Brieven

Brieven

Vluchtelingenkamp

Niet wegkijken

Het waren betekenisvolle zinnen die koning Willem-Alexander op 4 mei uitsprak. Eén daarvan: „Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken”. Zouden we nu eindelijk durven besluiten deze zin ook van toepassing te verklaren op de vluchtelingen op de Griekse eilanden? Zij zitten als ratten in de val, nu niet door terreur, maar door Covid-19.

Politiek

CDA met FVD: oké

Marcel ten Hooven meent dat de partijleiding van het CDA geen politiek gevoel heeft (Het CDA sloopt zichzelf, 4/5). De vraag is of dat zo is. De grootste (recente) successen heeft het CDA geboekt onder leiding van Balkenende. Het CDA scoorde destijds als conservatieve partij (‘normen en waarden’) zeer goed. Ten Hooven beweert dat een Brabantse samenwerking met Forum het publieke imago van het CDA zal beschadigen. De partij zal dan gezien worden als een „anti-Europese partij met een nogal zwartgallig beeld van burgers als rancuneuze mopperkonten die de immigranten en de Europese Unie van alle problemen de schuld geven.” Over mensen wegzetten gesproken.

Het CDA moet op zijn eigen programma en beleid worden beoordeeld. Daarin is niets terug te vinden dat de uitspraken van Ten Hooven rechtvaardigt. Als Forum in Brabant akkoord gaat met een fatsoenlijk provinciaal akkoord, waarom zou het CDA daar dan ‘nee’ tegen moeten zeggen? Op landelijk niveau kan het CDA (en ook de VVD) niet samenwerken met Forum zolang Baudet meent dat VVD en CDA eropuit zijn het land kapot te maken. We gaan ervan uit dat de Brabantse vertegenwoordigers van Forum hier anders over denken.

Politiek

FVD is conservatief

Marcel ten Hooven gebruikt de term ‘extreem-rechts’ om FVD te beschrijven (Het CDA sloopt zichzelf, 4/5). Alleen iemand zonder historisch besef en realiteitszin is hierRtoe in staat. De FVD is een democratisch gekozen partij die meer democratie wil in de vorm van referenda. Minder Europa, minder immigratie en het herwaarderen van eigen culturele waarden is een conservatief geluid, maar niet extreem. Conservatisme is net zo nodig als de progressieve stem. Het houdt elkaar in balans. Al decennialang vindt progressief Nederland het moeilijk om conservatief Nederland serieus te nemen. Maar ook rechts van het midden zijn waarheden te vinden. Elke stap naar rechts is niet een stap naar extreem-rechts. Als Bevrijdingsdag onze angst voor herhaling versterkt, verslapt deze ook onze capaciteit om vrij te denken. Misschien moet het wel juist afgeschaft worden om mentale vrijheid te bereiken. Die ligt al jaren onder vuur.

Opera

Wagenaar Arena

„Er bestond vroeger een sport die voetbal heette”, schreef Ilja Pfeijffer vanuit Genua. Er bestond ook zoiets als het Concertgebouw voor het mastodontische orkest- en koorrepertoire. Hoe kunnen Mahlers symfonieën in coronatijd nog worden uitgevoerd? Door de Johan Cruijff Arena om te dopen in de Johan Wagenaar Arena. Hier is voldoende ruimte voor een anderhalvemeterconcertcultuur. Zowel musici als publiek kunnen voldoende afstand bewaren. Zitplaatsen zat. Dat er zo op afstand goed samenspel mogelijk is, werd in de negentiende eeuw al bewezen door uitvoeringen in stadions.

Vrouwelijke leiders

Leuk of cynisch?

Vrouwen kunnen leiden. Dat doen ze niet ‘vrouwelijk’ , schrijft Anneke Ribberink (7/5). Margaret Thatcher werd natuurlijk ‘the Iron Lady’ genoemd, en soms ‘the only man in government’. Leuk? Ironisch? Of cynisch?

Coronacrisis

Ouderen niet apart

Maandag sprak de koning wijze woorden. Maar de geschiedenis herhaalt zich vaak in andere verschijningsvormen. Op dinsdag werd in de brievenrubriek in NRC bepleit dat mensen boven de 65 aparte coronamaatregelen opgelegd krijgen. Onder meer door ze afgezonderd op het terras of in het theater te laten zitten. Dat druist toch wel erg in tegen de boodschap van de koning. De meest schrijnende conflicten in de geschiedenis hebben juist het scheiden van bevolkingsgroepen als oorzaak. Talloze actieve ouderen nemen volop deel aan het maatschappelijke verkeer. Laten we leren van de koning: nooit meer wegkijken of mensen apart zetten.

Correcties & aanvullingen

Mondmaskers

In ‘Geen sjaal, wel een chirurgisch mondmasker’ (5/5, p. 6-7) stond dat de zorg behoefte heeft aan FFP1- en FFP2-maskers, zijnde de maskers van de hoogste beschermingsniveaus. De zorg heeft inderdaad behoefte aan de maskers van de hoogste niveaus, maar daarbij gaat het om FFP2- en FFP3-maskers.

Verder stond in de laatste zin dat je je handen goed moet ‘infecteren’ na het aanraken van een gedragen chirurgisch masker. Dat moest ‘desinfecteren’ zijn.

Eetcultuur

„Een land zonder eetcultuur”, noemde Carolyn Steel het Verenigd Koninkrijk (Vergroot je weerbaarheid, kweek je eigen voedsel, 2/5, p. 26-27). Zij bedoelde te zeggen: het VK is een land met een industriële eetcultuur.