Singh/ EPA/

Niet de drukte in lopen op Moederdag: 'stoplichtsystemen' in Breda en Tilburg

Waar kun je het beste heen als je even een ommetje wil lopen, maar de drukte wil vermijden? In Breda en Tilburg zijn manieren bedacht die bewoners een inzicht geven in de bezoekersaantallen op verschillende plekken in die steden.

De gemeente Breda kwam woensdag met een speciale 'druktemeter' voor de binnenstad. Op zondag staat het aantal raadplegingen ervan op drieduizend. Op de dag zelf werd de meter 224 keer gebruikt, volgens de gemeente. Het bleef de hele dag rustig in de Brabantse stad.

Via een appbericht aan een speciaal 06-nummer kunnen inwoners te weten komen of het verstandig is het centrum van de stad in te gaan: ze krijgen een groen, oranje of rood sein. Dan weten ze of het rustig genoeg is om winkels te bezoeken, of dat hen wordt afgeraden op dat moment naar de binnenstad te komen. De gegevens worden verzameld via camerabeelden van de winkelstraten en garages en de handhavers.

In Tilburg wordt ook gebruikgemaakt van een stoplichtsysteem om de drukte weer te geven. Dit weekend werden vier poorten geplaatst in de binnenstad, met sensoren die het aantal passanten meten. Die gegevens worden gebruikt om de bezoekersstromen te reguleren, zo laat de gemeente weten aan persbureau ANP. „Vandaag is het rustig en lijkt het erop dat iedereen thuis Moederdag viert”, aldus een woordvoerder.

De belangrijkste ontwikkelingen van zondagmiddag

Het belangrijkste nieuws tot nu toe:

 • In Nederland zijn nu 5.440 coronapatiënten overleden, zo maakte het RIVM bekend. Sinds zaterdag zijn 18 nieuwe sterfgevallen gemeld, het aantal ziekenhuisopnames is met 22 opgelopen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding liggen er 507 mensen op de IC's, onder wie 15 patiënten uit Nederland op IC's in Duitsland. De IC-bezetting ligt landelijk op het „normale” niveau.
 • In veel buitenlanden gaat het over versoepelingen: die worden ingevoerd, verwacht of beloofd. In Suriname, dat vorige week 'coronavrij' is verklaard, wordt de avondklok verruimd. Volgens president Bouterse is het land op de goede weg, maar moeten de mensen waakzaam blijven juist vanwege de kritieke situatie rondom de grensgebieden. In Australië stelt de grootste deelstaat New South Wales versoepelingen in: cafés, restaurants en speelplekken mogen vanaf halverwege mei weer open. En hoewel Italianen nog altijd waakzaam moeten zijn, kunnen zij wel in eigenland op vakantie deze zomer, zo heeft de premier Giuseppe Conte laten weten in de krant Corriere della Sera. Naar verwachting kondigt de Britse premier Boris Johnson later vanavond een 'routeplan' aan voor de opheffing van de strenge lockdown in het Verenigd Koninkrijk.
 • Tegelijkertijd komen er uit andere landen berichten over een toename in de besmettingsgevallen, of een stijging van de reproductiegraad. Dat laatste is het geval in Duitsland, kort nadat daar de coronaregels werden versoepeld. En omdat enkele spelers van de club Dynamo Dresden (uit de Tweede Bundesliga) positief getest zijn op het coronavirus, lijkt er weer een nieuw obstakel te zijn opgeworpen voor hervatting van het Duitse voetbal. De wedstrijd van de club, die volgende week zou zijn, is afgelast.
 • Met een speciaal benefietprogramma op NPO1 is zaterdagavond een bedrag van ruim 800.000 euro opgehaald voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Daarmee worden voedselpakketten samengesteld en verdeeld over de bevolking van de eilanden.
 • Er was ook een programma voor de liefhebbers van het Eurovisieosongfestival. Fansites organiseerden een online alternatief. De Nederlandse inzending, Jeangu Macrooy, werd dertiende. De act uit IJsland won de stream.

