Rusland-onderzoek

Zaak tegen Flynn, oud-veiligheidsadviseur van Trump, onverwachts gesloten

Michael Flynn in februari 2017
Michael Flynn in februari 2017 Foto Carlos Barria/Reuters

De Amerikaanse justitie heeft donderdag plots de strafzaak laten vallen tegen Michael Flynn, voormalige veiligheidsadviseur van de president Donald Trump. Eerder eiste het OM nog een maandenlange celstraf omdat Flynn zou hebben gelogen tegen de FBI.

De zaak draait om gesprekken tussen Flynn en ambassadeur Sergej Kisljak die plaatsvonden in de weken voordat Trump aantrad als president. Flynn was destijds lid van zijn transitieteam en besprak met Kisljak de mogelijkheid van het versoepelen van de sancties tegen Rusland. Dat laatste zou hij hebben ontkend tegen de FBI – hetgeen strafbaar is. Flynn heeft tweemaal schuld bekend en in ruil voor strafvermindering meegeholpen aan het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

De openbaar aanklager zegt nu dat niet wettelijk en overtuigend bewezen kan worden dat Flynn heeft gelogen en evenmin dat de mogelijke leugens „substantieel” waren. Ook zou de FBI fouten hebben gemaakt bij het onderzoek. Zijn ondervraging zou geen „legitieme onderzoeksbasis” hebben gehad.

Flynns advocaten, die al langer vinden dat de FBI zonder goede reden achter hun cliënt aanzaten, zullen deze kritiek ongetwijfeld gaan gebruiken. Ook president Trump heeft het werk van de FBI bekritiseerd. Hij reageerde donderdag verheugd op het nieuws. (AP)