Minder beperkingen, wel nog avondklok, op Sint Maarten

Vanaf maandag kunnen mensen in Sint-Maarten, waar tot nu 76 coronabesmettingen en vijftien sterfgevallen geregistreerd zijn, weer wat meer op pad. De coronamaatregelen op het eiland worden versoepeld: veel bedrijven kunnen open, net als bouwplaatsen, financiële instellingen en crèches. Er gelden wel richtlijnen. Zo mogen veel dienstverleners alleen op afspraak werken en kunnen restaurants alleen eten bezorgen of laten afhalen, beschrijft persbureau ANP.

De avondklok die op Sint Maarten werd ingesteld blijft van kracht. Dat betekent dat mensen tussen acht uur 's avonds en zes uur 's ochtends niet de straat op kunnen.

Bezetting: weer minder mensen met Covid-19 op Nederlandse IC's

Deze zondag liggen er 507 mensen met de longziekte Covid-19 op de intensive care, zo blijkt uit de dagelijkse rapportage van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 34 patiënten minder dan zaterdag, en opnieuw is er sprake van een afname. Van het genoemde aantal coronapatiënten zijn er vijftien opgenomen in Duitse ziekenhuizen, waar zij op de intensive care liggen. Dat aantal is gelijk gebleven in vergelijking met voorgaande dagen.

Buiten de IC's zijn in Nederland nog 1.054 mensen met corona opgenomen in ziekenhuizen. Dat zijn er 78 minder dan zaterdag. Op de Nederlandse afdelingen liggen verder 418 mensen die vanwege andere klachten zijn opgenomen. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, dat de bezetting van de IC's in de gaten houdt, spreekt zondag van een „landelijke IC-bezetting nu op het normale niveau”.

RIVM: 18 nieuwe sterfgevallen, 22 ziekenhuisopnames

Afgelopen etmaal zijn bij het RIVM achttien meldingen binnengekomen over patiënten die aan het coronavirus zijn overleden. Dit betekent niet dat alle achttien patiënten afgelopen 24 uur zijn overleden: vaak zit er een vertraging tussen het moment van overlijden en registratie. In het weekend is deze vertraging vaak groter dan doordeweeks. Voor zover bekend heeft Covid-19 nu aan 5.440 mensen in Nederland het leven gekost.

Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten is met 22 opgelopen. Sinds vrijdag registreert het RIVM alleen nog opnames van patiënten die vanwege een coronabesmetting in het ziekenhuis zijn opgenomen. Iemand die met andere klachten wordt opgenomen en ook besmet blijkt te zijn met Covid-19, wordt dus niet meegeteld. Bij het RIVM werden afgelopen 24 uur nog eens 245 positieve testen gemeld.

Zaterdag lagen volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding nog 541 mensen met de longziekte op de IC, later op zondag wordt dit aantal bijgewerkt.

Peiling: helft reizigers stapt ov niet in, ook niet met mondkapje

De helft van de Nederlanders die voor de coronacrisis met het OV reisde, is niet van plan dat weer te gaan doen zodra mondkapjes verplicht worden. Dat blijkt uit een opiniepanel van EenVandaag onder bijna 23.500 leden. Veel van hen zien geen aanleiding om met de bus of trein te reizen omdat zij thuiswerken. Anderen geven aan dat zij liever voor alternatief vervoer kiezen, zoals de fiets of auto. Ook ouderen en Nederlanders met een zwakke gezondheid zeggen in de peiling liever niet met het ov te reizen.

Vier op de tien (43 procent) ov-gebruikers geeft aan met mondkapjes wel weer in de trein of bus te stappen, als dat echt nodig is. Vanaf 1 juni wordt het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht, zo kondigde het kabinet woensdag aan. Ongeveer 47 van de ondervraagden gelooft dat anderen zich aan die regel zullen houden, 45 procent twijfelt daaraan.

In treinen wordt aangegeven welke zitplaatsen wel en niet beschikbaar zijn voor reizigers. Foto Vincent Jannink/ANP

Reproductiegraad in Duitsland omhoog, Engeland komt met systeem voor coronadreiging

Een greep uit het coronavirusgerelateerde nieuws uit het buitenland.

 • In Duitsland is de reproductiegraad, het aantal mensen dat een zieke infecteert, gestegen naar 1,1. Dat gebeurde enkele dagen nadat in het land versoepelingen van de coronaregels werden ingesteld. Het aantal infecties stijgt als het reproductiegetal boven de 1 uitkomt. Onder druk van de deelstaten versoepelde bondskanselier Angela Merkel de beperkingen woensdag, waardoor bijvoorbeeld meer winkels open konden. Volgens het Robert Koch Instituut, dat vergelijkbaar is met het RIVM, is het nog te vroeg om te concluderen of door de bredere verspreiding het aantal besmettingen zal weer toenemen. In het land zijn nu 169.218 besmettingen vastgesteld, Duitsland is qua besmettingen daarmee op dit moment een van de zwaarst getroffen landen in Europa, qua aantal dodelijke slachtoffers niet.
 • Engeland gaat naar verluidt werken met een systeem waarmee de dreiging van het coronavirus in kaart gebracht kan worden. Dat schrijft de BBC. Er worden verschillende schalen geïntroduceerd, net zoals bij terrorismedreiging, die oplopen van 'groen' (weinig dreiging) naar 'rood' (kritieke situatie). Het systeem wordt naar verwachting voorlopig alleen in Engeland gebruikt.
 • De Italianen hoeven hun zomervakantie niet op het balkon door te brengen. Dat heeft premier Giuseppe Conte gezegd tegen dagblad Corriere della Sera. Volgens hem gaat Italië een „moeilijke zomer” tegemoet, maar kunnen de Italianen desondanks wel in eigen land op vakantie. Het is in Italië vooralsnog niet toegestaan om zonder dringende reden naar een andere regio te reizen, maar Conte hintte erop dat die reisbeperking wordt opgeheven. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

Italianen in Verona gaan weer naar buiten. Foto Filippo Venezia/EPA

Uitgaansleven Seoul per direct op slot na uitbraak corona

Bars en restaurants in het uitgaansgebied van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul moeten per direct dicht. De autoriteiten vrezen voor een nieuwe uitbraak van het coronavirus, nadat een 29-jarige inwoner van de stad vorig weekend vijf bars in het uitgaanscentrum bezocht. De man werd later positief getest op het coronavirus, schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Zaterdag maakte de nationale gezondheidsdienst bekend dat er 34 nieuwe besmettingen waren vastgesteld, het hoogste aantal sinds 9 april. Volgens lokale media gaat het inmiddels om ruim vijftig besmettingen. De autoriteiten vrezen dat dit relatief hoge aantal terug te voeren is op de feestganger. Tijdens het bewuste weekend zouden zo'n 1.500 mensen de bars hebben bezocht waar hij ook was geweest. De gezondheidsdienst roept hen op zich te laten testen, omdat wordt gevreesd dat het cluster van besmettingen voor een tweede landelijke uitbraak zal zorgen.

Vorige week versoepelde de regering van Zuid-Korea de coronabeperkingen enigszins.

Een bar in Seoul sluit zondag zijn deuren. Foto Yonhap/EPA

Coronaversoepelingen in het buitenland

Naar verwachting komen verschillende landen dit weekend met een versoepeling van de coronaregels. In het Verenigd Koninkrijk geeft premier Boris Johnson vanavond een televisietoespraak waarin hij naar verwachting een stappenplan presenteert voor een uitweg uit de coronacrisis. Ook maakt hij waarschijnlijk bekend dat het VK een verplichte quarantaineperiode van twee weken invoert voor iedereen die het land in wil. Reizigers uit Ierland worden uitgezonderd.

Tuincentra in het VK mogen waarschijnlijk weer open, en in ieder geval in Wales wordt buiten sporten weer toegestaan, schrijft de BBC. De Britse regering zou in een rapport gewaarschuwd zijn dat het te snel opheffen van de beperkingen kan leiden tot honderdduizend doden, schrijft dagblad The Sunday Times.

In Australië stelt de grootste deelstaat van het land versoepelingen in, schrijft persbureau Reuters. In New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is, mogen cafés, restaurants en speelplekken vanaf halverwege mei weer open. In de horeca worden maximaal tien gasten tegelijk toegelaten. De deelstaat is de zwaarst getroffen regio van Australië: ongeveer de helft van het aantal bevestigde coronabesmettingen is in New South Wales. Deelstaatpremier Gladys Berejiklian waarschuwde wel dat de dreiging van corona „voorlopig nog niet voorbij is”. Vrijdag kwam de landelijke regering met een plan om het land gefaseerd uit de lockdown te halen.

Verder overweegt Japan de noodtoestand vroegtijdig op te heffen in regio's die niet zo zwaar getroffen zijn door corona, meldt persbureau Reuters. Vorige week werd de noodtoestand landelijk verlengd tot zeker eind mei. Minister van Financiën Yasutoshi Nishimura zegt nu dat in sommige provincies geen nieuwe besmettingen zijn vastgesteld en dat die plaatsen eerder van het slot kunnen. In Japan zijn bijna 16.000 besmettingen vastgesteld en 607 mensen zijn voor zover bekend overleden aan het virus.

Wereldwijd is het aantal bevestigde besmettingen zondag boven de vier miljoen uitgekomen. Waarschijnlijk ligt dat aantal nog veel hoger omdat er niet volledig wordt getest. Ook bestaan er grote verschillen tussen landen in de manier van testen.

IJsland winnaar alternatief online Songfestival, Macrooy dertiende

De Nederlandse zanger Jeangu Macrooy is dertiende geworden bij het alternatieve Eurovisiesongfestival Eurostream dat online werd uitgezonden. Dat meldt persbureau ANP.

IJsland won afgelopen nacht het evenement dat werd georganiseerd door de gezamenlijke songfestivalfansites. De finale werd via internet uitgezonden, omdat het echte songfestival dat zou plaatsvinden in Rotterdam dit jaar niet door kon gaan vanwege corona.

Macrooy haalde 176 punten haalde hij met zijn nummer Grow. Hij kreeg van de nationale vakjury’s 73 punten en 103 punten van de kijkers die via televoting hun favoriet konden kiezen. Alleen van Italië kreeg Nederland twaalf punten.

De IJslandse Daði & Gagnamagnið kregen voor hun nummer Think About Things 434 punten. Litouwen werd tweede en Rusland derde.

De Nederlands-Surinaamse zanger Jeangu Macrooy. Foto Sander Koning/EPA

Benefietavond levert ruim 800.000 euro op voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten

De benefietshow Samen een Koninkrijk op NPO 1 heeft gisteravond ruim 800.000 euro opgeleverd voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Dat heeft tv-presentator Jandino Asporaat via Twitter laten weten. De benefietavond was een initiatief van Asporaat, hulporganisatie Cordaid en SHC (Samenwerkende Hulporganisaties Curaçao).

Aan het programma van de NTR deden veel bekendheden mee, onder wie Dirk Kuyt, Giovanca, Jeroen Pauw, staatssecretaris Raymond Knops, Churandy Martina, Edsilia Rombley en Candy Dulfer. Met de ingezamelde donaties worden voedselpakketten samengesteld en verdeeld over de bevolking van Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Op Aruba zijn tot nu toe ruim honderd besmettingen vastgesteld en drie doden gevallen door het coronavirus. Op Curaçao en Sint Maarten gaat het om tientallen besmettingen en respectievelijk één en drie doden. Door de uitbraak van het coronavirus neemt de armoede sterk toe op de eilanden. Het toerisme is volledig stil komen te liggen.

Ik hoor net dat we al boven €800.000 hebben opgehaald. Ongelofelijk😳
Ik kan niet beginnen te zeggen hoe dankbaar we zijn.
Er is afgelopen 2 weken zo hard gewerkt door iedereen, om mooie avond te maken.
Diep respect… https://t.co/6PjGFkTqjF

— Jandino ♥ (@JandinoAsporaat) May 9, 2020

Inheemse stammen South Dakota weigeren controleposten op te heffen

De gouverneur van South Dakota heeft in een brief geëist dat inheemse stammen de controleposten in hun reservaten opheffen. Dat schrijft CNN. Twee Sioux-stammen in de Amerikaanse staat hebben een eigen beleid ingevoerd voor mensen die naar hun reservaten willen komen.

Mensen uit gebieden waar veel coronavirusbesmettingen zijn moeten een reisvergunning op de website van de stam aanvragen, die alleen wordt uitgegeven als ze voor essentiële werkzaamheden komen. Bewoners van het reservaat moeten als ze het gebied verlaten bij terugkomst een vragenlijst invullen bij ieder controlepunt. Verder gelden er in de reservaten uitgaansverboden.

De gouverneur van South Dakota Kristi Noem wil nu dat de controleposten worden opgeheven. Een ultimatum dat ze had gesteld werd verworpen door de leiders van de twee inheemse stammen. In South Dakota zijn tot nu toe 31 mensen omgekomen door de gevolgen van het coronavirus. Er zijn 3.145 besmettingen in de staat geregistreerd. Enkele honderden gevallen zijn mensen uit de inheemse bevolking in de reservaten.

De Lower Brulé Indian Reservation in South Dakota. Foto Kerem Yucel / AFP

Duits voetbalteam vlak voor hervatting competitie in quarantaine

Spelers en staf van Dynamo Dresden moeten veertien dagen in quarantaine nadat twee spelers van het Duitse voetbalteam positief testten op het coronavirus. Volgende week zou het betaald voetbal in Duitsland als een van de eerste landen in Europa weer beginnen na twee maanden stil te hebben gelegen.

De wedstrijd van Dynamo Dresden, dat uitkomt in de Tweede Bundesliga, is afgelast. Een tegenvaller, volgens directeur Ralf Minge. “We hebben de afgelopen weken enorme inspanningen geleverd om aan alle voorgeschreven medische en hygiënische maatregelen te voldoen. Maar feit is nu dat we de komende veertien dagen niet kunnen trainen of spelen”. Sinds Dynamo Dresden op donderdag de training hervatte zijn er twee groepssessies geweest.

Op woensdag kondigde de Duitse regering aan dat in vele deelstaten beperkingen versoepeld worden. Het aantal sterfgevallen in Duitsland stijgt minder hard dan voorheen en er komen ook minder nieuwe besmettingen bij. In totaal zijn er in Duitsland 7395 doden gevallen door het coronavirus.

Fauci en twee andere leden Witte Huis taskforce in quarantaine

Drie leden van de taskforce die de bestrijding van het coronavirus in de Verenigde Staten coördineert gaan in thuisisolatie. Alle drie hebben contact gehad met de medewerker van het Witte Huis die positief heeft getest op het coronavirus. Onder hen is viroloog Anthony Fauci.

Eerder meldden Amerikaanse media dat de directeur van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC Robert Redfield in quarantaine zal gaan. Ook Stephen Hahn, directeur van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA, zei veertien dagen in thuisisolatie te gaan.

Eerder deze week werd bekend dat president Trump de taakgroep waar Fauci, Redfield en Hahn onderdeel van uitmaken wil vervangen. De nieuwe taakgroep moet zich gaan richten op de nasleep van de uitbraak van het coronavirus in de VS. In de afgelopen 24 uur zijn er meer dan 1.500 doden gevallen in het land, waardoor het virus nu bijna 79.000 slachtoffers heeft geëist in de VS.

Lees ook: Trump wil taakgroep Witte Huis vervangen door nieuw coronateam

Coronamaatregelen Suriname versoepeld

In Suriname worden de Covid-19-maatregelen aangepast en versoepeld nadat het land sinds vorige week coronavrij is verklaard. In totaal waren er tien coronabesmettingen in Suriname waarvan een persoon is overleden. President Bouterse maakte zaterdagavond lokale tijd bekend dat de lockdown wordt versoepeld en de avondklok wordt verruimd.

Vanaf zondag mogen de Surinamers tot 23.00 ‘s avonds op straat zijn en 's ochtends weer vanaf 5:00 uur, eerder gold de avondklok al vanaf 20.00 ‘s avonds. Scholen blijven voorlopig gesloten, bussen mogen nog niet rijden en de samenscholing wordt verruimd naar vijftig mensen waarbij de in Suriname geldende twee meter afstand, bewaard moet blijven.

De grenzen en het luchtruim blijven voorlopig nog dicht. Omdat in de buurlanden Frans Guyana en Guyana nog rond de honderd besmettingen zijn wordt het grensgebied al weken extra bewaakt en dat blijft nog van kracht. Speciale patrouilles van het Surinaamse leger en checkpoints zijn van kracht om te voorkomen dat mensen de grens, die bestaat uit rivieren en jungle, oversteken.

Volgens Bouterse is Suriname op de goede weg, maar moeten de mensen waakzaam blijven juist vanwege de kritieke situatie rondom de grensgebieden. Vanaf maandag gaat het Surinaamse Covid-managementteam in gesprek met onder meer de horecasector, sportcentra en de transportsector om de voorwaarden te bespreken waaraan ze moeten voldoen om weer op te starten.

Musk dreigt Teslafabriek en hoofdkantoor uit Californië te verhuizen

Elon Musk wil de Teslafabriek en het hoofdkantoor van het techbedrijf verhuizen uit Californië. Aanleiding is de beslissing van de lokale autoriteiten om geen toestemming te geven voor een heropening van de fabriek. Dat schrijft de topman op Twitter. Als bestemming noemt Musk Texas of Nevada.

Twitter avatar elonmusk Elon Musk @GerberKawasaki @thirdrowtesla Tesla is filing a lawsuit against Alameda County immediately. The unelected & ignorant “Interim Health Officer” of Alameda is acting contrary to the Governor, the President, our Constitutional freedoms & just plain common sense!

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is de economische activiteit in Californië aan banden gelegd. De productie in de Teslafabriek ligt stil en ook het hoofdkantoor moet de deuren gesloten houden. 20.000 medewerkers zitten daardoor gedwongen thuis.

Volgens ambtenaren van Alameda County, waar de Teslafabriek gevestigd is, mogen alleen essentiële werkzaamheden worden opgepakt en voldoet de fabriek niet in aan de criteria om helemaal te openen. Op Twitter kondigde Musk aan een rechtszaak aan te spannen tegen Alameda County.

Sinds 23 maart ligt productie in de enige Teslafabriek, waar jaarlijks meer dan 400.000 voertuigen worden gefabriceerd, stil. Musk had gehoopt vrijdag de productie gedeeltelijk te kunnen hervatten. Eerder had de topman al uitgehaald naar de coronamaatregelen in Californië, die “fascistisch” zouden zijn. In de staat zijn volgens cijfers van de John Hopkins University 2.635 doden gevallen door de gevolgen van het coronavirus.

Lees ook: Elon Musk twittert over prijs Tesla, aandeel keldert

Welkom in een nieuw blog

Welkom in een nieuw blog waarin NRC de laatste ontwikkelingen bijhoudt omtrent de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van donderdag 7 mei:

 • In verschillende Duitse steden is zaterdag opnieuw geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung waren in onder meer Berlijn, Frankfurt, München en Stuttgart tienduizenden mensen op de been.
 • Op verschillende plekken in Nederland was het zaterdag erg druk, vermoedelijk vanwege het zonnige lenteweer. In Leiden werd een winkelstraat afgesloten en in Eindhoven stuurden vrijwilligers mensen in de binnenstad naar huis. In Amsterdam moest een volgelopen grasveld langs de Amstel worden ontruimd. Ook de toegangswegen naar de Galderse Meren werden afgesloten wegens drukte.
 • In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is een militaire parade met zo'n drieduizend deelnemers zaterdag 'gewoon' doorgegaan. Net als in buurland Rusland wordt in Wit-Rusland zaterdag stilgestaan bij het feit dat de Sovjet-Unie precies 75 jaar geleden nazi-Duitsland versloeg. In Moskou werden de feestelijkheden versoberd, maar dat was in Wit-Rusland volgens president Oleksandr Loekasjenko onhaalbaar en niet nodig.
 • Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is met 63 opgelopen tot 5.422. Het werkelijke aantal sterfgevallen door het virus dat Covid-19 veroorzaakt, ligt hoger omdat niet iedereen wordt getest en niet elk overlijden door de ziekte als zodanig wordt geregistreerd. Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care wordt verzorgd, is opnieuw afgenomen. Momenteel liggen nog 541 Nederlandse coronapatiënten op een IC - van wie vijftien in Duitsland.
 • Het Coronacentrum in een Roermonds Van der Valk-hotel is zaterdag gesloten. Vanwege de afname van het aantal coronapatiënten in de regio is er geen noodzaak meer voor het centrum. Eerder werd het noodhospitaal dat was opgezet in congrescentrum MECC in Maastricht om dezelfde reden afgeschaald.

 

Lees hier het blog van zaterdag terug